Muistatko tämän haisevan urheilufaktan? Shjon Podein juhli 20 vuotta sitten Stanley Cupia täysissä varusteissa yli vuorokauden - Urheilu | HS.fi

Muistatko tämän haisevan urheilufaktan? Shjon Podein juhli 20 vuotta sitten Stanley Cupia täysissä varusteissa yli vuorokauden

Podein voitti Stanley Cupin yhtä aikaa Ville Niemisen kanssa 2001.

Numerolla 25 pelannut Shjon Podein kulki täydessä pelivarustuksessa 25 tunnin ajan sen jälkeen kun Colorado Acalanche voitti Stanley Cupin kesäkuussa 2001. Kuvassa Podein ja Dallas Starsin maalivahti Ed Belfour kevään 2000 pudotuspeleissä.

3.5. 12:34

Moni suomalainen muistaa Colorado Avalanchen 20 vuoden takaisen NHL-mestaruuden siitä, että Ville Nieminen pääsi nostamaan Stanley Cupia.

Kovalla työllä paikkansa aurinkoon raivanneen Niemisen lisäksi kesäkuinen aamuyö on piirtynyt mieleen kapteeni Joe Sakicin ainutlaatuisesta teosta. Koko jääkiekkoa seuraava maailma sai nähdä Sakicin ansiosta suuren urheiluhetken.

Kapteeni otti Stanley Cup -pokaalin vastaan, mutta ei tavoista poiketen nostanutkaan sitä itse ensimmäisenä, vaan ojensi pokaalin ensimmäisen mestaruutensa voittaneelle veteraanipuolustaja Ray Bourquelle.

Nimi Shjon Podein on harvempien mielessä, vaikka mestaruuskauden kaikissa otteluissa pelannut hyökkääjä teki juhlahumussa haisevaa urheiluhistoriaa.

Podeinin tapa juhlia nousee kuitenkin yhä esiin säännöllisin väliajoin.

Viimeksi niin kävi maanantaina, kun urheilukanava TSN:n lanseeraama BarDown-sivusto kysyi Twitter-seuraajiltaan satunnaista urheiluun liittyvää triviatietoa.

”Shjon Podein piti kaikki varusteet päällään 25 tuntia sen jälkeen kun hän voitti Stanley Cupin Avalanchen kanssa”, yksi vastauksista kuului.

Stanley Cupin 33-vuotiaana voittanut yhdysvaltalaishyökkääjä on palannut mestaruusjuhlien tunnelmaan muutamaan otteeseen vuosien varrella.

”Se oli inhottavaa! Pidin todella luistimet jaloissani, kun menimme vaimoni kanssa ravintoloihin, baareihin ja ruokapaikkoihin”, hän muisteli tempaustaan Avalanchen eurooppalaisen kannattajayhdistyksen Eurolanchen haastattelussa vuonna 2017.

Vuosikymmen aiemmin Podein vastasi kysymykseen urheilukanava ESPN:llä.

”Kyllä, käytin varusteitani, luistimiani ja kaikkea 25 tunnin ajan. Jalkani turposivat kaksinkertaisiksi seuraavaan iltaan mennessä, eikä tanssiminen baareissa ollut helppoa”, hän sanoi.

”Haisin kuumana heinäkuisena päivänä mätäneville roskille.”

Podeinin tarina on kerrottu aiemmin myös NHL:n virallisilla verkkosivuilla.

”Podein oli niin tohkeissaan voitosta, ettei hän ’unohti’ riisua kokonaan varusteensa pois. Podein hillui hikisissä ja haisevissa varusteissa koko illan”, sivuilla todetaan.

Podein pelasi Avalanchen mestaruuskaudella 82 runkosarjan ottelua tehoin 15+17=32 sekä 23 pudotuspelikamppailua pistein 2+3=5.

NHL-urallaan Podein edusti Avalanchen lisäksi Edmonton Oilersia, Philadelphia Flyersiä ja St. Louis Bluesia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat