Isaksson ja Entrena osuivat, kun HIFK avasi kautensa voitolla Hakasta – ”oli aika nautinnollista” - Urheilu | HS.fi

Isaksson ja Entrena osuivat, kun HIFK avasi kautensa voitolla Hakasta – ”oli aika nautinnollista”

FC Haka jäi vähille maalipaikoille, kun HIFK kuittasi viime kauden kotitappionsa toista perinneseuraa vastaan.

HIFK:n toisen maalin teki Juanan Entrena (oik.), jota onnitteli ottelun päätyttyä Macario Hing-Glover .­

3.5. 20:27

HIFK–Haka 2–0 (1–0)

Jalkapallon Veikkausliigan toinen helsinkiläisjoukkue HIFK avasi maanantaina Veikkausliiga-kautensa kotivoitolla toisesta perinnejoukkueesta Hakasta.

Kaksi suomalaisen jalkapallon entistä jättiläistä olisivat ansainneet kauden avausotteluunsa hyvän yleisömäärän, mutta rajoitusten takia yleisön kannustus kuului vain Olympiastadionin kalliolta, joiden päältä avausottelua tähyili muutaman kymmenen uskollisen HIFK-kannattajan porukka. Heidän eteensä HIFK-pelaajat kapusivat katsomoon voiton jälkeen ja lauloivat tutut yhteislaulut – kausi sai mainion alun.

”Eka puoliaika oli aika nautinnollista. Ainoat paikat Haka sai meidän virheistä. Näin me haluamme pelata”, HIFK-toppari Sakari Mattila sanoi.

Katsomot olivat HIFK:n avausottelussa tyhjät, mutta kannattajat ovat kiipesivät Olympiastadionin kalliolle, josta näki kentälle.­

Perinneseuroilla on maineensa ja brändinsä, mutta gloorian sijasta ne taistelevat ennemminkin sarjapaikastaan, ja onnistuessaan HIFK:lla on saumat yläloppusarjaankin. HIFK oli viime kaudella kahdeksas ja Haka vältti kymmenentenä pisteen turvin karsintapaikan.

Maanantain ottelun HIFK:n päävalmentaja Joaquín Gómez joutui katsomaan toimitsijakiellossa katsomosta, ja Huuhkajat-legenda Antti Niemi hoiti vastuuvalmentajan tehtävän.

Avausotteluun HIFK lähti 3–4–3-ryhmityksellä, ja saikin voitettua pallonhallinnan avausjaksolla. Ongelmana oli, että hyökkäyksen kulku pysähtyi aivan liian usein keskikentällä vähän ennen kuin punapaidat pääsivät hyökkäyskolmannekselle. HIFK:n pelinrakentaja Moshtagh Yaghoubi pystyi kyllä jakamaan palloja hyvin, mutta liian usein hän oli katollaan kentällä, kun hän suojasi palloa tai pyrki hakemaan rikettä vastustajalle.

Usein hyökkäykset katkesivat myös muiden pelaajien heikkoihin murtaviin syöttöihin tai levityksiin, joita Hakan pelaajat katkoivat. Haka torjui omalla 5–3–2-ryhmityksellään HIFK:n hyökkäyksiä.

”Meidän ongelmana on vähän ollut, että pääsemme viimeiselle kolmannekselle ja sitten keskitykset lähtevät katsomoon. Huippujengien ja keskivertojengien ero on se, miten pystytään pitämään palloa viimeisellä kolmanneksella. Siinä meidän pitää kehittyä”, Mattila sanoi.

Kummallakin joukkueella oli yksi hyvä maalipaikka avausjaksolla, ja kotijoukkue hyödynsi omansa.

Hakan paikka tuli kahdennellakymmenennellä minuutilla, mutta HIFK-maalivahti Markus Uusitalo torjui Jesse Huhtalan volleylaukauksen hyökkäyksestä, jonka Youri Loen oli alustanut.

Puolen tunnin kohdalla HIFK hyödynsi erikoistilanteensa. Kulmapotkun jälkitilanteesta kulman antanut HIFK:n laitapakki Pipe Saez keskitti pallon uudestaan maalin edustalle, ja Keaton Isaksson puski pallon maaliin Haka-puolustaja Luiyi de Lucasin kautta. Isaksson joutui vaihtoon toisen jakson alkupuolella, ja toppari Tino Palmasto tuli hänen tilalleen.

Hakan päävalmentaja Teemu Tainio lähti hakemaan tunnin kohdalla tasoitusta kahdella hyökkäävällä vaihdolla, kun Tino Purme ja Ishmael Yartey tulivat keskikentälle ja hyökkäykseen. Purme teki viime vuonna voittomaalin HIFK:ta vastaan. Haka rupesi hivuttautumaan lähemmäs maalia.

”Toisella puoliajalla homma kaatui täysin, ja ehkä siinä näkyi se, että meillä ei ollut päävalmentajaa penkin päässä”, Mattila totesi.

73. minuutilla Tainio antoi vielä debyytin kroatialaishyökkääjä Andrija Bosnjakille. Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Bosnjak oli lähellä tehdä debyyttimaalinsa, kun hän puski Jami Kyöstilän syötöstä kohti maalin nurkkaa, mutta Markus Uusitalo torjui loistavasti.

HIFK sinetöi voittonsa varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla, kun Juan Antonio Entrena pääsi läpiajoon ja sijoitti pallon ohi Mika Hilanderin.

”Harmittaa, kun hävisimme, mutta olin ihan tyytyväinen peliin”, keskikenttäpelaaja Maximus Tainio sanoi ottelusta Ruudun haastattelussa.

Hakan Maximus Tainio purki pettymystä. Taustalla HIFK juhli toista maaliaan.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat