Kilpakumppanilleen vakavat vammat ja koomaan vaivuttamisen aiheuttanut Dylan Groenewegen palaa Italian ympäriajossa yhdeksän kuukauden kilpailukiellosta - Urheilu | HS.fi

Kilpakumppanilleen vakavat vammat ja koomaan vaivuttamisen aiheuttanut Dylan Groenewegen palaa Italian ympäriajossa yhdeksän kuukauden kilpailukiellosta

Kiilaamisen kohteeksi joutunut Fabio Jakobsen kertoi, että Groenewegen ei ole esittänyt hänelle henkilökohtaista anteeksipyyntöä.

Kelta-asuinen Dylan Groenewegen aiheutti kaatumisen itselleen ja usealla kilpakumppanille Puolan ympäriajossa elokuussa 2020. Vakavasti loukkaantunut Fabio Jakobsen törmäsi maalialueen reuna-aitoihin (vas.).

7.5. 14:47

Kun lauantaina alkaa maantiepyöräilyn vuoden ensimmäinen grand tour, kolmeviikkoinen etappikilpailu Giro d’Italia eli Italian ympäriajo, tositoimiin palaa kaksi huippuajajaa, joiden pitkään kilpailutaukoon liittyy vakava onnettomuus.

Hollantilaisen Dylan Groenewegenin yhdeksän kuukauden kilpailukielto päättyi perjantaina.

Sen hän sai kiilattuaan viime vuonna Puolan ympäriajon kirissä maanmiehensä Fabio Jakobsenin ennen maaliviivaa päin reuna-aitoja mahdollisesti jopa 80 kilometrin tuntinopeudella.

Jakobsen sai onnettomuudessa pahat vammat kasvoihinsa. Hänelle tehtiin viisi tuntia kestänyt leikkaus, ja hänet vaivutettiin koomaan.

Groenewegenin työnantaja, hollantilainen huipputalli Jumbo-Visma, nimesi hänet Giroon osallistuvaan miehistöön.

Groenewegen tunnettiin jo ennen onnettomuutta aggressiivisena kirimiehenä. Hän on voittanut muun muassa neljä etappia Ranskan ympäriajossa.

Giron aattopäivinä Groenewegen kertoi medialle, että hänellä oli ollut hiljattain tapaaminen Jakobsenin kanssa. Ilmeisesti paikalla oli myös kummankin juristeja.

Jakobsen ilmaisi torstaina sosiaalisessa mediassa syvän pettymyksensä siihen, että Groenewegen meni kertomaan tapaamisesta, jota Jakobsen sanoi pitäneensä luottamuksellisena.

”Sanon tämän suoraan: Dylan ei ole esittänyt henkilökohtaisesti anteeksipyyntöä eikä ole osoittanut halua ottaa vastuuta teoistaan. Haluaisin yhä saavuttaa yhteisymmärryksen Dylanin kanssa, mutta tangoon tarvitaan kaksi”, Jakobsen kirjoitti Twitterissä.

Jakobsen edustaa belgialaista Deceuninck–Quick-Step-tallia eikä kilpaile Italiassa.

Tallin kapteenina ajaa belgialainen 21-vuotias Remco Evenepoel, jolle tämä on ensimmäinen kilpailu viime vuoden elokuussa tapahtuneen pelottavan onnettomuuden jälkeen.

Evenepoel, 20, törmäsi Il Lombardia -kilpailun kovavauhtisimmassa alamäessä sillan kivikaiteeseen ja syöksyi sen yli kymmenen metrin pudotuksen rotkoon.

Sairaalassa Evenepoelin lantiosta löytyi murtuma ja toisesta keuhkosta ruhjevamma.

Kolmeviikkoinen etappikilpailu on raju tapa palata pitkältä kilpailutauolta. Evenepoelilla olisi ollut mahdollisuus hakea kilpailutuntumaa pienemmissä kisoissa, mutta niiden sijaan hän on ollut kahdella pitkällä vuoristoleirillä.

”Mielestäni kilpailuun ei voi valmistautua sataprosenttisesti kilpailematta, mutta otamme nyt riskin”, Evenepoel sanoi keskiviikkona Cycling Newsin mukaan.

Evenepoel on sanonut kilpailevansa Girossa ilman paineita ja ilmoittanut, että päätähtäin on Tokion olympialaisissa.

Siitä huolimatta Evenepoelia pidetään yleisesti yhtenä Giron kokonaiskilpailun suurimmista voittajasuosikeista.

Kaksi muuta kovinta voittajaehdokasta ovat brittiläisen Ineos Grenadiers -joukkueen kolumbialainen Egan Bernal ja australialaisen Team Bike Exchangen britti Simon Yates.

Bernal on vuoden 2019 Ranskan ympäriajon voittaja, mutta viime vuonna hän joutui keskeyttämään kilpailun selkävaivojen takia.

Nyt hän kilpailee ensimmäistä kertaa Girossa, mutta mediatietojen mukaan selkä oireilee edelleen silloin tällöin.

Yates on Espanjan ympäriajon La Vueltan voittaja vuodelta 2018.

Tämän vuoden Giro alkaa lauantaina Torinossa ajettavalla 8,6 kilometrin aika-ajolla. Kokonaiskilpailun voitto ratkaistaan todennäköisesti perinteiseen tapaan kolmannen viikon raastavilla vuoristoetapeilla.

Eurosport seuraa Giro d’Italiaa suorissa lähetyksissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat