Reilusti alipainoinen Elias Kuosmanen teki todellisen jättiyllätyksen, paini olympialaisiin ja jätti valmentajan sanattomaksi: ”Olin sarjani älykkäin painija” - Urheilu | HS.fi

Reilusti alipainoinen Elias Kuosmanen teki todellisen jättiyllätyksen, paini olympialaisiin ja jätti valmentajan sanattomaksi: ”Olin sarjani älykkäin painija”

Kuosmanen selvitti tiensä olympialaisiin ottamalla kolme voittoa raskaassa sarjassa Bulgarian olympiakarsinnoissa.

Elias Kuosmanen painii poikkeuksellisesti raskaassa sarjassa. Kuva vuodelta 2017.

8.5. 15:24 | Päivitetty 8.5. 21:11

Raskaimpaan sarjaan vasta siirtynyt painija Elias Kuosmanen teki lähes käsittämättömän tempun Sofian olympiakarsinnoissa. Hän paini Suomelle ja käytännössä itselleen 130-kiloisten maapaikan Tokion olympialaisiin Sofian olympiakarsintaturnauksessa.

Maapaikka varmistui, kun Kuosmanen paini sunnuntain finaaliin, jossa hän saa vastaansa Romanian Alexuc Ciurariun.

Kuosmasen saalis Sofian lauantaissa oli kolme voittoa kolmesta ottelusta.

Kolmannessa ja ratkaisevassa ottelussa hän paini tasan 1–1 Ukrainan järkälemäisen Mykola Kutšmiin kanssa. Kuosmasen työnnöllä hankkima viimeinen piste ratkaisi ottelun suomalaisen eduksi.

”Kun painii fiksusti, niin pärjää”, vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela arvioi suoritusta Sofiasta.

Muuta Yli-Hannuksela ei hetkeen puhunutkaan.

”Kyllä tämä lähes sanattomaksi vetää”, Yli-Hannuksela lopulta lisäsi.

Lauantain avausottelussa Kuosmanen käänteli Kreikan Alexandros Papadatosia kuin kotiäiti pullataikinaa. Kuosmanen otti kreikkalaisesta lopulta ylivoimaisen pistevoiton luvuin 9–0.

Toisessa matsissa Kuosmanen kävi tasaisen taiston Bulgarian Radoslav Georgievin kanssa. Päätösnumeroiksi jäi 1–1, mutta Kuosmanen voitti viimeisellä suorituspisteellä.

Kuosmanen oli olympiapaikan varmistuttua hämmentynyt, mutta tyytyväinen ja mielissään.

”Taisin tehdä historiaa, sillä onkohan koskaan näin kevyt kaveri ottanut olympiapaikan krekon raskaimpaan sarjaan”, Kuosmanen kertoi STT:lle Bulgariasta.

Kuosmanen oli kevyt fyysisesti, mutta henkisesti jykevä.

”En tiedä saanko sitä itse sanoa, mutta niin taisi olla, että olin nyt sarjani älykkäin painija. Taktisesti onnistuin aivan täydellisesti”, Kuosmanen totesi.

”Mutta onhan tämä. Ensin Savolaisen Arvi vei nenäni edestä 97-kiloisten maapaikan, ja minä pystyin maapaikkaan raskaimmassa sarjassa.”

Savolaisen saavutus pakotti Kuosmasen sarjaa ylemmäksi, raskaimpaan painoluokkaan.

Yhä 87-kiloisissa painiva Ilmajoen Kisailijoiden Vili Ropponen voitti ja hävisi Sofiassa. Avausmatsissaan Ropponen kurmootti pikemminkin Beach Wrestlingissä eli ”rantapainissa” menestynyttä Espanjan Pedro Garcia Pereziä.

Ropponen oli kuskin paikalla alusta loppuun ja voitti 5–1.

Toisessa ottelussaan Ropponen kärsi ylivoimaisen pistehäviön Georgiasta Serbiaan muuttaneelle kolminkertaiselle Euroopan mestarille Zurabi Datunašvilille.

”Vaikka kroppani ja jalkani takkusivat espanjalaista vastaan, niin voitin hänet rutiinisuorituksellani. Nyt Serbiaa edustava Datunašvili oli taasen pirun taitava. Hän nosti tosi terävästi”, Ropponen siunaili.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat