Jalkapallo on karkaamassa koripallon rikkoneelle tielle - Urheilu | HS.fi

Jalkapallo on karkaamassa koripallon rikkoneelle tielle

Jalkapallomaailmaa kuohuttaneet Superliiga-suunnitelmat muistuttavat hyvin paljon koripallon Euroliigan irtautumista, kirjoittaa HS:n toimittaja Mikko Pajala.

Suomen koripallotähden Petteri Koposen (vas.) tilanne oli maajoukkueelle vakio-ongelma hänen pelatessaan Euroliigaa muun muassa FC Barcelonassa. Kuvassa Koponen Euroliigan ottelussa Panathinaikosia ja KC Riversiä vastaan lokakuussa 2017.­

19.4. 10:19

Suunnitelmat Euroopan Superliigasta tulivat sunnuntai-iltana äkillisesti, mutta eivät toisaalta yllättäen.

Enemmänkin oli vain ajan kysymys, milloin mammuttimaisiksi paisuneet huippuseurat kyllästyvät siihen, että suurimmassa seurajoukkuekilpailussa valtaa eivät pidä ne, vaan Euroopan jalkapalloliitto Uefa.

Uefa on jo uhannut Superliigaan liittyviä joukkueita ja pelaajia kansallisista seurajoukkuekilpailuista ja maajoukkuekilpailuista erottamisella. Kielto koskisi myös kilpailuista suurinta eli MM-kisoja.

Näyttää siltä, että jalkapallossa aiotaan tehdä täysin samoja virheitä, jotka ovat jo repineet riekaleiksi Euroopan koripallon.

Maanosan suurin koripallokilpailu Euroliiga oli Kansainvälisen koripalloliiton Fiban hallinnassa 1950-luvun lopulta aina vuosituhannen vaihtumiseen saakka.

Tämän jälkeen suurimmat seurat saivat kuitenkin tarpeekseen ja perustivat oman Euroliigansa. Osa huippuseuroista jäi Fiban kilpailuun.

Kuulostaako tutulta, jalkapalloväki?

”Kahden Euroliigan” aikaa kesti vain vuoden, mutta irtautumisen synnyttämästä kahtiajaosta on tullut vuosien mittaan aina vain leveämpi. Nykyisellään Euroliigalla on kaksi omaa kilpailuaan, Fiballa toiset kaksi.

Menneet EM-karsinnat pelattiin käytännössä C-luokan tapahtumana ilman Euroliigan pelaajia. Muun muassa Suomen maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann on esittänyt osapuolia kohtaan rajua kritiikkiä jo vuosia.

Jakautumisessa on ollut voittajia vähän, jos ollenkaan. Pahiten on hävinnyt koripallo.

Sama on pian edessä jalkapallolla, mikäli Superliiga ja sen syntymiseen liittyvät uhkaukset toteutuvat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat