Aitajuoksija Lotta Harala saattaa joutua uudelleen toimintakieltoon – päätös lähiviikkoina - Urheilu | HS.fi

Aitajuoksija Lotta Harala saattaa joutua uudelleen toimintakieltoon – päätös lähiviikkoina

Mikäli kurinpitolautakunta päättää, että Lotta Harala on rikkonut toimintakieltoa, hän voi joutua uudelleen toimintakieltoon kolmeksi kuukaudeksi.

Lotta Harala jättäytyi omaehtoiseen urheilun toimintakieltoon 13. lokakuuta 2020.­

18.4. 2:00 | Päivitetty 18.4. 6:48

Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) tutkii parhaillaan uudelleen Lotta Haralan piristetapausta. Suek epäilee Haralan rikkoneen väliaikaista toimintakieltoaan.

Toimintakiellon aikana urheilija ei saa missään ominaisuudessa osallistua mihinkään kilpailuun, harjoituksiin tai toimintaan, jonka järjestää liitto – tässä tapauksessa Suomen Urheiluliitto – tai seura. Omatoiminen harjoittelu ei ole kielletty.

Asian käsittely on siirretty antidopingasioiden riippumattomalle kurinpitolautakunnalle, jolle Harala antaa oman lausuntonsa ensi viikolla. Lautakunnan päätös valmistuu sen jälkeen.

”Jos kurinpitolautakunta päättää, että Harala on rikkonut toimintakieltoa, katsotaan ettei hän ole kärsinyt sitä ollenkaan. Kilpailukielto ei kuitenkaan voi pidentyä kolmesta kuukaudesta”, Suekin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom sanoo.

Tässä tapauksessa Harala voisi siis olla kilpailukiellossa pitkälle kesään.

Lindholm ei halua eritellä, mistä toimenpiderikkomuksesta olisi kyse, mutta se ei koske kilpailemista.

Haralan kolmen kuukauden väliaikainen kilpailukielto perustuu muista aineista annettaviin sanktioihin (säännöt 7.4.1 ja 7.4.2).

Suomen antidopingsäännöstö määrää, että henkilöt, joille on kerrottu positiivisesta A-näytteestä, eivät saa paljastaa sitä ulkopuolisille.

Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto kertoi liittonsa hallitukselle ja puheenjohtajalle Sami Itanille asiasta vasta, kun Harala oli rangaistuksensa kärsinyt.

Aallon mukaan asian käsittely kuuluu täysin Suekin toimivaltaan, koska urheilija asetti itse itsensä toimintakieltoon.

”Se on Suekin ja urheilijan välinen asia. Minä vain sain tietooni, että urheilija on saanut toimintakiellon. En voinut kertoa siitä muille. Toivon, että kaikki osapuolet oppivat tästä tapauksesta ja osataan katsoa peruutuspeiliin. Minun ja Itanin välit ovat erittäin hyvät. Arvostamme toisiamme tosi paljon. Ymmärrän myös Matin [valmentaja Matti Liimatainen] närkästyksen”, Aalto sanoo.

Haralan mukaan piriste oli päätynyt hänen kehoonsa kreatiinivalmisteen kautta. Hän epäili aineen joutuneen elimistöönsä lisäravinnepurkista. Koska tuttu kreatiinivalmiste oli varastolta loppu, Harala oli tilannut eri kreatiinivalmistetta kuin normaalisti.

Lisäravinteiden käyttö ei ole ongelmatonta. Se, että purkista löytyy jotain muuta kuin pitäisi, ei ole tavatonta.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen antidopingtoimisto Usada varoittaa verkkosivuillaan, että lisäravinteiden käytössä piilee riski.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat