Maailman ensimmäinen ammattimainen naisten pyörätuoli­koripallo­liiga tulossa ensi vuonna: ”Meitä ei enää nähdä rajoittuneina urheilijoina, vaan urheilijoina” - Urheilu | HS.fi

Maailman ensimmäinen ammattimainen naisten pyörätuoli­koripallo­liiga tulossa ensi vuonna: ”Meitä ei enää nähdä rajoittuneina urheilijoina, vaan urheilijoina”

Naisten koripalloliiga on samalla Britannian ensimmäinen ammattimainen paraurheiluliiga.

Britannian pelaajat juhlivat onnistuneen pelin jälkeen Rion paralympialaisissa vuonna 2016.­

20.4. 13:46

Naisten pyörätuolikoripalloliiga aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta Britanniassa.

Guardian-lehden mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen naisten pyörätuolikoripalloliiga sekä Britannian ensimmäinen ammattimainen paraurheiluliiga.

Liiga pyörii tammikuusta toukokuuhun yhteistyössä neljän yliopiston kanssa. Mukana ovat Cardiff Metropolitanin, Loughboroughin, Itä-Lontoon sekä Worcesterin yliopistot.

Liigasta 60 prosenttia on brittiläisiä ja 40 prosenttia kansainvälisiä pelaajia. Liigan uskotaan kasvattavan lajin suosiota ja houkuttelevan maahan maailman parhaita naispelaajia.

Pyörätuolikoripalloliiton johtaja Lisa Pearce uskoo liigan nostavan lajin profiilia mediassa ja tuovan sitä kautta lisää yleisöä.

”He kaikki pelaavat areenoilla, joten faneilla on mahdollisuus katsella ja tukea joukkueitaan. Heillä on yhteisöohjelmia, jotka suuntautuvat kouluihin ja muihin yhteisöihin”, Pearce kertoo.

Liigan perustamisen taustalla on myös halu vaikuttaa sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Tällä hetkellä pelaajista 70 prosenttia on miehiä ja 30 prosenttia naisia.

Kansainvälisten kisojen ulkopuolella naisten pyörätuolikoripallon pelaajat pelaavat usein sekajoukkueissa. Tällöin he harvemmin saavat johtavia rooleja joukkueissa.

Pearcen mukaan naisten kehittyminen kansainvälisiä vaatimuksia kohti tarvitsee kokonaan naisista koostuvan ympäristön.

”Sellaista ei ole missään muualla maailmassa, joten miksi emme loisi sitä tänne?”

Britannian naisten maajoukkueeseen kuuluva pyörätuolikoripalloilija Siobhán Fitzpatrick on liigan perustamisesta innoissaan.

”Meitä ei enää nähdä rajoittuneina urheilijoina, vaan urheilijoina. Meistä tehdään lähetyksiä ja puhutaan urheilijoina, ei vain ihmisinä joita nähdään neljän vuoden välein. Meitä on mahdollista nähdä viikoittain ja näin kerryttää yleisöä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat