Olympiakomitea osoitti suoraselkäisyyttä lähettämällä olympialaisiin paremman ja kehittyvän purjehtijan - Urheilu | HS.fi

Olympiakomitea osoitti suoraselkäisyyttä lähettämällä olympialaisiin paremman ja kehittyvän purjehtijan

Akseli Keskisen valinta Sinem Kurtbayn pariksi Tokioon oli oikea ratkaisu, jonka pohjalta voi suunnata suunnata katseet jo neljän vuoden päähän seuraaviin olympialaisiin.

Kilpapurjehtija Sinem Kurtbay.

21.4. 14:26 | Päivitetty 21.4. 16:20

Suomen olympiakomitea kertoi keskiviikkona, että se päätti purjehduksen Nacra 17 -luokan olympiavalinnasta urheilullisin eikä juridisin perustein – juuri niin kuin pitikin.

Urheilullinen syy on aika läpinäkyvä perustelu, mutta Olympiakomitealla ei ollut muuta mahdollisuutta. Suomella oli Nacra 17 -luokkaan maapaikka, johon olympianäyttöjä on antanut kaksi venekuntaa: Sinem Kurtbay / Akseli Keskinen ja Kurtbay / Janne Järvinen.

Tokion olympiavalinnoista rannalle jätetyn Järvisen kahden ja puolen vuoden ehdoton rangaistustuomio Katiska-huumevyyhdissä ei ole vielä lainvoimainen. Järvinen aikoo valittaa hovioikeuteen.

Todennäköistä myös on, että Järvinen vie olympiavalinnan urheilun oikeusturvalautakuntaan, mutta Olympiakomitea ottaa sen riskin.

Jo ennen valintapäätöstä näytti selvältä, ettei Olympiakomitea valitse Järvistä, vaikka hän omistaa veneen, jolla maapaikka hankittiin.

Olympiakomitea osoitti suoraselkäisyyttä lähettämällä olympialaisiin paremman ja kehittyvän purjehtijan, ei mesenaattia. Myös Olympiakomitea näki Keskisen purjehdustason parempana kuin Järvisen.

Kurtbay ja Keskinen ovat tilanteessa nihkeässä välikädessä. Molemmat tietävät, että ilman Järvisen rahoja koko Tokion-projektia ei olisi olemassa.

Seuraavaksi pitää ratkaista, kenen veneellä valittu pari purjehtii olympiaregatassa Tokiossa, Järvisen veneellä vai jonkun toisen vuokraveneellä.

Vene on jo lastattu logistisista syistä merikonttiin Espanjasta kohti Tokiota, mutta sillä ei ollut merkitystä valintaan. Kuljetus kestää.

Olympiakomitean kannalta ei näyttäisi hyvältä, jos Järvinen antaisi veneensä ilmaiseksi Kurtbayn ja Keskisen käyttöön. Veneestä on syytä maksaa käypä vuokra, on se sitten kenen tahansa.

Hätätilanteessa apu voi löytyä läheltä. Suomen purjehduspiireissä on valmiutta ja rahaa auttaa 30-vuotiasta Kurtbayta ja 21-vuotiasta Keskistä.

Ei vain Tokioon, vaan ennen kaikkea mitaleille Pariisin olympiavesille 2024.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat