Kansainvälinen raportti paljastaa karut luvut: Liki 40 prosenttia huippu-urheilijoista kokenut lapsena fyysistä hyväksikäyttöä - Urheilu | HS.fi

Kansainvälinen raportti paljastaa karut luvut: Liki 40 prosenttia huippu-urheilijoista kokenut lapsena fyysistä hyväksikäyttöä

Raportti osoittaa, että monille lapsiurheilijoille urheilu on väärinkäytösten ja traumojen lähde.

Yhdysvaltain voimistelun supertähti Simone Biles on kertonut olleensa yksi voimistelumaajoukkueen entisen lääkärin Larry Nassarin seksuaalisen hyväksikäytön uhreista. Kuva vuoden 2019 MM-kisoista Saksasta.

12.5. 9:09

Ensimmäinen maailmanlaajuinen tutkimus siitä, miten nykyisten huippu-urheilijoiden oikeuksia on kunnioitettu tai loukattu lapsena urheilun parissa julkaistiin tiistaina.

Care- raportti kertoo karua kieltä hyväksikäytöstä urheilussa. Yli puolet vastaajista on kärsinyt henkistä väkivaltaa ainakin kerran.

Joka kolmas huippu-urheilija kertoi lapsena kokeneensa fyysistä väkivaltaa harjoittelun tai kilpailujen aikana. Joka toinen urheilija ei ollut tietoinen liitto- tai pelaajayhdistyksen olemassaolosta ja melkein 70 prosenttia ei tiennyt, että heillä on oikeuksia, vaikka ovat alle 18-vuotiaita.

Raportti on kansainvälisen pelaajajärjestön (World Players Association), sen tytäryhtiöiden ja Loughboroughin yliopiston yhteistyö. Raportti dokumentoi eliittiurheilijoiden kokemuksia syvällisten henkilökohtaisten haastattelujen ja 297 verkkokyselyn avulla.

”Raportti osoittaa traagisesti, että monille lapsiurheilijoille urheilu on väärinkäytösten ja traumojen lähde, kun sen pitäisi olla mahdollisuus kehitykseen ja kasvuun", pelaajajärjestön pääjohtaja Brendan Schwab toteaa palvelualojen maailmanlaajuisen liiton Uni global unionin nettisivuilla.

Schwabin mukaan Care-raportti korostaa sitä, että pelaajajärjestöjen pitää pystya edustamaan lapsiurheilijoita aiempaa tehokkaammin.

”On selvää, että suojatoimenpiteitä on täydennettävä sisällyttämällä niihin aidosti lapsiurheilijoiden ääni ja heidän ihmisoikeutensa sekä varmistamalla tehokkaat oikeussuojakeinot, mukaan lukien sovinto ja korvaukset väärinkäytösten yhteydessä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat