Katiska-vyyhdissä tuomittu purjehtija Janne Järvinen syyttää Olympiakomiteaa valintakriteerien muuttamisesta kesken kaiken, Mika Lehtimäki pitää väitettä ”hölynpölynä” - Urheilu | HS.fi

Katiska-vyyhdissä tuomittu purjehtija Janne Järvinen syyttää Olympiakomiteaa valintakriteerien muuttamisesta kesken kaiken, Mika Lehtimäki pitää väitettä ”hölynpölynä”

Nacra17-luokan maapaikan Suomelle Sinem Kurtbayn kanssa hankkinut Janne Järvinen aikoo valittaa olympiavalinnoista urheilun oikeusturvalautakuntaan. Olympiakomitean Mika Lehtimäen mukaan Järvisen kritiikki on aiheetonta.

Janne Järvinen ja Sinem Kurtbay maaliskuussa Lanzarotella.­

23.4. 14:05 | Päivitetty 23.4. 17:05

Suomelle maapaikan Tokio olympialaisiin yhdessä Sinem Kurtbayn kanssa purjehtinut Janne Järvinen pitää Suomen olympiakomitean urheilijavalintaa väärin perustein tehtynä.

Olympiakomitea nimesi keskiviikkona Kurtbayn ja Akseli Keskisen nacra 17 -luokan edustajiksi.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki perusteli Keskisen valintaa urheilullisilla syillä ja totesi että, kaksikkojen välinen ero on ”hiuksenhieno”.

Järvinen tuomittiin 8. huhtikuuta Helsingin käräjäoikeudessa kahden ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Katiska-huumevyyhtiin liittynyt tuomio tuli avunannosta törkeässä huumausainerikoksessa ja törkeästä rahanpesusta

Tuomio ei ole lainvoimainen ja Järvinen aikoo valittaa siitä hovioikeuteen. Hän sanoo uskovansa vakaasti tuomion kaatumiseen.

Järvinen lähetti perjantaina lausunnon liittyen Tokion kisavalintoihin.

”Urheilullisin perustein Olympiakomitea ilmoitti minun ja Keskisen olevan tulosvertailussa tasaväkisiä. Minulla on pelkästään viimeisen vuoden aikana ollut lähes 200 harjoittelu- ja kilpailupäivää ja yli neljän vuoden kokemus lajin täysiaikaisena purjehtijana. Keskinen on purjehtinut venettä kokonaisuudessaan 11 kuukautta”, Järvinen sanoo.

Käytössä ollut vene on Järvisen omistuksessa. Hän on myös rahoittanut olympiaprojektia.

Järvinen arvioi, ettei Suomella olisi olympiapaikkaa tai veneluokkaan liittyvää osaamista, asiantuntemusta tai kalustoa ilman hänen panostaan.

Hän arvostelee lisäksi Olympiakomiteaa valintakriteerien muuttamisesta kesken kaiken.

”Jos tuloslaskelmassa mukaan lasketaan näyttöjä, joiden vaikutus olympiavalintoihin on kirjallisesti etukäteen kielletty, ja perustelu näyttöjä antaneiden venekuntien lukumäärästä menee metsään, mitä meidän pitäisi ajatella päätöksen oikeudenmukaisuudesta kokonaisuutena?”

”Entä mihin urheilijoiden pitäisi voida jatkossa luottaa, jos etukäteen ilmoitettuja kriteerejä voidaankin päätöksentekovaiheessa yhtäkkiä muuttaa – kuten tässä tapauksessa Geelongin MM-kisojen osalta on tehty?”

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.­

Olympiavalintojen esittelijänä toiminut huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki ihmettelee syytöksiä. Hän painottaa, että valinnat on tehty ainoastaan urheilullisin perustein ennalta sovituilla kriteereillä, jotka myös Järvinen on hyväksynyt.

”Mitään sellaista ei ole käytetty, mitä on yhdessä sovittu poistettavaksi valinnoista eikä valintakriteerejä ole mitenkään muutettu. Se [väite] on ihan hölynpölyä.”

Lehtimäen mukan vuoden 2020 Geelongin MM-kisoja, joissa Kurtbay ja Keskinen purjehtivat, ei ole huomioitu valinnoissa, koska niin oli Järvisen kanssa sovittu.

”Siitä on mustaa valkoisella sähköpostissa ja tämä on käyty läpi myös Olympiakomitean hallituksesssa.”

Lehtimäen mukaan kisapaikka kuuluu Keskiselle vertailun perusteella lukemin 3–0. Kokonaisuudesta löytyy selkeä peruste valinnalle, hän sanoo.

Purjehtijoiden vuosien 2018–2020 urheilullista vertailua Lehtimäki pitää tasaisena, joskin sekin menee hänen laskuissaan Keskiselle.

”Koska purjehdus on olosuhdelaji, kisanäyttämöllä [Enoshima]tehdyt suoritukset ovat hiukan arvokkaampia. Siellä Keskinen oli esikisoissa 13:s ja maailmancupissa yhdeksäs. Järvinen oli siellä maailmancupissa sijalla 15.”

Keskisen valinnan puolesta puhuu Lehtimäen mukaan myös kriteerien toinen kohta.

”Kritereissä sanotaan, että nuori ja kehityksessään nousujohteisessa kaaressa oleva urheilija on etusijalla. 21-vuotias Keskinen on malliesimerkki nopeasta noususta maailman huipulle, ja on tulevaisuuden arvokisamenestyjä.”

Kolmantena kriteerinä on huippu-urheiluyksiön oma harkinta soveltaen kahta ensimmäistä kohtaa.

”Edessä on pitkä regatta kuumissa ja raskaissa oloissa, jossa gastin tehtävä on nacra17-aluksissa erittäin fyysinen. Myös Purjehdusliiton valmennuspäällikkö Kaijansinkko ja toiminnajohtaja Thorström puoltavat arviota, että Keskinen on fyysisempi ja näissä oloissa selvästi kilpailukykyisempi.”

Perjantain lausunnossaan Järvinen ilmoitti vievänsä asian urheilun oikeusturvalautakunnan käsiteltäväksi.

”Se, että Suomen Olympiakomitea ei ole valmis noudattamaan yhdessä sovittuja pelisääntöjä, on hyvin vakava viesti koko suomalaiselle urheilulle”, Järvinen kirjoitti.

Lehtimäki on luottavainen, että heidän valintansa kestää tarkastelun.

”Jokainen voi luettuaan kriteerit arvioida itse. Olen erittäin rehellisesti yrittänyt asiaa katsoa ja esittelijänä unohtaa kaikki ulkopuoliset seikat. Olen mennyt urheilullisin perustein, koska se on minun tehtävä.”

Järvinen kritisoi Olympiakomiteaa myös hyvän hallinnon rikkomisesta, kun puheenjohtaja Jan Vapaavuori nosti valintojen tiedotustilaisuudessa esiin Järvisen ilman lain voimaa olevan vankeustuomion

Järvinen ihmettelee myös keskusteluyhteyden katkeamista Olympiakomiteaan

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat