Hyvät kaverit vastakkain - Urheilu | HS.fi

Anton Lundell (vas.) ja Juuso Pärssinen ovat nousseet nuorina joukkueidensa johtavien pelaajien joukkoon.­

Hyvät kaverit vastakkain

HIFK:n Anton Lundell ja TPS:n Juuso Pärssinen tuntevat hyvin toisensa lapsuudesta asti, nyt he kohtaavat Liigan välieräpeleissä.


29.4. 2:00 | Päivitetty 29.4. 9:13

Annetaan HIFK:n ja TPS:n nuorten keskushyökkääjien kehua toisiaan ja kertoa kaudestaan. Joukkueet kohtaavat jääkiekkoliigan välierissä ja molempien kärkisentterit ovat samana vuonna syntyneitä ja kavereita alle kouluikäisistä lähtien.

TPS:n Juuso Pärssinen on vähän vanhempi. Hän ehti täyttää 20 vuotta helmikuussa. IFK:n Anton Lundell täyttää kaksi kymppiä ensi syksynä.

Nuorukaisten ystävyys juontaa isien peliurien aikaisiin tapahtumiin.

”Ensimmäiset kontaktit ovat Hämeenlinnan ajoilta, mutta sitten ystävyys syventyi IFK:ssa”, Timo Pärssinen sanoo tutustumisestaan Jan Lundelliin.

Jan Lundell torjui kiekkoja lyhyen aikaa HPK:ssa 2000-luvun alussa, kunnes palasi IFK:hon, jossa Pärssinen teki tulosta.

Kausina 2003–2005 Lundell ja Pärssinen kantoivat yhtä aikaa IFK:n pelipaitaa. Pärssinen nousi IFK:n ykköshyökkääjäksi 2003–2004 hakaten huimat 62 pistettä 56 runkosarjaottelussa. Lundell pysyi tuolla kaudella Dave Stathosin varjossa.

Seuraavalla kaudella osat vaihtuivat. Lundell nousi ykkösvahdiksi, ja hankalat loukkaantumiset sotkivat Pärssisen talvea.

Yhteisistä kausista jäi ystävyys, joka kantaa edelleen.

IFK:lla on noin 50-vuotinen perinne, että lapset ovat päässeet pukuhuoneeseen ottelun jälkeen. Siellä Anton ja Juuso pyörivät isien suurien varusteiden seassa ja hallilla jälkikasvu on tavannut ensimmäisen kerran.

Anton Lundell muistelee, että hän on tuntenut Juuso Pärssisen 5–6-vuotiaasta asti. Mutta ei vain tuntenut, vaan Pärssiset ovat viettäneet toistakymmentä juhannusta Lundellien Tammisaaren mökillä.

Pihalla on käynyt vilske, kun Lundellin Anton ja Kasper ovat järjestelleen pihapelejä yhdessä Juuson, Jirin, Jessen ja Juliuksen kanssa.

”Vuodet menevät nopeasti, mutta kun kuvia katselee, pojat olivat tosi pieniä, kun oltiin siellä yhdessä ekoja kertoja”, Jan Lundell sanoo.

”Kyllä siellä on vauhtia ollut.”

Välierissä alkaa vähän toisenlainen kuhina, kun runkosarjan kakkonen ja kolmonen kohtaavat.

”Onhan se totta kai hauskaa, että vastustajalta löytyy pelaaja, jonka on tuntenut pikkupojasta lähtien”, Juuso Pärssinen sanoo.

”Sitten, kun peli alkaa, ei sitä kerkeä miettiä, ketä vastaan pelaa. Ei se vaikuta asioihin mitenkään.”

Paitsi, että nuoret ovat tunteneet toisensa erittäin kauan, ovat he olleet samassa kaukalossa joko toisiaan vastaan tai eri maajoukkueissa vuosikaudet.

”Nuorisomaajoukkueista saakka ollaan samoissa kisoissa pelattu”, Anton Lundell sanoo.

Viimeksi he edustivat Nuoria Leijonia pronssiin päättyneessä Edmontonin MM-turnauksessa. Lundell oli joukkueen ykköspelaaja ja kiekkokatsojat muistavat Pärssisen maalin Sveitsiä vastaan: pitkä kuljetus omalta alueelta, harhautuksia ja lopulta rystynosto etuyläkulmaan.

 ”Täytyy laittaa parasta joka peliin.”

HIFK:n Anton Lundell.­

 ”On kyllä siistiä.”

TPS:n Juuso Pärssinen.­

Lundell pelasi läpimurtokauden vuosi sitten ja vahvisti asemiaan Liigan parhaiden keskushyökkääjien joukossa. Pärssinen nousi eturiviin ja TPS:n johtavaksi pelaajaksi tällä kaudella.

Pistepörssissä Pärssinen nousi 13:nneksi ja löi tilastoihin 8+34 pinnaa.

”En sano, että se yllätys oli, mutta ei ollut odotusarvokaan. Positiivinen yllätys oli, totta kai.”

”Alla oli pitkästä aikaa ehjä kesä. Omat tavoitteet oli vakiinnuttaa paikka kärkiketjuista, saada luottoa ja ansaita peliaikaa. Sitä kautta olla johtava pelaaja, ja ne toteutuivat.”

Lundell olisi myös kaapinut 40–50 pistettä – ehkä ylikin – mutta koronavirus keskeytti hänen kautensa pitkäksi aikaa. Lundellin ja IFK:n onneksi ne murheet ovat mennyttä.

”Tuntuu tosi hyvälle tällä hetkellä, paremmalta kuin pitkään aikaan. Kroppa on kunnossa ja jaksan pelata, eikä ole mitään jossiteltavaa. Ei tähän aikaan enää selitykset auta, vaan täytyy laittaa parasta joka peliin.”

Lundell sai maistaa pudotuspelimaailmaa kaksi vuotta sitten, mutta silloin 17-vuotias lupaus jäi 12 ottelussa pisteittä. Maalin puuttumisen hän korjasi voitokkaassa sarjassa Kärppiä vastaan.

Pärssinen pelaa uransa ensimmäisiä aikuisten pudotuspelejä. TPS pudotti Pelicansin viidessä ottelussa, mutta maali jäi Pärssiseltä tekemättä.

”Sitä haetaan. Paikkoja on ollut useampaankin, mutta ei ole maistunut.”

Molemmat pelaajat ovat NHL-seurojen varauksia. Lundell saattaa lähteä ensi syksynä Floridaan, Pärssisellä on sopimus TPS:n kanssa ensi vuodesta ja harkinnassa on Liigassa jatkaminen.

”Ollaan oltu sinne päin jonkin verran yhteyksissä, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty. Pelataan kausi loppuun ja katsotaan sitten lisää. En ole sen enempää miettinyt”, Pärssinen sanoo kuvioistaan Nashvillen suuntaan.

 ”Äärettömän fiksu, luotettava pelaaja.”

Anton Lundell 20-vuotiaiden maajoukkuepaidassa.­

 ”Erittäin vahva pelaaja ja hyvä suojaamaan kiekkoa.”

Juuso Pärssinen 20-vuotiaiden MM-ottelussa Kanadaa vastaan.­

IFK:n maalivahteja valmentava Jan Lundell on sanonut, ettei anna peleistä pojalleen palautetta – kiekko ei kulje kotiin asti. Pärssisillä jääkiekko on ollut iso keskustelun aihe, mutta enää neuvoja tulee lähinnä pyydettäessä.

Timo Pärssinen siirtyi pian uransa päätyttyä pelaaja-agentiksi ja pyörittää nyt toimistoa. Hän hoitaa toistaiseksi myös Juuson sopimukset.

Entä sitten alkavat välierät, kun hyvät kaverukset kohtaavat kovemmassa paikassa kuin kertaakaan aikaisemmin urallaan.

”Tosi innoissani olen. Odottavaiset ja hyvät fiilikset. On aina mukava pelata näin isoja pelejä. Nyt on pelkästään hyviä joukkueita jäljellä ja vain kovia vastustajia”, Lundell sanoo.

”On kyllä siistiä”, Pärssinen sanoo

”Ensimmäiset oman uran miesten play offsit käynnissä ja oli hieno ja tiukka sarja Pelsua vastaan. Kaksi hyvää, hyvin valmennettua joukkuetta ja päästiin onneksi jatkoon ja nyt HIFK:n kimppuun.”

Pärssinen johtaa TPS:n ykkösketjua, Lundell tilanteesta riippuen jotain IFK:n kolmesta kärkikentästä. Ja molemmilla riittää vastuuta ylivoimalla.

Miten kaverukset näkevät toisensa pelaajina?

”Pelinlukeminen”, Lundell avaa kommentillaan Pärssisen vahvuuksista.

”Hän on tosi hyvä syöttelijä, löytää syöttölinjat ja ketjukaverit. Erittäin vahva pelaaja ja hyvä suojaamaan kiekkoa. Vahva hyökkäyspäässä.”

Pärssinen osaa analysoida Lundellin pelin parilla oleellisella lauseella.

”Äärettömän fiksu, luotettava pelaaja. Pelaa tosi hyvää kahden suunnan peliä, mutta ehkä isommat vahvuudet ovat hyökkäyspäässä. Yksi kokonaisvaltaisimmista nuorista pelaajista, joita tiedän.”

”Ihan todella hyvä tulevaisuus hänellä edessä.”

Välierien jälkeen toisen pelaajan tavoitteet keskittyvät loppuotteluun, toinen saa tyytyä pelaamaan pronssista.

Liigan välierät HIFK–TPS ja Lukko–Tappara käynnistyvät torstaina kello 18.30. TeliaTV ja Cmore näyttävät ottelut suorina lähetyksinä. Kolmella voitolla pääsee loppuotteluun.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat