Kärppien kausi päättyi floppiin, päävalmentaja Mikko Manner säälimätön itseään kohtaan - Urheilu | HS.fi

Kärppien kausi päättyi floppiin, päävalmentaja Mikko Manner säälimätön itseään kohtaan

Oulun Kärpissä päättyy yksi aikakausi, kun päävalmentaja Mikko Manner palaa kahdeksan vuoden jälkeen kotikaupunkiinsa Vaasaan. Manner kritisoi itseään puolivälierätappiosta Helsingin IFK:lle.

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner viimeisessä ottelussaan oululaisseuran johdossa muun valmennustiimin ympäröimänä.­

23.4. 10:38 | Päivitetty 23.4. 10:56

Oulun Kärpissä päättyi yksi menestyksekäs aikakausi, kun joukkue hävisi jääkiekon Liigan puolivälierissä HIFK:lle suoraan kolmessa ottelussa.

Päävalmentaja Mikko Manner valmensi kahdeksan kautta Kärpissä, ensin neljä Lauri Marjamäen kakkosena ja loput neljä ykköskäskijänä.

Nyt hän palaa kotikaupunkiinsa Vaasaan. Manner jättää seuraajalleen Lauri Mikkolalle hyvän perinnön, vaikka se ei näy tämän kauden tuloksessa.

Marjamäen komennossa Kärpät voitti Suomen mestaruudet 2014 ja 2015. Vaihtopenkin takana Marjamäen vieressä seisoi silloin tuntematon Manner.

Viimeistään neljä viime kautta nostivat Mannerin, 46, yhdeksi puhutuimmista kotimaisista kiekkovalmentajista. Hänen alaisuudessaan Kärpät voitti mestaruuden 2018, sai hopeaa 2019 ja otti runkosarjan paalupaikan peräti kolme kertaa peräkkäin: 2018–2020.

Kärppien päättynyt kausi oli vaikea. Koronavirus toi muhkuroita jokaisen joukkueen tielle eikä Kärpätkään jäänyt ilman viruksen piinaa.

Manner ei halunnut nostaa esille pelaajamateriaalia, koronan vaikutuksia tai muita. Hän oli säälimätön vain itseään kohtaan.

”Ei vaan osaaminen riittänyt parempaan enkä saanut joukkueen yhteispeliä sille tasolle, mille se olisi pitänyt saada. Oli vaikea kausi ylä- ja alamäkineen”, Manner sanoi HS:lle, kun valot Raksilan hallista sammuivat tältä keväältä.

”Parempi joukkue voitti selkeästi. Kaikki kunnia IFK:lle. Tämä oli meille tyly, mutta valitettavasti meidän näkökulmasta ansaittu tulos.”

IFK kukisti Kärpät torstaina Oulussa 5–2 ja vei ottelusarjan voitoin 3–0.

Mikko Manner Kärrpien vaihtoaitiossa pudotuspelissä Tapparaa vastaan kaudella 2017-2018.­

Manner puhui vaikeasta kaudesta, ja se näkyi. Kärppien peli heilahteli, tasaisuus ja tyypilliset voittosarjat jäivät lähes kokonaan puuttumaan. Viimeistä edellinen isku oli joutua pudotuspelien esikierrokselle, kunnes IFK antoi lopullisen tainnutuksen.

”Voittojen jälkeen on helppo seistä, hymyillä ja jakaa prinsiippejä. Tappioiden jälkeen pitää saada joukkue raiteille ja auttaa pelaajia”, Manner sanoo ja katsoo juuri siinä epäonnistuneensa.

Kiekkohistoria tuntee valmentajia, jotka ovat heittäneet lanan alle ykköskentän, suurimmat tähtensä tai vihjanneet peittelemättä, että maalivahti olisi voinut ottaa muutaman kopin. Tätä Manner ei tehnyt.

”Tiesimme, että IFK on todella kova joukkue, pelannut todella vahvan kauden, vaikka tulikin haastavista lähtökohdista. Ei pystytty horjuttamaan heitä.”

”Olisi tarvittu kakkospelin jatkoaikavoitto, saatu lisää ilmaa ja päästy heitä haastamaan ja ehkä vähän väsyttämään.”

Manner alkoi tappion ja Kärppien liigakauden päätyttyä epäillä jopa omia valmennuskeinojaan.

”Kyllä mulla varmaan meni tämä kausi yliyrittämiseksi ja olen vetänyt överiksi. Valmentanut joukkuetta liikaa.”

”Ahkera olen, mutta pitää löytää sopiva tasapaino. Tämähän siitä tekee taidetta ja ammattimiehet menestyvät vuodesta toiseen.”

Manner vähän liioittelee. Sellaisia ammattimiehiä on hyvin harvassa, jotka vetävät kaudesta toiseen huipulla.

Kevät tuo ison muutoksen myös Mannerin perheelle. Muuttoauto suuntaa Oulusta Vaasaan kesäkuun puolivälissä koulujen päätyttyä ja MM-turnauksen jälkeen.

Mannerilla on sopimus Leijoniin Jukka Jalosen valmennustiimiin vielä ensi kaudeksi. Siellä häämöttävät Tampereen ja Helsingin MM-kisat.

”Omaa osaamista pitää tarkastella tiukasti ja kehittää. Katsotaan, mitä tapahtuu ja katsotaan, tuleeko joskus toimittua päävalmentajana jossakin. Aika näyttää.”

”Jos joku kausi piti vetää vihkoon, olkoon se sitten tämä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat