Awak Kuierille historiallinen WNBA-varaus, perheen ja pelikaverien onnittelut lämmittivät suomalaistähteä: ”He olivat tosi ylpeitä ja innoissaan” - Urheilu | HS.fi

Awak Kuierille historiallinen WNBA-varaus, perheen ja pelikaverien onnittelut lämmittivät suomalaistähteä: ”He olivat tosi ylpeitä ja innoissaan”

Dallas Wings valitsi Awak Kuierin WNBA-varaustilaisuuden toisella vuorolla. Suomalaistähti osallistui tilaisuuteen videoyhteyden kautta Italiasta kesken pudotuspelien ja kiitti urastaan lämpimästi isää, äitiä ja sisaruksiaan.

Awak Kuier, 19, on jo nyt Suomen koripallomaajoukkueen ykköspelaaja­

16.4. 2:19 | Päivitetty 16.4. 16:24

Koripalloilun nuoren huippupelaajan Awak Kuierin unelmista tuli totta perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Kuier, 19, teki suomalaista koripallohistoriaa, kun Dallas Wings valitsi hänet numerolla kaksi yhdysvaltalaisen WNBA-liigan varaustilaisuudessa.

Kuier on kaikkien aikojen ensimmäinen ykköskierroksella WNBA:han valittu suomalainen.

Useat lähteet, mukaan lukien ESPN ja The Athletic, kertoivat hänen olevan myös ensimmäinen suomalainen WNBA-varaus, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: New York Liberty varasi Taru Tuukkasen vuonna 2001 neljännellä kierroksella.

Yksikään suomalainen ei ole kuitenkaan vielä pelannut WNBA:ssa, mutta Kuierista tulee ensimmäinen.

”Toivon voivani olla roolimalli kaikille suomalaisille koripalloilijoille ja esimerkki siitä, että tämä on heillekin mahdollista”, Kuier totesi heti varauksen jälkeen ESPN-kanavan etähaastattelussa videoyhteyden välityksellä Italiasta.

Kuier osallistui varaustilaisuuteen videoyhteyden kautta Toscanasta, jossa hänen joukkueensa oli samana iltana kukistanut pudotuspelien ensimmäisessä puolivälieräottelussa Empolissa paikallisen Scotti Rosan.

”Olen valtavan kiitollinen äidilleni, isälleni ja sisaruksilleni. He ovat tukeneet minua kaikessa, mitä olen tehnyt. Olen siitä niin iloinen ja kiitollinen”, Kuier sanoi varaustilaisuuden suorassa lähetyksessä.

Twitter-viestissään Kuier kuvaili olevansa siunattu tultuaan Dallas Wingsin varaamaksi.

Dallas Wingsillä oli etänä pidetyssä tilaisuudessa myös ensimmäinen varaus. Sen joukkue käytti Texasin yliopiston sentteriin Charli Collieriin.

WNBA-liiga alkaa noin kuukauden kuluttua. Kuierin suunnitelmana on päästä pelaamaan jo alkavalla kaudella.

Awak Kuier odotti pelikaveriensa kanssa varaustilaisuuden alkua ensimmäisen puolivälieräottelun jälkeen Italiassa. Awak Kuierin takana istuu Isabella Harrison, joka edustaa WNBA-liigassa Kuierin varannutta Dallas Wingsiä.­

Lue lisää: Tällainen on naisten NBA

”Yritän päästä training campille mahdollisimman pian katsomaan ja tapaamaan tulevia pelikavereita”, Kuier kommentoi perjantaina iltapäivällä HS:lle lentokentältä, kun hänen joukkueensa odotti lentoa kotiin Sisiliassa sijaitsevaan Ragusaan.

”Heti kun saan viisumin, niin varmasti lähden.”

Juhlat jäivät varaustilaisuuden ajankohdan takia lyhyeksi. Pudotuspelit ovat vasta päässeet vauhtiin, ja kauden huipennus on vasta edessä, eikä koronaepidemia kannusta muutenkaan illanviettoihin.

”Oli aika myöhä, joten ei siinä pysynyt hirveästi juhlimaan”, Kuier sanoo ja kiittelee joukkuekavereiltaan saamiaan onnitteluja.

”He olivat tosi innoissaan ja ylpeitä minusta.”

Kuier pelaa ensimmäistä kauttaan Italian liigassa. Hän teki runkosarjassa 24 ottelussa keskimäärin 8,9 pistettä ja otti 6,8 levypalloa.

Joukkuekavereidensa kanssa varausvalvojaisia pitänyt Kuier kertoi ESPN:n haastattelun alkajaisiksi, että he olivat voittaneet ensimmäisen pudotuspelinsä. Seuraava ottelu on tiistaina kotikentällä Ragusassa.

Kuierin valinnut organisaatio siirtyi Dallasiin ja otti nykyisen nimensä vuonna 2016. Aiemmin se tunnettiin ensin Detroit Shockina vuosina 1998–2009 ja sen jälkeen Tulsa Shockina kuuden vuoden ajan.

Detroitissa seura voitti kolme NBA:n mestaruutta, mutta Dallasissa menestys on ollut vaatimatonta. Wings ei ole ikinä päässyt pudotuspelien ensimmäistä kierrosta pidemmälle.

Kotiottelussa Wings pelaa Dallasin sijaan läheisessä Arlingtonin kaupungissa, ja sen kotiareenaan College Park Centeriin mahtuu enimmillään 7 000 katsojaa. Wingsin yleisökeskiarvo oli kaudella 2019 noin 5 000 katsojaa.

Dallas Wings valitsi Awak Kuierin numerolla kaksi yhdysvaltalaisen WNBA-liigan varaustilaisuudessa.­

Lue lisää: Awak Kuier on HS:n vuoden lupaus 2019

Wingsissä on Kuierille yksi jo ennestään tuttu pelaaja, sillä Isabelle Harrison pelaa parhaillaan myös Ragusassa. WNBA-liigaa pelataan kesällä ja syksyllä, joten monet huippupelaajat tulevat talvella Euroopan sarjoihin.

Niin aikoo tehdä myös Awak Kuier.

”Olen niin iloinen, että Awak tulee Dallasiin kanssani”, Harrison twiittasi isoin kirjaimin heti varauksen julkistamisen jälkeen.

Wingsin tähtipelaaja viimeiset kaksi vuotta on ollut Arike Ogunbowale, joka teki edelliskaudella 22,8 pistettä ottelua kohden.

Kuier sanoi odottavansa malttamattomana pelikaveriensa tapaamista.

”Tuon joukkueeseen kokoa, kilpailuhenkisyyttä ja kovuutta”, hän kommentoi varaustilaisuudessa.

”Odotan, että pääsen pelaamaan kaikkia taitavia pelaajia vastaan ja oppimaan heiltä. On tosi siistiä pelata WNBA:ssa”, Kuier kommentoi HS:lle.

Sitä ennen hän yrittää ehtiä käydä kuitenkin Suomessa, kunhan kausi Italiassa on ensin pelattu ja päästy siellä mahdollisimman pitkälle. Silloin hän näkee myös perheensä ennen matkustamista Dallasiin.

”He olivat tosi ylpeitä ja innoissaan varauksestani”, hän kuvailee perheensä reaktioita.

Awak Kuier teki naisten Korisliigassa tuhoa kaudella 2019-2020 HBA Märskyn paidassa.­

Kaudella 2019-2020 Awak Kuier oli vauhdissa Korisliigan paikalliskamppailussa EBT:tä vastaan.­

Koska Kuier varattiin Yhdysvaltojen yliopistokoripallon ulkopuolelta, hän on selvästi nuorempi kuin suurin osa varausluokkansa pelaajista.

Jos Kuier olisi päätynyt valitsemaan yliopistopelit, hän olisi ollut varauskelpoinen vasta keväällä 2023.

Kärkivarauksen käyttäminen Euroopan sarjojen pelaajaan on harvinaista. Edellisen kerran viidellä ensimmäisellä vuorolla on varattu pelaaja Yhdysvaltojen ulkopuolelta vuonna 2011 – ja tuolloinkin Euroopan sijaan Australiasta.

Suomessa Kuier on pelannut aiemmin Korisliigaa Peli-Karhuissa ja HBA-Märskyssä. Nyt hän pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena Italiassa.

Kuierin vanhemmat ja vanhimmat sisarukset lähtivät aikanaan pakoon Sudanin sisällissotaa. Kuier syntyi perheen viidentenä lapsena Egyptissä. Suomeen hän tuli kaksivuotiaana. Täällä hän sai myös kaksi sisarusta.

Yläkoulun Kuier kävi Kotkassa, mutta muutti Helsinkiin tullessaan opiskelemaan Mäkelänrinteen urheilulukioon.

”Muut sisarukset eivät urheile, mutta pikkuveli on kovin kiinnostunut siitä, mitä teen. Hän väittää, että aloittaa koripallon, mutta minusta hän vaikuttaa juoksijalta”, Kuier viime vuoden tammikuussa HS:n haastattelussa, kun urheilutoimitus valitsi hänet vuoden lupaavimmaksi urheilijaksi.

Helsingin Sanomien Kuukausiliite teki kesällä 2019 pitkän artikkelin Awak Kuierista. Sen voi lukea täältä.

Awak Kuier arvioi tuovansa WNBA-joukkueeseensa kokoa ja kovuutta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat