Patrik Sjöberg kertoo karuista kokemuksistaan: ”Olin jo toisella puolella, mutta päätin, että en kuole” - Urheilu | HS.fi

Patrik Sjöberg kertoo karuista kokemuksistaan: ”Olin jo toisella puolella, mutta päätin, että en kuole”

Ruotsalainen korkeushyppylegenda oli yli kaksi viikkoa nukutettuna sairaalassa keuhkokuumeen ja verenmyrkytyksen takia.

Korkeushyppylegenda Patrik Sjöberg kertoi ruotsalaislehti Expressenille vakavan sairastumisensa aiheuttamista kokemuksista. Kuva vuodelta 2016 Tšekistä Määrin maakunnasta Moravia High Jump Tour -kiertueelta.

8.5. 11:44 | Päivitetty 8.5. 14:18

Keuhkokuumeesta, verenmyrkytyksestä ja yli kaksiviikkoisesta nukutuksesta toipuva korkeushyppylegenda Patrik Sjöberg kertoo sairaalakokemuksistaan ruotsalaislehti Expressenin laajassa, lauantaina julkaistussa haastattelussa.

56-vuotias maailmanmestari, olympiamitalisti ja entinen maailmanennätyksen haltija uskoo terveysongelmiensa alkaneen tammikuisen auto-onnettomuuden vuoksi.

”Yritin väistää tielle juossutta kettua. Tiedän, ettei eläimille pitäisi antaa tietä sillä tavalla, mutta se oli eräänlainen refleksi”, hän kertoo.

Sjöbergin auto päätyi tien keskikaiteeseen. Hän sai poliisilta kyydin rautatieasemalle ja pääsi jatkamaan matkaansa, mutta tilanne ei ollut ohi.

Kovat kivut alkoivat muutamaa päivää myöhemmin, Sjöberg muistelee ja lisää käyttäneensä kipulääkkeitä kahden viikon ajan.

Rinnassa tuntunut paine johtui neljästä murtuneesta kylkiluusta, mutta Sjöbergin tuntemat oireet menivät yhä vakavampaan suuntaan.

”Tunsin oloni todella oudoksi. Kaikki niveleni olivat kipeitä, sain vilunväristyksiä ja olin varma, että olin sairastunut koronaan”, Sjöberg sanoo.

Sen jälkeen hänen kroppansa antoi periksi. Sjöberg muistelee, kuinka ei voinut edes kävellä, vaan hänen piti ryömiä kovien kipujen vuoksi vessaankin.

Sjöberg kertoo saaneensa ambulanssikyydin sairaalaan ”aika viime hetkillä”.

Sairaalassa otetut röntgenkuvat paljastivat hänen keuhkoistaan nyrkinkokoisen stafylokokkibakteerien rykelmän.

”Se, että olin nukutuksessa niin kauan, johtui siitä, että bakteeri oli erittäin vahva. Jos stafylokokki olisi ollut lähempänä sydäntä, se olisi voinut olla menoa”, Sjöberg kertoo.

Hänen mukaansa lääkärit olivat jopa harkinneet poistavansa puolet keuhkoista. Kaikki tämä tapahtui ilman, että Sjöbergillä oli tilanteesta aavistustakaan.

Takavuosien tähtiurheilija kertoo Expressenille kokemuksistaan varsin seikkaperäisesti. Herääminen yli kaksiviikkoisesta nukutuksesta oli ollut huima kokemus – Sjöberg ajatteli olevansa vöissä, kun raajat eivät toimineet.

Sjöbergille on kerrottu, että nukutuksen aikaiset unet voivat olla hyvin vahvoja ja todellisen tuntuisia. Niin oli hänen ensimmäinen heräämisen jälkeinen muistokin.

Urheilulegenda kertoo muistonsa kuulostavan hullulta. Hän istuu muistossaan tavalliset vaatteet yllään toimistossa ja puhuu kahden lääkärin kanssa.

”Laukkuni oli pakattu, ja aioin mennä Qatariin ajamaan formula ykkösillä. Olin täysin vittuuntunut siitä, että he olivat häirinneet suunnitelmaani.”

Kokemus ei jäänyt ainutkertaiseksi. Sjöberg kuvailee päätyneensä ”jonkinnäköiseen psykoosiin” heräämistä seuranneen viikon aikana.

”Valot lähettivät minulle viestejä ja paljon muuta outoa. Koin sen todellisena, vaikka lääkärit vakuuttivat, ettei se ollut niin.”

Sjöberg kertoo, ettei ole uskovainen, mutta lisää joidenkin unien saaneen hänet miettimään, valitseeko ihminen kuolemansa, koska ”tunnelissa oleva valo, josta kaikki puhuvat, tulee jostain”.

”Olin jo toisella puolella, mutta päätin, että en kuole”, Sjöberg sanoo.

Vaipoissa maannut Sjöberg kertoo kannattavansa kokemustensa jälkeen eutanasiaa. Terveydenhuollon parissa työskenteleviä kohtaan hän tuntee ihailua ja kunnioitusta.

Sairaalassa Sjöberg näki ja kuuli, miten vakava tauti koronavirus voi pahimmillaan olla. Hän kertoi huhtikuun lopussa kokemuksistaan hätkähdyttävässä viestissään.

”Haluan näyttää tämän kuvan niille herneaivoille, joita ilmaantui, kun ihmettelin göteborgilaisten suhtautumista koronavirukseen”, Sjöberg kirjoitti Instagramissa.

Sjöberg kertoi jo tuolloin ymmärtäneensä, kuinka lähellä kuolemaa hän itse kävi. Päivityksessään ruotsalaislegenda ylisti koko Sahlgrenin sairaalan henkilökuntaa.

Göteborgilainen sairaala on suljettu vierailta koronaviruspandemian vuoksi, mutta Sjöberg kertoo Expressenille poikkeuksesta, joka tehtiin hänen kohdallaan.

”Olen ymmärtänyt jälkeenpäin, että tyttäreni ja hänen äitinsä eli entinen puolisoni seisoivat sänkyni vieressä. Kukaan ei ole sanonut sitä suoraan minulle, mutta luulen heidän olleen siellä, koska kukaan ei tiennyt, selviänkö hengissä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat