Jos urheilu ja kulttuuri käyttäisivät turvetta, yleisö olisi jo päässyt tapahtumiin - Urheilu | HS.fi

Jos urheilu ja kulttuuri käyttäisivät turvetta, yleisö olisi jo päässyt tapahtumiin

Voisiko joku kertoa, miten olen vaarallisempi tai enemmän vaarassa HJK:n kausikorttilaisena Bolt-areenalla tai elokuvateatterissa kuin ravintolassa, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ismo Uusitupa.

Tyhjälle katsomolle pelattiin jalkapallon Veikkausliigan ottelu KuPS–HJK Kuopiossa 2. toukokuuta 2021.

13.5. 2:00 | Päivitetty 13.5. 10:18

Kitaristi Mikko Kosonen kirjoitti Twitterissä: ”Ajatelkaa: Jos mä ilmestyisin tuonne kitaran kanssa, paikalla saisi olla 6 henkilöä. Esiintymiseni varmaan nimittäin muuttaisi todella merkittävästi tuon tapahtuman luonnetta, ja korona alkaisi leviämään.”

Kosonen tarkoitti vähintään satojen Rauman Lukon kannattajien juhlintaa Rauman keskustassa ilman maskeja.

Kososen twiitti tiivistää asian täydellisesti: säännöt ja rajoitukset ovat tällä hetkellä kummallisia ja todellakin syrjiviä. Tuleeko esimerkiksi pääkaupunkiseudulle muutoksia kesäkuussa, jää nähtäväksi. Aluehallintovirasto (avi) pitää ensi keskiviikkona tapahtumajärjestäjille infotilaisuuden, jossa asiaan saataneen jotain lisäselvyyttä.

Nykyinen tilanne koskee myös Lukon kannattajia: heillä ei ollut mitään asiaa Turun jäähalliin, jossa ottelu pelattiin. Kaiken lisäksi ottelu alkoi jo kello 16, jotta aitioissa ja hallin ravintoloissa ehdittiin kumota oluita kaksin käsin rajoitusten puitteissa – myös osa aitioista lasketaan ravintolatilaksi. Ja tämä kaikella ymmärryksellä: jos otteluun jollain keinoilla saa jokusen katsojan, se kannattaa tehdä.

Itse koin hämmentävän tilanteen tällä viikolla. Palaveri muutamalle hengelle pidettiin isossa auditoriossa, jotta turvavälit olivat riittävän suuret. Päivän päätteeksi menimme syömään ravintolaan: pöydissä oltiin kuten ennen korona-aikaa ja tuli outo tunne. Onko tämä ihan oikein? Kaiken lisäksi vielä kello 18 jälkeen yhdessä olutlasissa oli noin desilitran verran juomaa: tuleeko avi paikalle? Pidätetäänkö meidät kaikki? Menettääkö ravintola luvat vähintään ikuisesti? Älä vain juo siitä enää!

Hetken päästä tajusin, että ei helvetti, asian pitäisi olla juuri samoin tapahtumissa. Mitkä rajoitukset koskevat ravintoloita, vastaavat pitäisi koskea esimerkiksi tapahtumia: voisiko joku kertoa, miten olen vaarallisempi tai enemmän vaarassa HJK:n kausikorttilaisena Bolt-areenalla tai elokuvateatterissa kuin ravintolassa?

Ja kyllä, tiedän, että ravintoloita ja tapahtumia koskevat eri lait. Silti niitä ei tarvitsi koskea eri ohjeet, joita lain puitteissa voisi noudattaa.

Viime kesänä Bolt-areenalla ottelutapahtumat onnistuivat mainiosti. Ainoa ongelma oli puoliaikatauko, jolloin myyntipisteille jonotuksessa turvaväleistä ei ollut tietoakaan. Mutta tämäkin on korjattavissa.

Tapahtumaurheilulla on pieni etu kulttuuritapahtumiin, kun otteluita voidaan pelata ja esimerkiksi pääsarjatason otteluita näkee televisioista tai suoratoistopalveluista. Mutta taloudellisesti homma alkaa käydä raskaaksi – kulttuuripuolella tilanne on jo mahdoton.

Tämäkin oli pysäyttävä: ”Jo 20–30 henkeä voi joissain tapauksissa olla kannattavan kokoinen yleisö.” Lause on taide- ja kulttuurialan ammattijärjestön Taku ry:n kannanotosta.

20–30. Onko liikaa vaadittu? Vaikkapa kymmenen rivin salissa kaksi henkeä per rivi.

Ai joo, elokuviin pääsee 230 eurolla, kun ostaa koko salin korkeintaan kuudelle hengelle – onhan tämä hurjaa.

Tämän kirjoituksen otsikko on tarkoituksella provosoiva, mutta liittyy aiheeseen. Kirjailijatkin aloittivat viime viikolla sosiaalisessa mediassa turvekirjat-aihetunnisteella kampanjan, jossa kirjan nimessä yksi sana korvattiin turpeella. Esimerkiksi Jussi Eskolan ja Pekka Mäntylän Me mennään kisoihin vääntyi muotoon ”Me mennään turpeeseen”.

Kun turve on hallituksen ja etenkin keskustan erityisessä suojeluksessa, ei voi päätyä muuhun johtopäätökseen: turvekierteellä tapahtuma-alakin saisi paremmin äänensä kuuluviin.

Keikka- ja joukkuebussit voisivat kurvata Eduskuntatalon edustalle kuten turverekat. Mutta älkää vain alkako soittamaan tai pelaamaan, sillä paikalle saattaisi tulla yleisöä. Ja se ei ole sallittua.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat