PSG ja Bayern München eivät ole mukana Superliiga-suunnitelmissa – PSG:n kantaan voi vaikuttaa uusi satojen miljoonien tv-sopimus - Urheilu | HS.fi

PSG ja Bayern München eivät ole mukana Superliiga-suunnitelmissa – PSG:n kantaan voi vaikuttaa uusi satojen miljoonien tv-sopimus

Superliigaa suunnittelevien 12 joukkueen listalla ei ole mukana ranskalaisia ja saksalaisia joukkueita.

Bayern Münchenin Jérôme Boateng (vas.) auttoi PSG:n Neymarin ylös joukkueiden kohdatessa Mestarien liigan puolivälierien toisessa osaottelussa 13. huhtikuuta 2021.

19.4. 11:28 | Päivitetty 19.4. 12:00

Euroopan suurseurojen Superliiga-suunnitelmissa perustajajäseniksi nimettiin 12 joukkuetta.

Mukana ovat Englannin ”kuusi suurta”, Espanjasta FC Barcelonan, Real Madridin ja Atlético Madridin muodostama kolmikko sekä Italiasta maan pohjoisosan jätit Internazionale, AC Milan ja Juventus.

Kokonaan ulkopuolella ovat toistaiseksi olleet saksalaiset ja ranskalaiset joukkueet. Suunnitelman merkittävimmät poissaolijat ovatkin Mestarien liigan viime kauden finalistit Bayern München ja Paris Saint-Germain.

PSG:n johtohenkilöt pitävät The Athletic -sivuston sisäpiirilähteiden mukaan suunnitelmia irtaantumisesta epäkunnioittavina.

PSG:n tarkoituksena on keskustella Euroopan jalkapalloliiton Uefan tulevista Mestarien liigan suunnitelmista. Uefan ajatuksena on ollut uusia kilpailun formaatti täysin vuodesta 2024 eteenpäin.

”Me pysymme Uefan perinteiden mukana”, lähde kertoi The Athleticille.

The Athleticin mukaan PSG näkee tärkeänä sen, että pienemmilläkin joukkueilla on mahdollisuus osallistua Euroopan suurimpaan seurajoukkuekilpailuun.

Yksi perinteiden kunnoitusta oleellisempi tekijä PSG:n kannan taustalla saattaa kuitenkin olla se, että seuran qatarilaisessa omistajaportaassa on samoja henkilöitä kuin Bein Media Group -televisioyhtiöllä. Muun muassa Nasser Al-Khelaifi toimii sekä PSG:n että Beinin hallituksen puheenjohtajana.

Bein hankki loppuvuodesta 2019 yhdessä Canal Plus -kanavan kanssa Mestarien liigan Ranskan tv-oikeudet vuosille 2021–2024.

Bloomberg-taloussivuston mukaan kanavat maksavat oikeuksista Uefalle vuosittain noin 375 miljoonaa euroa.

Bayernin puuttumisessa oleellinen tekijä lienee niin kutsuttu 50+1-sääntö. Saksan jalkapalloliiton sääntöjen mukaan seuran tulee omistaa osakkeistaan vähintään 50 prosenttia ja yksi osake, eli enemmistöosuus.

Säännön vuoksi ulkopuolinen omistaja ei voi tehdä yksipuolisesti päätöksiä esimerkiksi Superliigaan liittymisestä, vaan seuran jäsenillä, eli käytännössä sen kannattajilla, on merkittävä päätösvalta.

Päivitetty 19.4. klo 12.00: Lisätty maininnat Bein Media Groupin tv-sopimuksesta ja Saksan 50+1-säännöstä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat