Katiska-vyyhdissä tuomittu purjehtija Janne Järvinen ei edusta Suomea Tokion olympialaisissa - Urheilu | HS.fi

Katiska-vyyhdissä tuomittu purjehtija Janne Järvinen ei edusta Suomea Tokion olympialaisissa

Nacra 17 -luokan olympiaedustajiksi valittiin Sinem Kurtbay ja Aleksi Keskinen. Vielä on ratkaisematta, kenen veneellä Tokiossa purjehditaan.

Nacra17-luokan-purjehtijat Janne Järvinen ja Sinem Kurtbay maaliskuussa olympiakarsintakisassa Lanzarotella.­

21.4. 11:06 | Päivitetty 21.4. 16:34

Suomen olympiakomitea valitsi purjehduksen nacra 17 -luokkaan Suomen edustajiksi Tokion olympialaisiin Sinem Kurtbayn ja Akseli Keskisen.

Siten Suomelle maapaikkaa hankkimassa ollut Janne Järvinen jäi valitsematta.

Olympiakomitea kertoi valinnasta keskiviikon tiedotustilaisuudessaan.

Katiska-vyyhdissä vankeuteen tuomittu Järvinen kertoi maanantaina MTV:lle, että hän aikoo valittaa urheilun oikeusturvalautakuntaan, jos hänen olympiamatkansa evätään.

Kurtbay ja Järvinen varmistivat Suomelle neljännen purjehduksen maapaikan Tokion kesäolympialaisiin maaliskuussa Lanzarotella.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki perusteli Keskisen valintaa urheilullisilla syillä ja totesi että, kaksikkojen välinen ero on ”hiuksenhieno”.

”Parien urheilulliset näytöt ovat keskenään hyvin tasavahvoja, joten valintapäätöksessä on käytetty kriteereissä mainittua Huippu-urheiluyksikön arviointia ja harkintaa”, Lehtimäki sanoi tiedotustilaisuudessa.

”Harkinnassa on painotettu valintakriteerien mukaista Akseli Keskisen uran nousujohteista kehitysvaihetta sekä sitä, että pari Kurtbay–Keskinen on ollut paria Kurtbay–Järvinen parempi silloin, kun on kilpailtu koko maailman tasolla, kuten maailmacupin osakilpailuissa, muun muassa tulevan olympianäyttämön Enoshiman vesillä.”

Lehtimäen mukaan on täysin Järvisen asia, jos hän valittaa urheilun oikeusturvalautakuntaan.

”Se on hänen päätettävissään. Riski siitä, että oikeusturvalautakunta päättää jotain muuta, on aika pieni. Valinta on tehty meidän kriteerien mukaan. Meillä oli asiassa hyvää yhteistyötä liiton [Suomen Purjehdus ja Veneily] kanssa”, Lehtimäki sanoi HS:lle.

Akseli Keskinen oli keskiviikkona varovainen kommenteissaan. Hän ei halunnut tässä vaiheessa pohtia valintaansa syvällisesti.

”On kunnia tulla valituksi Suomen olympiajoukkueeseen. Koska uutinen on vielä niin tuore, en pysty kommentoimaan asiaa sen enempää”, Keskinen viestitti.

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen edustavat Suomen Tokion olympialaisissa Nacra 17-luokassa.­

Järvinen tuomittiin 8. huhtikuuta Helsingin käräjäoikeudessa kahden ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Käräjäoikeiden tuomio ei ole lainvoimainen, joten juridisesta näkökulmasta katsottuna esteitä Järvisen valinnalle ei olisi ollut. Järvinen on päättänyt myös valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoi, että Olympiakomitean hallitus kävi asiasta vakavan keskustelun tiistai-iltana.

”Syytteet, joista Järvinen on käräjäoikeudessa tuomittu, ovat erittäin vakavia ja jyrkässä ristiriidassa Olympiakomitean arvojen ja urheiluyhteisön eettisten linjausten kanssa, vaikka ne eivät suoraan urheiluun liitykään”, Vapaavuori totesi.

”On selvää, että Olympiakomitean hallitus olisi joutunut vakavasti pohtimaan, voiko Järvistä valita kisoihin, vaikka hän olisi ollut ainoa vaihtoehto. Nyt asia ratkesi puhtaasti urheilullisin kriteerein, mutta jatkoa varten meidän on arvioitava keinovalikoimamme ajantasaisuutta tämän tyyppisten tilanteiden varalta.”

Vapaavuori arvioi, että jos Järvinen olisi ollut ainoa vaihtoehto Kurtbayn pariksi, valinta olisi mahdollisesti jätetty tekemättä.

”Tässä tapauksessa emme joutuneet tähän hyvin vaikeaan keskusteluun syvällisesti puuttumaan”, Vapaavuori sanoi.

Järvinen ei kuulu Suomen purjehdusmaajoukkueeseen, ja hän on rahoittanut olympiaprojektin omilla rahoillaan. Järvinen myös omistaa veneen, jota on käyttänyt Kurtbayn kanssa.

Vene on jo lastattu merikonttiin Espanjasta kohti Tokiota. Tästä oli sovittu jo aiemmin, koska kuljetus kestää.

Vielä on ratkaisematta, miten Järvisen omistama vene on Kurtbayn ja Keskisen käytössä Tokiossa vai onko se lainkaan. Vaihtoehtona on vuokrata toinen vene muualta.

”Meillä on varasuunnitelma. Kaikki ratkaisut ovat käypiä. Jatkossa pitää miettiä, miten vastaava tilanne vältetään tulevaisuudessa”, Lehtimäki sanoi.

Nacra 17 -luokan kaksikon ansiosta Suomen olympiajoukkueen koko kasvoi neljääntoista. Aiemmin kisoihin oli nimetty kaksitoista urheilijaa.

”Olen iloinen, että olympiajoukkue täydentyi. Suomella on nyt toistaiseksi edustusta neljässä olympialuokassa”, Lehtimäki sanoi.

Oskari Muhonen voi vielä yltää olympiapaikkaan 5.–12. toukokuuta Portugalin Portossa Finnjollien MM-kisoissa.

Olympiapaikoista ennenkin kiistelty

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun olympialaisiin maapaikan hankkinutta urheilijaa ei valita itse kisoihin.

Esimerkiksi vuoden 2018 Pyeongchangin kisoihin naisten taitoluisteluun valittiin Emmi Peltonen, vaikka maapaikan oli hankkinut Viveca Lindfors. Tuolloin perusteluna oli se, että paikan saa kauden parhaat pisteet saanut urheilija. Ilman jälkipuheita ei kuitenkaan selvitty.

”Mitään ilmapalloja siellä ei saa tehdä, kun se paikka on minun selkänahastani otettu”, Lindfors sanoi pettyneenä EM-kisojen jälkeen.

Myös purjehduksessa on käyty kovaa vääntöä olympiapaikoista, vaikka kyse ei ole ollutkaan maapaikan saamisesta. Vuoden 2008 kisoihin valittiin Tuula Tenkanen, josta nousi kova kohu. Tuolloin vain 17-vuotias Tenkanen meni kokeneen Sari Multalan edelle, vaikka Multala oli ollut kansainvälisissä kisoissa parempi ja tuore EM-kultamitalisti.

Tenkanen sai paikan, koska hän voitti molemmat olympiakarsintakilpailut.

Kaksikon kesken oli vääntöä myös vuoden 2012 kisoihin. Silloin Multala vei paikan taktikoituaan viimeisessä maailmancupin kisassa.

Juttua korjattu 22.4. kello 15.31. Lisätty tieto, että Järvinen kertoi valitusaikeistaan MTV:llä.

Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen varmistivat Suomelle neljännen purjehduksen maapaikan Tokion kesäolympialaisiin.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat