Dramaattinen välieräsarja päättyi, HIFK lensi pronssiotteluun ja TPS jatkaa finaaliin Eemil Viron jatkoerän maalilla: ”Isoin maali tähän mennessä” - Urheilu | HS.fi

Dramaattinen välieräsarja päättyi, HIFK lensi pronssiotteluun ja TPS jatkaa finaaliin Eemil Viron jatkoerän maalilla: ”Isoin maali tähän mennessä”

Vähämaalinen ottelu kääntyi toisen erän lopussa IFK:n hallinnaksi, ja IFK nousi hetkellisesti johtoon Saarisen ja Borgströmin maaleilla.

TPS:n pelaajat kerääntyivät Eemil Viron ympärille, joka teki jatkoerän voittomaalin HIFK:ta vastaan.­

3.5. 16:55 | Päivitetty 3.5. 20:42

Helsingin IFK:n jääkiekkokausi jatkuu pronssiottelussa. Turun Palloseuran nuori puolustaja Eemil Viro ratkaisi Liigan neljännen välierän ottelun jatkoerässä, kun kello näytti 68.54.

”On isoin maali tähän mennessä. En oikein tajunnut, enkä osaa sanoin kuvailla tätä”, Viro, 19, sanoi HS:lle ratkaisumaalin jälkeen.

”Maali lähti, kun tuli siirtokiekko meidän puoliskolla ja Ruben Rafkin avasi takaisin ja [Josh] Kestnerille, joka nousi hyvin maalille. Minulle jäi irtokiekko, ja puttasin sen siitä sisään.”

TPS pelaa Liigan loppuottelussa ja kohtaa Rauman Lukon. IFK saa jahdata pronssia Tapparaa vastaan.

Turkulaiset ovat kulkeneet pitkän tien finaaleihin. Joukkue pudotti Pelicansin puolivälierissä viidessä ottelussa, ja IFK:n selättämiseen vaadittiin neljä täyttä peliä ja kahdessa ottelussa jatkoerät päälle

”Pelattiin ailahtelevasti Pelsua vastaan, ja saatiin siitä hyvä kokemus, mitä meidän peli on ja mitä se vaatii”, Viro sanoi TPS:n kehityskaaresta.

”Tästä on aina unelmoitu ja maan korkein Liiga. Jos tämän voittaa, on se saakelin nättiä.”

IFK oli viitisen minuuttia ennen loppua kiinni neljännen välierän voitossa, mutta TPS puski väkisin tasoihin 2–2:een Josh Kestnerin maalilla.

Kestner oli asialla myös voittomaalissa. Frans Tuohimaa torjui Kestnerin laukauksen, ja Viro jatkoi kiekon maaliin.

”Oltiin kärsivällisiä ja taisteltiin. Pidettiin jänne, ja ehdottomasti ansaittiin voitto. Sitkeä jengi, ja jaksettiin uskoa meidän tekemiseen”, nuori puolustaja mietti.

TPS johti pitkään Ruslan Ishakovin toisen erän alun maalilla. Niiltä paikkeilta alkoi IFK:n vimmattu kiri, joka toi tuloksen vasta kolmannessa erässä.

Jesse Saarinen löysi ylivoimapelissä väylän maalille ja laukoi Karri Rämön kainalosta maalin. Alle neljä minuuttia myöhemmin Henrik Borgström lähti asialle.

Borgström näytti asennetta, kun hän puski väkisin maalille ja löi lopulta ilmasta kiekon maaliin. Lyhyt videotarkistus vahvisti maalin hyväksytyksi, vaikka Borgströmin luistelulinja meni maalivahdin alueen läpi.

”Kolmas erä oli meiltä tosi hyvä, mutta olisi vain pitänyt pystyä pitämään johto. Turhan aikaisin pääsivät tekemään tasoituksen. Pienet marginaalit, ei siinä oikein muuta”, Borgström sanoi etäyhteydellä.

IFK:n 2–1-johto kesti tasan viisi minuuttia, kun puolustaja Ruben Rafkin pelasi upeasti kiekon Kestnerille. Näissä tilanteissa Kestnerin laukaus on Liigan paras, ja niin kävi nytkin. Hän paukautti suoraan syötöstä etuyläkulmasta ohi Tuohimaan.

Välierän tempo lisääntyi verrattuna sunnuntain kohtaamiseen, mutta maalit eivät tulleet vielä ensimmäisessä erässä.

Borgström ei halunnut puhua muiden puolesta mutta sanoi suoraan, ettei saanut parasta irti itsestään sunnuntaina. Maanantaina tahti oli toinen, vaikka sarja päättyi tappioon.

”Olin vähän turhautunutkin, ja ehkä joillakin oli sama juttu. Tänään pystyimme meidän ketjuna ja joukkueena tulemaan hyvin sisään, eikä minulla ollut muuta vaihtoehtoa mielessä kuin että voitetaan”, Borgström sanoi.

”TPS pelasi tosi hyvin, mutta harmittaa, kun meillä oli niin hyvä joukkue kasassa.”

Monet IFK:n kärkipelaajat jäivät alle sellaisen tason, jota heiltä nähtiin runkosarjassa.

”Kaikilla oli varmasti usko, ja meillä oli paljon paikkoja, joista olisi pitänyt tehdä. Ehkä sen huomasi, ettei ollut tullut onnistumisia siihen tahtiin kuin on tottunut. Sillä lailla meni oman pään sisään”, Borgström sanoi.

TPS:n kokenut maalivahti Karri Rämö torjui 33 kertaa. Hän oli yksi voiton kulmakivistä pelaamalla nollapelin sunnuntaina ja pitämällä Tepsin kiinni pelissä, kun IFK painoi kolmannessa erässä.

Rämö ei pelannut yhtään ottelua puolivälierässä Pelicansia vastaan mutta oli jäätävä IFK-sarjassa.

”Kaikkea aina tapahtuu ja valmiina pitää olla. Loppuviimein yksinkertainen peli, kun ei tarvitse kuin olla kiekon tiellä. Hauskoja nämä pelit ovat”, Rämö sanoi.

”Sellainen kutina oli, että IFK tulee kovaa maalille, ja niinhän se tekikin. Päästettiin ne hetkeksi pelin päälle, mutta kaivettiin taas jostain seuraava vaihe.”

Rämöllä on yksi Suomen mestaruus, mutta silloin hän ei pelannut finaaleissa. Nyt hän ilmoittautui pelaavaksi maalivahdiksi, kun loppuottelut alkavat.

Tapparan ja HIFK:n välinen yksiosainen pronssiottelu pelataan Helsingissä keskiviikkona. Lukon ja TPS:n välinen loppuottelusarja käynnistyy Raumalla perjantaina. Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

HIFK:n maalivahdin Frans Tuohimaan ilme kertoo paljon. Hänen takanaan istuu Anton Lundell pettyneenä.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat