Kärpät tyrmäsi Sportin yhteismaalein ja eteni puolivälieriin: ”IFK sytyttää aina” - Urheilu | HS.fi

Kärpät tyrmäsi Sportin yhteismaalein ja eteni puolivälieriin: ”IFK sytyttää aina”

Myös Ilves eteni Liigan puolivälieriin voittamalla KooKoon Tampereen jännitysnäytelmässä.

Kärppien kultakypärä Cody Kunyk (vas.), Shaun Heshka, Mika Pyörälä ja Jussi Jokinen juhlivat Jokisen 2-0-maalia ottelussa Sportia vastaan.­

16.4. 20:58 | Päivitetty 16.4. 22:16

Kiekkojättiläinen Kärpät alkaa lämmetä yhtä tahtia ilmojen kanssa. Kärpät tyrmäsi Vaasan Sportin Oulussa 3–1 ja meni puolivälieriin yhteismaalein 7–3.

Kultakypoärä Cody Kunyk ja Jussi Jokinen iskivät maalit mieheen avauserässä ja sävel alkoi käydä selväksi. Sport joutui liian vaikeaan tehtävään.

KooKoo järjesti Tampereella jättikirin Ilvestä vastaan ja nousi kolmella maalilla hävityn ensimmäisen ottelun jälkeen tasoihin vain kahdessa erässä.

Kolmannessa erässä KooKoon keskittyminen herpaantui vähän ja Matias Myttynen ja Eemeli Suomi ratkaisivat ottelut. Harvoin näkee yhtä onnellisia häviäjiä, kun KooKoo voitti ottelun 3–2, mutta Ilves meni jatkoon yhteismaalein 6–4.

Kärppien voitto tietää sitä, että joukkue kohtaa vieraskentällä Helsingin IFK:n, kun pudotuspelit pääsevät täyteen vauhtiin. Ilves saa vastaansa Lukon ja sarja käynnistyy Raumalla.

Kahdessa muussa puolivälieräparissa pelaavat TPS–Pelicans ja Tappara–KalPa. Kaikki sarjat alkavat rullata maanantaina.

Kun Kärpät alkoi löytää pelinsä, tarkoitti se, että joukkueen konkarit tulivat esiin. Juhamatti Aaltonen, 35, teki Vaasan ottelussa tärkeän maalin, Jokinen, 38, molemmissa.

”Onneksi tuli onnistumisia. Oli isot pelit ja vähän erilaiset nämä säälipleijarit kuin ennen. Meille psykologisesti vähän haastava lähteä tähän”, Jokinen sanoi HS:lle ja viittasi runkosarjan päätöspeliin Tapparaa vastaan, kun Kärpillä oli mahdollisuudet sijoittua neljänneksi, mutta tappio pudotti sijalle seitsemän.

”Molemmissa peleissä saatiin hyvät startit ja oltiin tehokkaita silloin, kun piti”, Jokinen jatkoi.

Jokinen ei tarvinnut paljon tilaa, kun hän leikkasi maalin eteen ja nosti rystyltä perjantaisen ottelun toisen maalin. Silloin yhteistulos repesi 6–2:een ja ottelu alkoi saada tarinaansa viimeisiä kappaleita.

Urhoollisesti Sport yritti pelata. Ottelun alussa vaasalaiset rynnivät päälle, samoin hetkittäin toisessa. Puskeminen on silti helpompaa kuin maalien viimeistely ja siinä ero näkyi.

Sportista ei löytynyt sellaista taitoa, jolla olisi lyöty kiekot kassiin hallintajaksojen päätteeksi. Hetkittäin näytti, ettei Kärpät tarvinnut kummoistakaan pomppua, kun kiekko painui maaliin. Se oli taitoa, ei tuuria.

Aaltonen murahteli Vaasan pelin jälkeen, että Kärpät päästi Sportin turhaan mukaan peliin. Oulussa esiintyi tyytyväisempi taikuri.

”Hyvä fiilis, hyvää peliä pelattiin. Toivottavasti pidetään jänne kireällä”, Aaltonen sanoi erätaukohaastattelussa 40 minuutin pelin jälkeen.

Kärppien kausi on ollut aaltoileva. Hyviä otteluita on seurannut pari heikkoa tai keskinkertaista. Runkosarjassa Kärpät onnistui voittamaan vähintään kerran Lukon, HIFK:n, TPS:n ja Tapparan eli neljän kärjen.

”IFK sytyttää aina. On pohjoinen vastaan etelä -asetelma ja olen kolmena vuonna pelannut IFK:ta vastaan pudotuspeleissä”, Jokinen sanoi. ”Suuresta urheilujuhlasta puuttuvat vain fanit paikan päältä.”

Joukkueessa on paljon potentiaalia ja IFK:ta vastaan paljastuu, tulevatko kaikki hienoudet esiin, kun vastus kovenee aivan täydellisesti Sportiin verrattuna.

Jokinen kehui IFK:ta huippujoukkueeksi, jossa riittää hänen sanojensa mukaan NHL-tason pelaajia. ”On [Anton] Lundellia, [Henrik] Borgströmiä, Ville Leskistä, Jere Sallista ja Mikko Kousaa. Lähdetään haastamaan heitä.”

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner sanoi, että ensimmäisen kerran hänen aikanaan Kärpät lähtee altavastaajana IFK:ta vastaan.

”Tiedetään, että vastus kovenee, mutta usko omiin kykyihin on kova. IFK:lla on enemmän osaamista ja laajempi materiaali kuin Sportilla. Pelinopeus kasvaa ja haaste kovenee”, Manner sanoi.

Ilveksen Matias Myttysen maali ja kavennus KooKoota vastaan 1–3:een oli paitsi hieno mutta myös palautti Ilveksen uskon jatkopaikkaan.

KooKoon alakertaan aukesi pieni väylä ja siihen Myttynen iski. Hän luikerteli maalin eteen ja nosti rystyltä kiekon kattoon.

Ilveksen ja KooKoon ottelusarjassa toteutui yhteismaaleista pelaamisen jännitys. Kärpillä ja Sportilla oli niin iso tasoero, ettei mikään pelimuoto olisi pelastanut Sportia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat