Olympiapaikan saavuttanut Elias Kuosmanen sai tukea mestaripainija Rami Hietaniemeltä – ”Olimme hyvässä uskossa, että näin tapahtuu” - Urheilu | HS.fi

Olympiapaikan saavuttanut Elias Kuosmanen sai tukea mestaripainija Rami Hietaniemeltä – ”Olimme hyvässä uskossa, että näin tapahtuu”

Rami Hietaniemen mukaan Elias Kuosmasen suoritus olympiapaikan hankkimisessa oli täysi kymppi taktisesti ja teknisesti.

Elias Kuosmanen (kuvassa) paini olympiapaikan lauantaina Bulgarian Sofiassa.

9.5. 12:17 | Päivitetty 9.5. 17:25

Elias Kuosmanen teki uroteon lauantai-iltana ja paini Suomelle toisen maapaikan Tokion olympialaisiin.

25-vuotiaan Kuosmasen teosta teki hämmästyttävän se, että hän vaihtoi keväällä 97-kiloisista 130-kiloisten raskaaseen sarjaan ja paini raskaasti alipainoisena isojen miesten kanssa.

Kreikkalais-roomalaisen painin MM- ja EM-mitalisti ja kaksitoista lajin SM-kultamitalia voittanut Rami Hietaniemi katsoi kotonaan Kuosmasen taistelua Bulgarian Sofiassa käydyssä maailmankarsintaturnauksessa.

”Kylmäät väreet menivät, kun hän saavutti olympiapaikan. Olihan se taistelu”, Rami Hietaniemi kertoi sunnuntaina. Hietaniemi oli tukenut Kuosmasen valmistautumista karsintaturnaukseen.

Maapaikka varmistui, kun Kuosmanen paini sunnuntain finaaliin. Sen Kuosmanen jätti väliin.

Kolmannessa ja ratkaisevassa ottelussa hän paini tasan 1–1 Ukrainan järkälemäisen Mykola Kutšmiin kanssa. Kuosmasen työnnöllä hankkima viimeinen piste ratkaisi ottelun suomalaisen eduksi.

Vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela arvioi, että Kuosmanen painoi ottelussa noin 105 kiloa ja vastustaja noin 125 kiloa.

Kuosmanen oli olympiapaikan varmistuttua hämmentynyt, mutta tyytyväinen ja mielissään.

”Taisin tehdä historiaa, sillä onkohan koskaan näin kevyt kaveri ottanut olympiapaikan krekon raskaimpaan sarjaan”, Kuosmanen kertoi STT:lle Bulgariasta.

Pari viikkoa sitten Hietaniemi ja Kuosmanen tapasivat ja juttelivat kahvilla Kuosmasen tulevasta urakasta.

”Juttelimme näistä raskaan sarjan kavereista ja siitä, miten niiden kanssa kannattaa painia. Hän ajatteli silloin, että hän taistelee tiensä finaaliin. Olimme hyvässä uskossa, että näin tapahtuu”, Rami Hietaniemi kertoi.

”Hän oli huolellisesti valmistautunut. Puhuimme siitä, että ei saa herpaantua, jos pitää saada piste.”

Hietaniemi voitti 84-kiloisten MM-pronssia vuonna 2011 ja 85-kiloisten EM-hopeaa 2014. Hietaniemi on paininut 120-kiloisten EM-kultamitalisti Juha Ahokkaan kanssa, joten Hietaniemellä oli käsitys siitä, miten Kuosmanen voisi pärjätä Sofiassa.

”Kuosmasen suoritus oli täysi kymppi taktisesti ja teknisesti. Tuli aika lailla huudettua sen matsin aikana, jossa paikka ratkesi.”

Kuosmasen piti ensin väsyttää vastustajansa.

”Kun iso kaveri on hyytynyt, sitten koitetaan mennä kiinni. Kun puolentoista minuutin kohdalla hiki rupeaa virtaamaan, sitten puntit tasoittuvat. Silloin pienemmän kaverin parhaat elementit tulevat esiin.”

”Eliaksen käsipainitekniikka on maailmanluokkaa, ja se näkyi tässä turnauksessa.”

”Tämä saavutus paikkasi varmasti henkisiä arpia. En voisi olla onnellisempi hänen puolestaan.”

Kuosmanen teki päätöksen vaihtaa raskaaseen sarjaan vasta keväällä, kun Arvi Savolainen paini Suomelle maapaikan maaliskuussa Euroopan olympiakarsintaturnauksesta

”Olin sitä mieltä, että painoa ei kannata hirveästi nostaa. Hapenottokyky laskee ja painiminen tulee raskaammaksi, jos painoa tulee lisää. Voimaharjoittelun pitää olla järkevää, ettei nopeus kärsi”, Hietaniemi sanoi.

Hietaniemen mukaan Kuosmasen kannattaa edetä samalla taktiikalla ja hankkia lisää ottelukokemusta.

”Luulen, että hänellä on mahdollisuudet loppukahinoihin olympialaisissa.”

Mestaripainija Juha Ahokas oli ajatellut, että Kuosmasen siirtyminen raskaaseen sarjaan onnistuisi.

”Ensimmäinen lähtökohta on se, että on samanpituinen. Elias täyttää sen kriteerin. Hän saa hyvän työntökulman”, Juha Ahokas sanoi.

Ahokkaan mukaan Kuosmasen pitää saada nyt sopivat raamit täyttäviä harjoitusvastustajia.

”Silloin hän voi todeta, mitä hän pystyy tekemään 100 kilon painijan tekniikalla. Se on eri asia heittää 30 kiloa painavampia. Painityyliä saa pelkistää.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat