Isä ja tytär ovat nupit vastakkain salibandyliigan finaaleissa: ”Voinko sanoa noin? En tarkoita pahalla” - Urheilu | HS.fi

Isä ja tytär ovat nupit vastakkain salibandyliigan finaaleissa: ”Voinko sanoa noin? En tarkoita pahalla”

Nurmijärveläisessä Saarikosken salibandyperheessä roihuaa kilpailuvietti. SB Prota valmentava isä Sami ja porvoolaisen PSS:n riveissä pelaava tytär Milja ratkovat paremmuutensa salibandyn naisten finaalisarjassa.

Milja ja Sami Saarikoski tutussa pukukopissa Nurmijärvellä.­

17.4. 2:00 | Päivitetty 17.4. 10:03

Nurmijärveläisessä Saarikosken perheessä naisten salibandyliigan finaalit ovat iso tapahtuma.

Perheen isä Sami, 42, ja tytär Milja, 21, ovat molemmat mukana, kun paikallinen SB-Pro kohtaa rakkaan vihollisensa PSS:n Porvoosta. Sami toimii apuvalmentajana ja Milja latoo maaleja kentän puolella.

Asetelmassa on vain yksi iso mutta. Milja Saarikoski ei pelaa isänsä joukkueessa vaan vastapuolella PSS:n paidassa.

Isä ja tytär ovat toisilleen läheiset, mutta samaan urheilujoukkueeseen he eivät mahdu. Tai isän puolesta mahtuisivat, mutta tytär ei ole ajatuksesta innoissaan.

”Ehkä on kivempi, kun pelataan vastakkain. Voinko sanoa noin? En tarkoita pahalla”, Milja Saarikoski nauraa.

Aikaisemmin kaksikko on edustanut samaa seuraa, mutta Milja Saarikoski on havainnut nykyisen asetelman mukavammaksi. Syy ei ole niinkään pelillinen vaan kentän ulkopuolinen.

”Saan olla vähän rennommin, kun ei ole koko ajan isä katsomassa selän takana, mitä hölmöilen”, hän sanoo.

”Välillä minulle tapahtuu tyhmiä asioita. Olen vähän sellainen unohtelija ja myöhästelijä, myönnän.”

Sami Saarikoski allekirjoittaa tyttärensä kuvauksen itsestään.

“Milja on aika eloisa kaveri ja kokee, että jos olen siinä lähistöllä, niin hän joutuu miettimään sanomisiaan ja tekemisiään.”

 ”Isä on vielä kilpailuhenkisempi kuin minä. Olen varmasti perinyt sen häneltä.”

Sami Saarikoski ei aina osallistu lautapeleihin, ettei hän suutu, jos häviää, Milja Saarikoski kertoo­

Saarikosket ovat luonnostaan kilpailuhenkisiä, mikä tekee finaaliasetelmasta kutkuttavan. Kilpailuvietti näkyy perheen arjessa päivittäin.

Jos isä ja tytär pelaavat keskenään sulkapalloa, molemmilla kiiltää silmissä vain voitto. Vielä totisemmin paremmuutta selvitellään lautapeleissä.

Erityisesti sananmuodostuspeli Scrabble saa tunteet kuumenemaan.

”Isä ei aina edes osallistu niihin lautapeleihin, ettei hän suutu, jos häviää”, Milja kertoo.

”Isä on vielä kilpailuhenkisempi kuin minä. Olen varmasti perinyt sen häneltä.”

Sami Saarikoski kiistää väitteet jyrkästi. Hän jättäytyy silloin tällöin peleistä sivuun, mutta ei suinkaan hillitäkseen itseään.

”Jostain kumman syystä en osallistu perheen lautapeleihin ollenkaan. Katson hetken vierestä, ja muut saavat kinata keskenään. En koe itseäni hirveän kilpailuhenkiseksi. Milja on enemmän sellainen.”

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että kohtaaminen loppuotteluissa on paras mahdollinen päätös kaudelle. Milja Saarikoskella riitti välierävaiheessa myös ylimääräistä jännitettävää.

”Kysyin isältä, että jos pääsemme molemmat finaaliin, niin maksaako hän minulle ripsientaivutuksen. Nyt saan sen ilmaiseksi, kun hän on maksumiehenä. Siksi myös vähän toivoin finaalia heitä vastaan”, hyökkääjä nauraa.

Sami Saarikosken luotsaama SB-Pro voitti naisten salibandyliigan kultaa keväällä 2019. Joukkue kaatoi dramaattisessa finaalisarjassa juuri PSS:n.

Milja Saarikoski seurasi ratkaisuottelua katsomossa pelatessaan tuolloin vielä Eräviikinkien riveissä. Isä saapui kotiin polleana, kun kaulassa roikkui kultainen mitali.

Nyt finaalisarjan ratkaisu aiheuttaa Saarikosken perheessä väistämättä ikävän tilanteen. Joku toteuttaa unelmansa – toinen taas pettyy raskaasti.

”En ehkä viitsisi siihen naaman eteen mennä heiluttamaan kultamitalia. Toisaalta isä olisi varmasti ylpeä minusta, vaikka olisikin surullinen häviöstä”, Milja Saarikoski pohtii.

”Siihen asti, kun summeri soi viimeisen kerran, niin seison omieni puolella. Sen jälkeen voidaan jutella muista asioista”, Sami Saarikoski kertoo.

Tyttären mukaan isä elää otteluissa tunteella mukana. Joskus liikaakin, ja silloin esimerkiksi tuomarit saavat kuulla kunniansa. Kentän laidalla hän eläytyy 60 minuutiksi täysin toiseen maailmaan.

”Rooli perheenisänä ja rooli valmentajana ovat rajusti erilaiset. Nyt kun valmistaudutaan finaalisarjaan, niin en erottele, että siellä pelaa oma tyttö plus muut. Silloin hän on yksi heidän pelaajistaan”, kokenut valmentaja muistuttaa.

Kotona perheen äiti Heidi-Maria Iivari tekee parhaansa kannustaakseen molempia finaalijoukkueita tasapuolisesti.

”Hänellähän on hieno tilanne, kun Suomen mestaruus tulee perheeseen joka tapauksessa. Hän pääsee keittelemään kultakahveja, kävi miten kävi”, Sami Saarikoski hymyilee.

Finaalisarja SB-Pron ja PSS:n välillä alkaa lauantaina Nurmijärvellä. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Syksyllä kauden alkaessa samat joukkueet kohtasivat myös naisten Super Cupissa. Kauden ensimmäisen pokaalin nappasi tuolloin SB-Pro.

Nurmijärveläiset jatkoivat läpi talven vahvasti ja voittivat F-liigan runkosarjan. Pudotuspeleissä PSS on puolestaan esiintynyt todella vakuuttavasti.

Sekä Milja että Sami Saarikoski veikkaavat omille joukkueilleen mestaruutta voitoin 4–2.

Naisten F-liigan ensimmäinen finaaliottelu SB Pro–PSS kello 17. Ruutu-palvelu näyttää ottelun suorana lähetyksenä. Oikaisu 17.4.2021 klo 14.30. Perheen äidin nimi on Heidi-Maria Iivari, ei Heidi Saarikoski, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat