Tv-studiostakin oppia ammentanut Simo Valakari vie KuPSin mitalijahtiin: ”Se on HJK, jota me ja muut ajamme takaa” - Urheilu | HS.fi

Tv-studiostakin oppia ammentanut Simo Valakari vie KuPSin mitalijahtiin: ”Se on HJK, jota me ja muut ajamme takaa”

Toissa kauden Suomen mestari Kuopion Palloseura on alkavalla kaudella HJK:n selkeä ykköshaastaja.

Simo Valakari (edessä) on KuPSin uusi päävalmentaja, taustalla näkyvä Diogo Tomas puolestaan Ilveksestä tullut topparivahvistus. KuPSia pidetään jälleen selvänä ykköshaastajana hallitsevalle mestarille HJK:lle.

23.4. 14:00 | Päivitetty 23.4. 15:13

Jalkapallon Veikkausliigaan on jo vuosia kaivattu lisää seuroja, jotka pystyisivät vuosi toisensa jälkeen haastamaan Helsingin Jalkapalloklubin paitsi urheilullisesti, myös edes jossain määrin taloudellisilta resursseiltaan.

Mestaruus on karannut useampaankin kertaan Töölön ulkopuolelle, mutta suurseuran aseman vakiinnuttaminen on ollut toistaiseksi liian kova tehtävä kaikille yrittäjille.HS-AFP

Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että paikan HJK:n aitona vihollisena on ottanut itselleen Kuopion Palloseura.

”Sanon, että se on HJK, jota me ja muut joukkueet ajamme takaa”, KuPS:in uusi päävalmentaja Simo Valakari toppuuttelee kovimpia odotuksia.

Valakarin palkkaamisen myötä KuPS lähtee jo toista vuotta peräkkäin kauteen uudessa komennossa. Arne Erlandsenin aika Kuopiossa jäi yhteen kauteen, ja hieman vanhanaikaisena pidetyn norjalaisen tilalle tuli yksi arvostetuimmista kotimaisista jalkapallovalmentajista.

Valakari on muuttanut joukkueen pelitapaa huomattavasti.

”Viime vuonna KuPS meni suoraviivaisemmin linjan taakse, mutta nyt haluamme edetä kontrolloidummin linja kerrallaan laadukkaisiin paikkoihin. Haluamme pelata näin, jotta meidän puolustusvalmiutemme on paljon parempi ja olemme koko ajan hyvässä tasapainossa.”

Valakari vietti vajaat kolme vuotta Norjassa Tromsø IL:n päävalmentajana. Hän ehti olla ennen KuPS-pestiään noin puoli vuotta ilman valmennustehtäviä.

Aika työttömänä valmentajana ei kuitenkaan tarkoittanut täyttä työttömyyttä. Valakari muun muassa esitteli jalkapallo-osaamistaan ja intohimoaan C More -kanavan jalkapallolähetyksissä asiantuntijana.

”Oli tosi hienoa päästä olemaan tekemisissä ihan huippu-huippufutiksen kanssa ja nähdä viimeisimmät trendit. Oli valmentajana antoisaa, kun joutui perehtymään niin paljon huippujoukkueiden pelaamiseen.”

Urho Nissilä (vas.) on tulevallakin kaudella Kuopion Palloseuran tärkeimpiä pelaajia ja yksi koko Veikkausliigan kirkkaimmista tähdistä.

HS jututti Valakaria tiistaina aamupäivällä. Päivästä muodostui KuPSille murheellinen.

KuPSin joukkueen perusryhmitys pallollisena on 3–4–2–1. Isoa vastuuta oli kaavailtu rooleissaan sarjan eliittiin kuuluville laitapuolustajille, vasemman sivustan Daniel Carrillolle ja oikean puolen Saku Savolaiselle.

Tiistain harjoituksissa tavallinen syötön vastaanotto koitui kuitenkin kohtalokkaaksi Savolaisen polven eturistisiteille ja hänen kaudelleen. Jo aiemmin loukkaantuneen Jānis Ikaunieksin poissaolo taas kestänee ainakin kesäkuulle.

KuPS reagoi loukkaantumisiin hankkimalla vain päiviä ennen sarjapelien alkua Savolaisen korvaajaksi Henry Uzochukwun ja hyökkäykseen viime vuosilta tutun Lucas Rangelin.

Suomen cupissa KuPS selvitti tiensä 8. toukokuuta Olympiastadionilla pelattavaan finaaliin, jossa se kohtaa – kuinkas muutenkaan kuin HJK:n.

Sarjapelit KuPS aloittaa rajulla ohjelmalla: ensin se kohtaa FC Interin vieraissa, sitten HJK:n kotona.

”On hyvä räjäyttää heti kausi käyntiin täysillä”, Valakari myhäilee.

Joukkueen peli on näyttänyt jo pidemmän aikaa yllättävänkin valmiilta. Valakari sanoo KuPSin olevan niin hyvässä tilanteessa kuin tässä vaiheessa on mahdollista.

”Aina puhutaan prosessista, ja on totta että se vie aikaa – mutta huippujalkapallossa sitä aikaa ei ole. Kuitenkin toivon ja uskon, että olemme kauden lopussa parempi joukkue kuin nyt.”

Veikkausliigan kausi 2021 alkaa lauantaina otteluilla HJK–Honka (kello 15) ja FC Inter–KuPS (kello 17). Ruutu näyttää kauden kaikki ottelut.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat