Pelaaja omasta tahdosta - Urheilu | HS.fi

Hongan Niklas Pyyhtiä pelasi ensimmäisen kerran Veikkausliigassa 16 vuotiaana.­

Pelaaja omasta tahdosta

Niklas Pyyhtiä teki jo viime vuonna vaikutuksen pelaamalla 16-vuotiaana Veikkausliigaa Turun Palloseurassa. Tällä kaudella hänellä voi olla vielä suurempi rooli FC Hongassa. ”Meillä on perheessä saanut harrastaa sitä mitä haluaa, eikä ole pakotettu mihinkään.”


23.4. 2:00 | Päivitetty 23.4. 7:15

Harvassa ovat suomalaiset jalkapallolupaukset, jotka debytoivat 16-vuotiaana Veikkausliigassa ja pärjäävät pelissä. Turkulainen Niklas Pyyhtiä teki jo viime vuonna vaikutuksen TPS:n peleissä.

TPS:n urheilujohtajan Mika Laurikaisen mukaan Pyyhtiä ansaitsi myös peliaikansa, mikä on sen ikäisenä poikkeuksellista. Laurikaisen mukaan Pyyhtiä muistuttaa siinä mielessä Niklas Moisanderia ja Jere Urosta, jotka myös pärjäsivät varsin nuorina liigapeleissä.

” Harmi, että hän ei jatka meillä, mutta olemme tyytyväisiä hänen puolestaan.”

Enää Pyyhtiän, 17, potentiaali ei ole salaisuus, sillä syyskuussa 18 vuotta täyttävästä keskikenttäpelaajasta odotetaan paljon FC Hongassa. FC Honka otti Pyyhtiän lainalle täksi kaudeksi, mutta käytti tällä viikolla osto-option ja lunasti pelaajaoikeudet.

Viime elokuussa Pyyhtiä pelasi uransa toisessa Veikkausliiga-ottelussa Tapiolan urheilupuistossa FC Honkaa vastaan. Hän pääsi 82. minuutilla kentälle ja laukoi minuutin sisällä sisääntulostaan terävästi parista kymmenestä metristä kohti maalia.

Katsomossa Hongan urheilutoimenjohtaja Petri Vuorinen teki muistiinpanoja pelaajasta. Vuorisen mukaan Hongassa kaikki pelaajarekrytointeihin osallistuvat henkilöt ottivat nopeasti pelin jälkeen Pyyhtiän puheeksi.

”Tutkimme pelaajaa lisää ja katsoimme videolta hänen pelejään. Hänessä pisti silmään kypsyys, olemus kentällä ja rauhallisuus pallon kanssa. Näytti myös siltä, että hän oli fyysisesti kasvanut ohi teini-iästä.”

 ”On siinä tottumista olla yksin, kun kotona Turussa oli vanhemmat, veljet ja koirat.”

Hongan Niklas Pyyhtiän, 17, yhtenä unelmana on päästä pelaamaan Mestarien liigassa.­

Pyyhtiän sopimuksessa TPS:n kanssa oli pykälä, joka mahdollisti siirtymisen muualle, jos TPS putoaisi. Pyyhtiä halusi jatkaa liigassa.

”Sain todistettua itselleni viime kaudella, että pystyn pelaamaan Veikkausliigassa ja pärjäämäänkin”, Pyyhtiä kertoo Hongan harjoitusten jälkeen Tapiolan urheilupuistossa.

Pyyhtiä oli kiinnostunut Hongasta kuultuaan, että Hongan oli tarkoitus nostaa enemmän nuoria pelaajia joukkueeseen.

”Tykkään tosi paljon Hongan pelityylistä, jossa pidetään paljon palloa.”

Pyyhtiän pelaamisessa on samoja elementtejä kuin esimerkiksi maajoukkuepelaajilla Rasmus Schüllerillä tai Onni Valakarilla. Pyyhtiän vasemman jalan pitkät syötöt ja murtavat syötöt muistuttavat Schülleristä ja Valakarin tavoin Pyyhtiä pystyy pitämään palloa ahtaissakin väleissä.

Honka nousi divarivuosien jälkeen takaisin Veikkausliigaan kaudelle 2018 ja vakiinnutti paikkansa liigan kärkiseurojen joukossa kokeneella pelaajakaartilla. Strategiana on nostaa nuoria edustusjoukkueeseen seuran sisältä, mutta myös ulkopuolelta ja ulkomailta. Vuorisen mukaan tänä vuonna se näkyy joukkueen rakenteessa.

Perheensä kanssa Pyyhtiä mietti, että siirto Honkaan voisi olla hyvä seuraava askel uralla. Sitä hän mietti myös, että pääkaupunkiseudulla hän olisi enemmän suurennuslasin alla.

”Se voi tuoda paineita, ja opin sietämään niitä. Sekin voi olla tosi hyvä, että niiden kanssa oppii elämään.”

Pyyhtiää mietitytti muutossa eniten eläminen yksin.

”On siinä tottumista olla yksin, kun kotona Turussa oli vanhemmat, veljet ja koirat. Aluksi täällä oli tyhjän tuntuista, mutta alan pikku hiljaa tottua.”

Niklas Pyyhtiä käy lukiota nyt etäopintoina Turun Kerttulin lukiossa. Tavallaan muutto Espooseen on pehmeä lasku ammattilaisuuteen ennen ammattilaisuraa ulkomailla.

 ”Kun halusin panostaa futikseen, vanhemmat olivat vain tukena.”

Niklas Pyyhtiä harjoitteli keinonurmella Tapiolassa.­

Pyyhtiä kasvoi Turun Vasaramäessä urheilullisessa perheessä. Kaksi vuotta vanhempi isoveli Mikael Pyyhtiä debytoi Liigassa TPS:n joukkueessa viime kaudella ja on Columbus Blue Jacketsin neljännen kierroksen NHL-varaus viime vuodelta. Veljessarjan vanhin, Tuomas Pyyhtiä, pelaa TuTossa A-juniorien SM-sarjaa.

Niklas Pyyhtiä pelasi myös jääkiekkoa mutta lopetti kolmannella luokalla ja keskittyi jalkapalloon. Hänen mukaansa veljesten välinen kilpailu pihapeleissä oli kovaa ja kannusti urheilemaan.

”Meillä on perheessä saanut harrastaa sitä mitä haluaa, eikä ole pakotettu mihinkään. Kaikki on ollut omasta tahdosta kiinni. Kun halusin panostaa futikseen, vanhemmat olivat vain tukena.”

Laurikaisen mukaan perheellä on ollut suuri merkitys Pyyhtiän pelaajapolulla.

”Ympäristö on tukenut urheilullista elämää. Rauha mahdollistaa kehittymisen”, Laurikainen sanoo.

Kun Pyyhtiä kaudella 2019 debytoi Ykkösessä 16-vuotiaana, osui hän ensimmäisellä kosketuksellaan palloon omaan maaliin.

”Sitten hän nousi siitä tuollaiseen rooliin. Urheilijan luonne on olemassa.”

”Jos kaikki menee ihan nappiin, hän saattaa olla potentiaalinen maajoukkuepelaaja.”

Pyyhtiällä ei ole kiire ulkomaille. Hän on ajatellut, että pelaamalla nyt Suomessa aikuisten joukkueessa hän pääsisi myöhemmin ulkomaille siirtyessään lähemmäs edustusjoukkuetta.

”Noin vuosi sitten pelasin vielä B-juniorien SM-karsintoja. Veikkausliigassa tempo tuntui alkuun tosi kovalta. Sitten pelaamiseni muuttui selviytymisestä siihen, että pystyin tekemään omia hyviä juttuja.”

Hongassa hän huomasi tasoeron pallollisessa pelissä. Hän sanoo, että se on kehittänyt häntä taas paremmaksi pelaajaksi.

”Haluan auttaa joukkuetta niin paljon kuin voin. Kun oma peli paranee, sitten voin lähteä kokeilemaan pärjäänkö jossain muualla paremmissa sarjoissa ja kovemmissa peleissä.”

”Onhan minulla tietysti unelmana Valioliiga. Se on kovin liiga maailmassa. Valioliigassa ei ole mitään tiettyä lempijoukkuetta, kunhan nyt johonkin pääsisin.”

FC Honka aloittaa kautensa vieraissa HJK:ta vastaan lauantaina kello 15.00. Ruutu.fi näyttää ottelun.

Niklas Pyyhtiä

Syntynyt syyskuussa 2003.

FC Hongan Veikkausliiga-joukkueen keskikenttäpelaaja.

Veikkausliigassa 16 ottelua ja yksi maali.

TPS:n kasvatti.

Alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa 11 ottelua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat