WNBA:han pian matkaava Awak Kuier tiedostaa palkkatasa-arvon ongelmat, mutta se ei verota pelihaluja: ”Erot ovat tosi suuret, mutta tykkään pelata korista” - Urheilu | HS.fi

WNBA:han pian matkaava Awak Kuier tiedostaa palkkatasa-arvon ongelmat, mutta se ei verota pelihaluja: ”Erot ovat tosi suuret, mutta tykkään pelata korista”

Visaongelmista kärsinyt Awak Kuier kertoo videolla ajatuksistaan tulevasta kaudesta.

12.5. 9:48 | Päivitetty 12.5. 12:23

Italiassa viime kaudella pelannut Awak Kuier on parhaillaan Suomessa pikavisiitillä hoitamassa työlupa- ja viisumiasioita tavoitteenaan päästä Dallasiin mahdollisimman pikaisesti.

Koripalloilun 19-vuotias huippulupaus teki suomalaista koripallohistoriaa, kun WNBA-liigan Dallas Wings valitsi hänet numerolla kaksi yhdysvaltalaisen WNBA-liigan varaustilaisuudessa huhtikuun puolivälissä.

Kuier on kaikkien aikojen ensimmäinen ykköskierroksella WNBA:han valittu suomalainen.

Koripallon WNBA-kausi alkaa Dallas Wingsin osalta tulevana perjantaina, mutta joukkueen suomalaispelaaja Kuier ei ehdi peliin mukaan.

”Toivon pääseväni mahdollisimman nopeasti matkaan, visan kanssa on ollut ongelmia. Toivon, että pääsen viikonloppuna koneeseen”, Kuier kertoi keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Koripalloilija on ollut tiiviisti yhteydessä seuraan ja osaan pelaajista hän on tutustunut jo etukäteen. Omasta roolistaan joukkueessa Kuier ei vielä tiedä.

”Vaikea sanoa, kun en tiedä vielä, miten mukaudun joukkueeseen ja minkälaisia pelaajia meillä on. Varmaan tuon nuoren pelaajan energisyyttä.”

Pelikentillä hän toivoo pääsevänsä mittaamaan tasoaan liigan huippupelaajien kanssa.

”Siellä on starapelaajia, olisi kiva päästä pelaamaan ja nähdä, miten pärjään heitä vastaan.”

Monet WNBA:n pelaajista pelaa talvikaudet Euroopassa, joten jonkinlaista makua Kuier on tähtipelaajien otteista jo saanut.

Kuier on kuullut, että peli ja pelitahti on Euroopassa ja WNBA:ssa erilaista, mutta ei ole sitä enempää miettinyt.

”Uskon, että tulen pärjäämään ihan hyvin. Jännittää, mutta enemmän olen innoissani. Haluan päästä näkemään millaista se on.”

NBA:n ja WNBA:n palkkaerot ovat puhututtaneet viime aikoina. Naisten kovatasoisin liiga ei pysty maksamaan lähellekään sellaisia palkkioita, kuin miesten vastaavassa.

Kuier tiedostaa ongelman.

”Erot ovat tosi suuret, mutta tykkään pelata korista, minusta on vain siistiä, että pääsen WNBA:han.”

Pohjois-Amerikkaan lähtö on iso elämänmuutos, mutta Kuierilla on jo kokemusta siitä, miltä tuntuu muuttaa koripallon perässä vieraaseen maahan.

”Uskon, että muuten elämä menee ihan hyvin. Osaan englantia ihan hyvin ja mukaudun nopeasti eri paikkoihin. Enemmän jännittää korispuoli.”

Tiedotustilaisuuden aluksi Kuier kertoi, että haastatteluja ja kuvauksia on ollut paljon. Koripalloilijasta on tullut varsin tunnettu, mutta Kuier ei ole kokenut huomiota hankalaksi.

”Ei se ole vaikuttanut pelaamiseen, vedän täysiä ja olen oma itseni.”

Suomessa kauppareissulla saatetaan tulla kysymään yhteiskuvia. Kuierista se on ollut ihan ”siistiä”, kun hänen saavutuksiaan arvostetaan ja halutaan pyrkiä samaan.

Hän pitää positiivisena sitä, että naisten koripallo on saanut huomiota ja kiinnostaa ihmisiä.

”Yritän olla esimerkki kaikille nuorille pelaajille.”

Kausi Italiassa päättyi reilu viikko sitten. Pakkopysähdys Suomessa on tehnyt pelaajalle hyvää, sillä hän on voinut nähdä perhettä ja ystäviään.

”Kauden aikana en päässyt hirveästi heitä näkemään, niin oli ihanaa olla perheen kanssa, etenkin kun viikonloppuna oli vielä äitienpäivä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat