Saksalaiset voimistelijat vastustavat kisa-asuillaan lajiin liittyvää seksismiä – Sarah Voss, 21, aloitti uuden pukeutumistrendin EM-kisoissa - Urheilu | HS.fi

Saksalaiset voimistelijat vastustavat kisa-asuillaan lajiin liittyvää seksismiä – Sarah Voss, 21, aloitti uuden pukeutumistrendin EM-kisoissa

Sarah Voss, Kim Bui ja Elisabeth Seitz pukeutuivat Baselissa peittävään kokovartalopukuun.

Saksan Sarah Voss, 21, pukeutui peittävään kokovartaloasuun telinevoimistelun EM-kisoissa Sveitsin Baselissa.­

24.4. 12:37

Saksalaisten voimistelijoiden käyttämät kilpailuasut ovat saaneet viime päivinä suurta kansainvälistä huomiota telinevoimistelun EM-kilpailuissa Sveitsin Baselissa.

Uuden pukeutumistrendin aloitti 21-vuotias Sarah Voss, joka esiintyi keskiviikon karsintakilpailussa tavanomaisen voimisteluasun sijaan kokovartalopuvussa.

Vossin antamaan uuteen esimerkkiin saakka naiset ja tytöt ovat pukeutuneet vastaaviin peittäviin asuihin kansainvälisissä kilpailuissa vain uskonnollisista syistä.

”Toivomme tavallisissa asuissa olonsa epämukavaksi tunteville voimistelijoille rohkeutta seurata esimerkkiämme”, Voss sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Perjantaina kokovartalopukuun pukeutuivat saksalaisvoimistelijoista Kim Bui, 32, sekä Elisabeth Seitz, 27.

Bui ja Seitz käyttivät karsinnassa perinteisempää voimistelupukua, mutta finaalissa asu vaihtui peittävämpään. Se oli Vossin mukaan suunniteltua – hän itse käytti kokovartalopukua jo karsinnassa siksi, kun ei ollut varma finaalipaikastaan.

Elisabeth Seitz pukeutui perjantain finaalissa peittävään kokovartalopukuun.­

Saksan voimisteluliiton mukaan urheilijat ottavat pukeutumisellaan kantaa lajiin liittyvää seksismiä vastaan, BBC ja brittilehti The Independent kertoivat.

”Me naiset haluamme tuntea olomme mukavaksi, mutta se on voimistelussa sitä vaikeampaa, mitä enemmän kasvat ulos lapsen kehosta”, Voss sanoi Saksan yleisradioyhtiön ZDF:n haastattelussa.

”Pienenä tyttönä en nähnyt tiukkaa asua niin dramaattisena, mutta aloin tuntea oloani epämukavaksi murrosiän ja kuukautisten alkaessa.”

Voss kommentoi asuvalintaa myös torstaisessa Instagram-päivityksessään.

”Tuntuu mukavalta ja näyttää silti hyvältä, joten miksi ei”, hän kirjoitti julkaisun yhteyteen.

Voss kertoi ZDF:lle saaneensa jo keskiviikkona paljon positiivista palautetta pukeutumisestaan.

”Yksikään voimistelija ei antanut ymmärtää tämän olevan tyhmää, vaan olen päinvastoin saanut paljon rohkaisua sosiaalisen median kautta”, Voss sanoi.

”Moni lajin harrastaja on kirjoittanut minulle olevansa tyytyväinen tästä askeleesta, joka on nyt otettu. Olen osoittanut, että voit tuntea olosi hyväksi ja näyttää silti esteettiseltä.”

Voimistelu on päätynyt viime aikoina otsikoihin erilaisten skandaalien myötä. Pedofiililääkäri Larry Nassar käytti hyväkseen satoja tyttöjä Yhdysvaltain voimistelun huipulla. Yksi hänen uhreistaan on lajin supertähti Simone Biles.

Myös Kim Bui vaihtoi perjantain finaaliin ylleen peittävämmän kisa-asun.­

Myös saksalaista valmentajaa syytetään ZDF:n mukaan valmennettaviensa häirinnästä.

”Nämä asiat ovat järkyttäviä. Onnekseni en ole koskaan altistunut tällaiselle toiminnalle. Haluamme rohkaista kaikkia nuoria urheilijoita puolustamaan itseään kaikin mahdollisin tavoin – varsinkin silloin, kun he tuntevat olonsa epämukavaksi”, Voss sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat