Maradonan hoidosta tehty raportti on karu: jalkapalloikoni jätettiin kuolemaan yksin ”pitkittyneeksi, tuskalliseksi ajaksi” - Urheilu | HS.fi

Maradonan hoidosta tehty raportti on karu: jalkapalloikoni jätettiin kuolemaan yksin ”pitkittyneeksi, tuskalliseksi ajaksi”

Maradonan kuolemasta on tehty 70-sivuinen raportti. Sen tekemiseen osallistui 20 asiantuntijaa.

Diego Maradona kuoli viime marraskuussa.­

1.5. 10:03

Argentiinan jalkapalloikoni Diego Maradona sai riittämätöntä lääketieteellistä hoitoa ja jätettiin oman onnensa nojaan ”pitkittyneeksi, tuskalliseksi ajaksi” ennen kuolemaansa viime vuonna, lääketieteen asiantuntijapaneeli kertoo perjantaina julkaistussa raportissaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

70-sivuisessa raportissa todetaan, että Maradona kuoli sydänkohtaukseen 25. marraskuuta 60-vuotiaana ja että ”hän alkoi kuolla” vähintään 12 tuntia ennen kuin hänet löydettiin kuolleena sängystään.

Maradona oli ollut muutamia viikkoja aiemmin leikkauksessa aivoveritulpan takia.

Paneeli, jossa oli 20 asiantuntijajäsentä, oli Argentiinan syyttäjäviranomaisen koolle kutsuma. Tarkoitus oli tutkia kuoleman syytä ja selvittää, oliko laiminlyöntejä tapahtunut.

Tutkinnan kohteina ovat Maradonan neurokirurgi Leopoldo Luque, psykiatri Agustina Cosachov ja psykologi Carlos Diaz sekä kaksi sairaanhoitajaa.

Mikäli paneelin tutkimukset osoittavat kuoleman johtuneen virheistä, rangaistuksena voi olla suurimmillaan 15 vuoden vankeusrangaistus.

Oikeusjutun Maradonan kuolemasta aloittivat kaksi Maradonan tytärtä. He syyttävät Luqueta isänsä huonontuneesta tilasta aivoleikkauksen jälkeen.

Maradonan terveys oli heikko jo pitkään ennen leikkausta. Hän myös kamppaili kokaiini- ja alkoholiriippuvuuden kanssa. Hän kärsi maksa-, munuais- sekä sydän- ja verisuonitaudeista.

Tyttärien syytteet saavat vähintäänkin tukea paneelin raportista, sillä se totesi, että Maradonalla ”olisi ollut paremmat mahdollisuudet selviytyä” riittävällä hoidolla asianmukaisessa lääketieteellisessä laitoksessa.

Maradona kuoli vuokratussa talossa Buenos Airesissa. Hän oli kotihoidossa, mutta paneelin mukaan Maradona ei ollut psyykkisesti kykenevä itse päättämään, missä häntä pitäisi hoitaa.

Asiantuntijat havaitsivat myös, että hänen hoidossaan oli runsaasti ”puutteita ja sääntöjenvastaisuuksia” ja että lääketieteellinen ryhmä oli jättänyt hänen selviytymisensä ”kohtalon” varaan.

Maradonan entinen tiedottaja Sebastian Sanchi kertoi AFP: lle, että ”on selvää, että paneelin mukaan asioita ei tehty oikein.”

Maradonasta tuli argentiinalaisten idoli viimeistään vuoden 1986 jalkapallon MM-kisoissa, joissa hän johdatti maansa maailmanmestaruuteen.

Seuratasolla Maradona pelasi muun muassa kaksi vuotta FC Barcelonassa, mutta erityisesti hänet muistetaan Napolissa, jossa hän oli voittamassa seuralle kahta Italian liigan mestaruutta. Ne ovat myös ainoat Napolin mestaruudet Serie A:ssa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat