KOK-pomo vakuuttaa olympiakisojen toteutuvan, Japanin tähtiuimari Rikako Ikee toivoo perumista vaativilta ymmärrystä - Urheilu | HS.fi

KOK-pomo vakuuttaa olympiakisojen toteutuvan, Japanin tähtiuimari Rikako Ikee toivoo perumista vaativilta ymmärrystä

Kansainvälisen olympiakomitean varapuheenjohtaja John Coates kertoi lauantaina, että olympialaiset järjestetään varmasti.

Kansainvälisen olympiakomitean varapuheenjohtaja John Coates vakuutti, että Tokion olympialaiset järjestetään varmasti.

8.5. 13:35

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) varapuheenjohtaja John Coates vakuutti lauantaina, ettei koronaviruspandemia estä Tokion olympiakisojen järjestämistä.

Coates kertoi näkemyksiään uutistoimisto AFP:n haastattelussa. AFP kysyi häneltä, voivatko olympialaiset siirtyä tai peruuntua missään tilanteessa.

”Ei. Sellaista tilannetta ei ole”, Coates vastasi.

”Japanin pääministeri [Yoshihide Suga] sanoi tämän kaksi tai kolme viikkoa sitten Yhdysvaltain presidentille [Joe Bidenille] ja jatkaa sen sanomista KOK:lle.”

Coates kertoi KOK:n työskentelevän pääministeri Sugan kanssa kaikkien olympialaisten vaatimien turvatoimien parissa.

Suga keskusteli Bidenin kanssa huhtikuussa. Hän vakuutti Japanin tekevän kaikkensa koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi ja turvallisten olympiakisojen järjestämiseksi.

Tokion kisojen yllä leijuu edelleen vahva epäilyksen varjo, ja koronaviruksesta johtuvat Japanin hallituksen hätätilatoimenpiteet jatkuivat maassa perjantaina.

Suurin osa japanilaisista kannattaa kyselyjen perusteella kisojen perumista tai siirtämistä.

Coates kertoi, että urheilijoiden ja japanilaisten turvallisuuden eteen on tehty valtavasti työtä. Riskejä torjutaan hänen mukaansa vastatoimenpiteillä.

Rokotevalmistajat Pfizer ja Biontech ovat päässeet sopimukseen olympiaurheilijoille ja kisajärjestäjille tarjottavista koronavirusrokotteista. Coates sanoi sen olevan iso askel eteenpäin.

”Nyt kaikki urheilijat ympäri maailman saavat rokotteen”, Coates lisäsi.

Japanin nuori tähtiuimari Rikako Ikee, 20, pyysi ymmärrystä niiltä, jotka haluavat urheilijoiden vetäytyvän olympialaisista.

Coates kertoi uskovansa, että turvallisuudesta huolestuneiden ja rokotettujen japanilaisten välillä on korrelaatio.

”Rokotettujen määrät ovat hyvin pieniä, erityisesti iäkkäämpien ihmisten keskuudessa. Kun rokotettujen määrä kasvaa, uskon sen paranevan”, hän lisäsi.

Japanin nuori tähtiuimari Rikako Ikee, 20, pyysi uutistoimisto Reutersin mukaan ymmärrystä niiltä, jotka haluavat urheilijoiden vetäytyvän kisoista.

”Minä ja muut urheilijat hyväksyvät järjestäjien päätöksen, mikä se sitten onkin”, Ikee kirjoitti Twitter-tililleen.

Ikee kirjoitti halustaan vaikuttaa maailman tilanteeseen muiden ihmisten tapaan. Olympialaisten kohtalo ei kuitenkaan ole yksittäisten urheilijoiden käsissä.

”Vaikka pyydätte minua puhumaan kisoja vastaan, en voi muuttaa mitään.”

Ikee varmisti huhtikuussa olympiapaikkansa rikkomalla kisarajan 100 metrin perhosuinnissa. Hän sairastui leukemiaan eli verisyöpään vain kaksi vuotta aiemmin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat