Teemu Turusen komea pyörähdysmaali ja Jere Karjalaisen kaksi osumaa kaatoivat Venäjän Prahassa - Urheilu | HS.fi

Teemu Turusen komea pyörähdysmaali ja Jere Karjalaisen kaksi osumaa kaatoivat Venäjän Prahassa

Suomi otti maukkaan voiton Prahassa viimeistä edellisessä ottelussa ennen MM-turnausta.

Leijonien kolmannen maalin tehnyt Teemu Turunen lähti karkuun Vasili Podkolzinilta, kun joukkueet kohtasivat EHT-ottelussa.

13.5. 17:59 | Päivitetty 13.5. 20:22

Vahva kolmas erä vei Leijonat 4–1-voittoon Venäjästä Tšekin EHT-turnauksen pyhäpäivän kohtaamisessa.

Kolmannessa erässä Jere Karjalainen teki heti jäähyltä päästyään Suomen johtomaalin 2–1:een. Teemu Turusen upea pyörähdysmaali sinetöi Leijonien voiton: 3–1.

Karjalainen komisteli loppuluvut Venäjän tyhjään maaliin Eemeli Suomen kehikon takaa lähteneestä syötöstä.

Turusen osuma oli iltapäivän komein. Hän nousi siniviivalta maalin eteen, pyörähti kiekon kanssa ja löi laatan maalivahti Ivan Botsharovin jalkojen välistä sisään. Taitavaa kropan hallintaa.

”Ei ollut ihan eka uralla, mutta ei ole hirveästi tullut tällaisia maaleja”, Turunen sanoi HS:lle ottelun jälkeen.

”Oli se hieno tehdä, kun paikkoja on ollut jonkun verran tässä turnauksessa. Hyvä, että meni sisään ja vähän vielä tiukempaan paikkaan. Oli kyllä kiva.”

Turusella oli Tsekki-pelissä hyviä maalipaikkoja, mutta silloin kiekko ei uponnut häkkiin.

”Ehkä tämä oli hyvistys. Tarpeeksi, kun jaksaa yrittää ja paikkoja tulee, eiköhän se jossain vaiheessa mene sisään”, Turunen sanoi.

Venäjä on ollut tämän kauden EHT-turnausten mallioppilas ja voittanut jokaisen tapahtuman. Suomen ottama voitto tarkoitti venäläisille kauden ensimmäistä tappiota.

”Hyvä taistelu, hyvä puolustuspeli ja maalivahtipeli”, päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi Discovery+:n kenttähaastattelussa.

Venä kaatoi Leijonat Karjala-turnauksessa marraskuussa 6–2, Moskovassa joulukuussa 5–1 ja Malmössä helmikuussa 3–2.

Pieni paikkaus oli nyt paikallaan, vaikka joka turnauksessa ovatkin olleet osittain eri pelaajat liikkeellä. Nyt ollaan niin lähellä MM-kokoonpanoja kuin mahdollista. Muutamia muutoksia on luvassa, mutta molempien joukkueiden runko on saatu kokoon.

Turunen on kuulunut tuttuihin pelaajiin EHT-turnauksissa, mutta hän tavoittelee paikkaa uransa ensimmäiseen MM-turnaukseen.

”Mitään ei ole luvattu ja sen eteen tehdään koko ajan töitä”, Turunen sanoi mahdollisesta kisapaikasta. ”Yritän pistään parhaan mahdollisen suorituksen joka pelissä ja treenissä. On paljon hyviä jätkiä ja tiukkaa taistelua kisapaikoista.”

Jalonen korosti, että peli pysyi hyvin hallussa, vaikka kymmenen pelaajaa vaihtui sitten keskiviikon Tšekki-ottelun.

Hyvä puolustaminen oli Leijonien ase Venäjää vastaan ja kolmannen erän maalit, jotka tulivat puolen minuutin välein.

Jos oli ottelu Tšekkiä vastaan hakemista ja pelituntumaan tutustumista, aloitti Leijonat Venäjää vastaan paljon terävämmin kauden viimeisessä EHT-turnauksessa Prahassa.

Hyvät painostukset, pelin hallinta ja otteen saaminen johtivat avausmaaliin.

Puolustaja Axel Rindell laukoi Suomen 1–0-johtoon ylivoimalla, kun Dmitri Judin istui kakkosta. Otteluun mukaan tullut Anton Lundell antoi syötön Rindellin osumaan.

Lundell ei pelannut vielä Tsekkiä vastaan, mutta otti nyt paikan kakkosketjun keskellä. Laidoilla pelasivat Jere Sallinen ja Valtteri Puustinen.

Rindell on tullut vahvasti Tšekin-turnaukseen, kun hän laukoi Leijonien ainokaisen keskiviikon kohtaamisessa isäntämaata vastaan.

Toisessa erässä Rindell joutui pelottavan kovan taklauksen alle. Grigori Dronov taklasi Rindelliä päähän ja selviytyi teostaan vain kahden minuutin jäähyllä. Rindell jäi jäälle joksikin aikaa polviasentoon vetämään happea, mutta onnekseen hän pystyi palaamaan kaukaloon jo saman ylivoiman aikana.

Maali Venäjää vastaan oli Rindelliltä hallittu. Hän sai kiekon siniviivan tuntumaan, otti pienellä liikkeellä tyhjän tilan pois ja laukoi harkitusti ylös.

Ihan virheettömästi erä ei sentään mennyt. Puolustaja Tommi Kivistö menetti kiekon omalla siniviivalla ja Dmitri Voronkov pääsi nokitusten Juho Olkinuoran kanssa. Voronkov sai loistopaikan, mutta Olkinuoran patjatorjunta oli vähän parempi.

Rindell oli paljossa mukana, kun hänen hyökkäysalueen kiekon menetyksestä napsahti Maksim Shalunovin tasoitus ajassa 44.14. Shalunov livahti karkuun punaviivan takaa ja nosti tyylikkäästi kiekon ohi Juho Olkinuoran.

”Eka erä meni ihan hyvin ja oli hyvä tatsi, kun on pelannut”, Lundell sanoi kenttähaastattelussa ja uskoi päässeensä täyteen kuntoon HIFK:n repaleisen loppukauden jälkeen.

Lundell haki moneen kertaan ottelussa maajoukkueuransa ensimmäistä maalia. Ei tullut vielä.

Leijonat kohtaa Ruotsin meneillään olevan EHT-turnauksen viimeisessä ottelussaan lauantaina kello 12. Joukkueen matka jatkuu Prahasta suoraan MM-turnaukseen.

Latvian MM-turnaus käynnistyy 21. toukokuuta Riiassa. Suomi kuuluu samaan lohkoon kuin kiekkoilun suuret Kanada ja USA ja erikoista on, ettei Leijonat kohtaa alkulohkossa yhtään maata Tšekin EHT-turnauksesta.

Axel Rindell sai onnitteluja Tsekki-pelin maalistaan. Hän onnistui myös Venäjää vastaan Prahassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat