Turku kokoaa kesäkuussa yleisurheilun supertähdet, mutta kaksipäiväiseen kisaan pääsee vain 5 000 katsojaa: ”Isolla riskillä mennään” - Urheilu | HS.fi

Turku kokoaa kesäkuussa yleisurheilun supertähdet, mutta kaksipäiväiseen kisaan pääsee vain 5 000 katsojaa: ”Isolla riskillä mennään”

Pitkät heitot nousevat päälajeiksi 7.–8. kesäkuuta Turussa järjestettävässä yleisurheilun Paavo Nurmi Gamesissa.

Silja Kosonen on Suomen moukarinaisten ykkösnimi Paavo Nurmi Gamesissa.

5.5. 12:00 | Päivitetty 5.5. 14:08

Paavo Nurmi Games (PNG) on kiinnittänyt liudan yleisurheilun kansainvälisiä huippunimiä ja avannut lipunmyynnin 7.–8. kesäkuuta käytävään kilpailuun.

Turussa kilpailevat ainakin moukarinheiton supertähdet Anita Włodarczyk ja Paweł Fajdek, keihäänheiton olympiavoittaja ja Euroopan mestari Thomas Röhler ja vuoden 2017 maailmanmestari Johannes Vetter sekä kiekonheiton hallitseva maailmanmestari Daniel Ståhl.

Kisat pidetään kaksipäiväisenä paljolti pitkien heittojen – keihäs, kiekko, moukari – takia. Miesten ja naisten moukariin saadaan myös suomalaisväriä.

Silja Kosonen, 18, heitti maaliskuussa lumisateen keskellä moukarinheiton Suomen ennätyksen ja on ikäluokassaan Euroopan paras moukarinainen.

Aaron Kangas moukaroi viime kesänä maailmantilaston viidenneksi parhaan tuloksen yli 79 metrin kaarellaan. Koronapandemian takia se ei kuitenkaan kelvannut Tokion olympianäytöksi.

Miesten kiekko ja naisten keihäs heitetään maanantaina 7. kesäkuuta, miesten ja naisten moukari ja miesten keihäs tiistaina.

Yleisöä otetaan sisään rajoitetusti: myynnissä on 2 500 lippua molemmille kilpailupäiville.

PN Turku OY:n toimitusjohtaja Jari Salosen mukaan kilpailu halutaan järjestää, vaikka talousyhtälö on vaikea.

”Isolla riskillä mennään, mutta uskallamme olla luottavaisia, että valtio täyttää lupauksensa”, Salonen sanoo.

Hän viittaa valtion tapahtumatakuuseen, jota koskeva lainsäädäntö on vasta matkalla eduskunnan käsittelyyn.

Euroopan huippuheittäjien lisäksi Turkuun on tulossa kovia naiskolmiloikkaajia, kuten kreikkalainen Euroopan mestari Paraskeví Papahrístou ja Jamaikan Kimberly Willams.

Myös juoksuissa nähdään nimekkäitä urheilijoita, muun muassa Puolan Adam Kszczot, Kenian Ferguson Cheruiyot sekä maaliskuun EM-hallien mitalistit Puolan Mateusz Borkowski ja britti Jamie Webb miesten 800 metrillä.

Kososen ja Kankaan lisäksi kotimaan lähes kaikki kärkinimet kilpailevat Turussa. Naisten pika-aidat on yksi odotetuista lajeista tiistaina.

”Me emme voi odottaa. Urheilijat tarvitsevat kilpailuja ja Suomessa järjestettävistä kilpailuista Paavo Nurmi Games tarjoaa korkeimmat rankingpisteet, mikä on erityisen tärkeä olympiapaikkaa hakeville urheilijoille”, Salonen sanoo.

Ruotsalainen kiekonheiton maailmanmestari Daniel Ståhl on yksi Paavo Nurmi Gamesien tähdistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat