Jalkapallon Superliigasta tuli farssi, jossa mahtiseurojen johtajat unohtivat fanien voiman - Urheilu | HS.fi

Jalkapallon Superliigasta tuli farssi, jossa mahtiseurojen johtajat unohtivat fanien voiman

Voi vain ihmetellä sitä, odottivatko seurat, tai siis seurojen johtajat ja omistajat, kannattajien ottavan kiljuen vastaan uuden superliigan, toteaa HS:n urheilutoimittaja Ismo Uusitupa.

Brightonin pelaajilla oli jalkapallo on faneille -paidat ennen tiistai-illan ottelua Chelseaa vastaan. Samanlaiset paidat olivat maanantaina Leedsin pelaajilla.­

21.4. 9:37 | Päivitetty 21.4. 13:16

Kaksitoista eurooppalaista suurseuraa teki yllätyspäätöksen perustamalla sittenkin Euroopan superliigan (ESL), josta ne olivat jo pitkään puhuneet. Vain 48 tuntia myöhemmin yli puolet seuroista vetäytyi hankkeesta.

Miten tässä näin kävi?

Kyseessä on satojen miljoonien eurojen liikevaihtoa pyörittävät yritykset, jotka ovat tehneet keskenään sopimuksen ja josta sitten yksitellen häivytään. Kovin sitova sopimus ei tainnut ollakaan. Melkoiselta munaukselta vaikuttaa.

Voi vain ihmetellä sitä, odottivatko seurat, tai siis seurojen johtajat ja omistajat, kannattajien ottavan kiljuen vastaan uuden superliigan. Sen he varmasti tiesivät, että Euroopan jalkapalloliitto (Uefa) vastustaa hanketta ja samoin täytyi olla käsitys, että eri maiden kansalliset liigat eivät innostu ajatuksesta.

Mutta fanit. Vaikka stadionit ovat koronaviruspandemian takia pääosin yhä tyhjinä, jalkapallofanit eivät ole kadonneet minnekään. Sen saivat kokea Liverpool maanantai-iltana ja Chelsea tiistai-iltana, kun kannattajat saapuivat stadionien ulkopuolelle protestoimaan ennen otteluja.

Lisää protesteja oli tulossa tai voi olla vieläkin: muun muassa Arsenalin kannattajia on pyydetty Emirates-stadionin ulkopuolelle perjantai-illaksi, kun Arsenal kohtaa Evertonin.

Ovatko seurojen johtajat täysin vieraantuneet kannattajista? Siltä näyttää, mutta jos puhutaan Manchester Unitedin, Liverpoolin ja Arsenalin yhdysvaltalaisomistajista, vastaus ei edes liity kannattajiin: heille eurooppalainen urheilukulttuuri näyttäytyy kummajaisena, jossa paikka auringossa ei olekaan taattu tuhdilla dollaripinolla.

Esimerkiksi Arsenalia hallitseva Stan Kroenke omistaa muun muassa seurat NHL:ssä ja NFL:ssä – ja se on malli, johon hän on tottunut. Ja saman hän haluaisi Eurooppaan.

Vaikka ESL:n puuhamiehet (kyllä, pukumiehistä tässä on kyse) puhuvatkin kauniita sanoja jalkapallosta, taustalla on puhtaasti raha, jota ei haluta valuttaa etenkään Uefalle.

Koko homman kiirehdinnän taustalla oli koronaviruspandemia, joka on vienyt kaikilta seuroilta runsaasti tuloja. Joillekin seuroille Superliiga olisi voinut olla jopa pelastusrengas. Esimerkiksi Tottenhamilla on satojen miljoonien puntien velat uudesta hienosta stadionistaan, jolle ei saa ottaa yleisöä: superliigan miljardien rahapotista olisi tullut melkoinen helpotus.

Tämä selittää myös sitä, miksi Manchester City vetäytyi ensimmäisenä: sen omistajille City on kiva harrastus ja mukaan lähdettiin kaiketi siksi, kun muutkin menivät.

Vaikka vetäytymisten taustalla on muitakin syitä kuin kannattajien voimakas vastustus, seurojen kannattajat, jotka lähtivät kaduille ja nostivat äläkän sosiaalisessa mediassa, ansaitsevat ison kiitokset.

Entinen Arsenalin ja FC Barcelonan tähtipelaaja ja nykyinen Monacon pelaaja Cesc Fàbregas kiteytti tämän Twitter-viestissään: ”Hyvin tehty jalkapallofanit. Kaunis urheilu ei ole mitään ilman teitä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat