Pian urheilun tärkeys mitataan lippuluukulla – uhkana on katsojalukujen jääminen pysyvästi alemmalle tasolle - Urheilu | HS.fi

Pian urheilun tärkeys mitataan lippuluukulla – uhkana on katsojalukujen jääminen pysyvästi alemmalle tasolle

Koronaepidemian taloudelliset vaikutukset urheilulle selviävät vasta kun kaikki rajoitukset on peurettu ja muutama kausikin pelattu, kirjoittaa HS:n urheilutoimituksen uutistuottaja Tero Hakola

Myös jalkapallon Kansallinen liiga joutui aloittamaan kautensa tyhjien katsomoiden edessä. HJK ja JyPK kohtasi sarjan avauskierroksella Töölön jalkapallostadionilla eli Bolt-areenalla.­

30.4. 2:00 | Päivitetty 30.4. 7:54

Koronatalven pahimmat pelot ja uhkakuvat eivät toteutuneetkaan suomalaisessa urheilussa.

Viimeistään nyt voidaan sanoa, että huipputason kilpaurheilu ja eri lajien SM-sarjat selvisivät vaikeasta kaudesta olosuhteisiin nähden erinomaisesti.

Epidemian torjunnassa urheilu onnistui hyvin. Siitä todisteena ovat pudotuspelit ja mestaruudet, jotka onnistuttiin ratkaisemaan suunnitelmien mukaisesti melkein joka lajissa.

Pääsarjoista viimeisimpänä käynnissä on jääkiekon miesten SM-liiga ja futsalin liigat. Mitalit on jo jaettu lentopallossa, koripallossa, käsipallossa, salibandyssa ja jääpallossa.

SM-hiihdot kilpailtiin, samoin ratkottiin yleisurheilun hallimestaruudet. Voimisteluliitto siirsi lajin yhteisiä SM-kisoja eteenpäin.

Toisinkin olisi voinut käydä. Nyt huonoin arpa osui lentopallon naisten Mestaruusliigan voittajasuosikille LP Kangasalalle, jonka kausi päättyi koronatartunnan takia välierissä kahden viikon karanteeniin.

Muissa sarjoissa selvittiin otteluiden siirroilla ja peruutuksilla. Jos koronavirusepidemia olisi levinnyt pahemmin, olisi moni muukin seura voinut kokea Kangasalan kohtalon.

Urheilun osalta koronavirus ei ole kuitenkaan taputeltu, vaikka itse epidemia selätettäisiin. Sen taloudelliset vaikutukset selviävät vasta sitten kun rajoitukset on kokonaan purettu ja pelattu muutama kausikin.

Vasta sen jälkeen nähdään, palaako yleisö katsomoihin ja onko urheilun seuraaminen ihmisille livenä yhtä tärkeää kuin se oli ennen epidemiaa.

Parhaassa tapauksessa fanit rynnivät kokemaan, aistimaan ja täyttämään urheiluelämysten nälkäänsä. Mutta voi olla myös niin, että osa yleisöstä on menetetty ikuisesti ja katsojaluvut jäävät pykälää matalammalle tasolle.

Kyse on luottamuksesta terveysturvallisuuteen, mutta myös ajankäytön muutoksista. Viime kesänä ja syksynä Liigan ja Veikkausliigan katsomoissa oli paljon väljempää kuin rajoitukset edellyttivät, eikä fanien täysimääräisestä paluusta ole mitään takeita.

Fanien kanssa yhtä matkaa kulkee urheilun merkitys sponsoreille eli yhteistyökumppaneille. Pian nähdään, tuovatko firmat into piukeana tapahtumiin asiakkaitaan ja työntekijöitään vai ovatko ne huomanneet, että bisnes luistaa ilman urheiluviihdettäkin?

Jos into on isosti laimentunut, pienenevät lipputulojen lisäksi sponsorisopimukset, ravintolamyynti ja muu kaupanteko. Ja sitten pitääkin keksiä nopeasti uusia tulolähteitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat