Joukkopako jalkapallon Superliigasta kuoppasi koko suunnitelman – Juventuksen johtaja Andrea Angnelli vahvistaa, että ”sitä ei enää ole olemassa” - Urheilu | HS.fi

Joukkopako jalkapallon Superliigasta kuoppasi koko suunnitelman – Juventuksen johtaja Andrea Angnelli vahvistaa, että ”sitä ei enää ole olemassa”

Kuusi englantilaisseuraa ilmoitti vetäytymisestään myöhään tiistai-iltana. Sen jälkeen muitakin seuroja ehti poistua.

Chelsean kannattajat protestoivat tiistai-iltana Stamford Bridge -stadionin ulkopuolella ennen Valioliigan ottelua Chelsea–Brighton.­

21.4. 8:33 | Päivitetty 21.4. 14:07

Jalkapallon Euroopan Superliigasta (ESL) alkoi myöhään joukkopako sen jälkeen, kun Chelsean kotistadionin Stamford Bridgen edustalla tuhannet mielenosoittajat protestoivat seuran osallistumista 12 suurseuran suljettuun euroliigaan.

Juventuksen puheenjohtaja Andrea Angnelli vahvisti keskiviikkona uutistoimisto AFP:lle, että englantilaisseurojen vetäydyttyä Superliigaa ”ei enää ole olemassa”.

”Kuuden joukkueen turnausta ei voi olla”, Agnelli sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kun vielä Inter Milan ja Atlético Madrid vetäytyivät, jäljelle jäi neljä joukkuetta eli Juventus, Real Madrid, FC Barcelona ja AC Milan.

Alunperin Superliigassa piti olla mukana Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ja Tottenham, Atlético Madrid, FC Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Milanon Inter ja Juventus.

Ensimmäisenä vetäytymisestään ehti ilmoittaa tiistai-iltana Manchester City, joka alunperinkin oli suhtautunut nihkeästi ESL:ään. Chelsea oli aiemmin kertonut halustaan vetäytyä ja myös teki siten puolen yön jälkeen.

Cityn ja Chelsean ilmoitusten välissä omat vetäytymisensä ilmoittivat Arsenal, Liverpool, Manchester United ja Tottenham.

La Gazetta Dello Sportin mukaan myös Milanon Inter vetäytyi ennen kuin koko hanke kuopattiin.

”Superliiga-suunnitelma ei enää kuulu Interin suunnitelmiin”, Inter kertoo La Gazettan mukaan.

Myös Atlético Madrid ehti sanoa ei keskiviikkona puolen päivän aikaan.

Voimakkaimmin omiin kannattajiinsa vetäytymisessään vetosi Arsenal, joka pyysi faneiltaan anteeksi.

”Teitä [kannattajia] ja jalkapalloyhteisöä kuunneltuamme vetäydymme Superliigasta. Teimme virheen ja pyydämme sitä anteeksi”, Arsenalin hallitus toteaa tiedotteessaan.

Chelsean fanit nimittivät jalkapallon uuden Superliigan superahneeksi.­

Tottenhamin puheenjohtaja Daniel Levy vetosi myös kannattajiin Tottenhamin tiedotteessa.

”Pahoittelemme ESL-ehdotuksen aiheuttamaa ahdistusta ja järkytystä. Mielestämme oli tärkeää, että seuramme osallistui mahdollisen uuden rakenteen kehittämiseen, jolla pyrittiin varmistamaan paremmin taloudellinen reilu peli ja taloudellinen kestävyys ja samalla tarjoamaan merkittävästi lisääntyvää tukea laajemmalle jalkapallopyramidille.”

Myös Liverpoolin omistaja John Henry pahoitteli tapahtunutta ja otti syyt niskoilleen.

”Olen pahoillani ja olen yksin vastuussa tarpeettomasta kielteisyydestä, jota on tullut parin viime päivän aikana”, Henry toteaa videoviestissään Liverpoolin verkkosivuilla.

Britannian pääministeri Boris Johnson otti tyytyväisenä vastaan seurojen ilmoituksen.

”Tämä on oikea tulos jalkapallofaneille, seuroille ja yhteisöille koko maassa. Meidän täytyy jatkaa rakastetun kansallispelimme suojelua”, Johnson totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Aiemminkin voimakkaasti englantilaisseurojen osallistumista Superliigaan arvostellut entinen Manchester Unitedin pelaaja Gary Neville vaatii, että seurojen omistamisen sääntöjä pitää muuttaa.

”Glazereilla [Manchester Unitedin omistajat] ei ole enää sijaa Manchesterissa. Meidän täytyy työskennellä yhdessä, jotta varmistamme omistussääntöjen muuttumisen tässä maassa. Ihmiset ovat puhuneet. Olemme anarkian partaalla, jos tämä jatkuu”, Neville totesi.

Euroopan jalkapalloliiton (Uefa) puheenjohtaja Aleksander Čeferin totesi keskiviikkona, että nyt pitää mennä eteenpäin ja rakentaa yhtenäisyys uudelleen.

”Tiedän, että heillä on paljon tarjottavaa, ei pelkästään turnauksiimme vaan myös koko eurooppalaiselle pelille”, Čeferin totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kun englantilaisjoukkueiden vetäytyminen varmistui, ESL ilmoitti vielä varhain keskiviikkona, että projekti pitää ”muotoilla uudelleen”, mutta sitä ei aiottaisi hylätä.

”Nykyisissä olosuhteissa harkitsemme sopivimmat askeleet projektin uudelleen muotoilemiseksi. Tavoitteemme on tarjota faneille paras mahdollinen kokemus ja samalla lisätä solidaarisuusmaksuja koko jalkapalloyhteisölle”, ESL kertoi tiedotteessaan.

Useiden joukkueiden nopean vetäytymisen taustalla on kannattajien rajun reaktion lisäksi muun muassa Uefan voimakas vastustus ja Britannian hallituksen uhkaus muuttaa lainsäädäntöä siten, että uuden liigan toiminta voitaisiin estää Britanniassa.

Liverpoolissa fanit hautasivat jo suosikkiseuraansa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat