Golfin suosio kasvaa nopeasti, ja konservatiiviseksi sanottu laji ottaa nyt isoa digiloikkaa: ”Yksi viimeisimmistä” - Urheilu | HS.fi

Golfin suosio kasvaa nopeasti, ja konservatiiviseksi sanottu laji ottaa nyt isoa digiloikkaa: ”Yksi viimeisimmistä”

Koronapandemia toi lajiin maailmanlaajuisen nosteen. Digitalisoinnin ansiosta pelaajat voivat kilpailla toisiaan vastaan millä kentällä tahansa.

GameBookin perustaja Mikko Manerus (vas.) ja yhtiön myynti- ja markkinointipäällikkö Juho Mahosenaho luotsaavat osaltaan golfia digiaikaan.

14.5. 13:00 | Päivitetty 14.5. 16:40

Golfin suosio on kasvanut maailmalla niin räjähdysmäisesti, että kesällä voi olla pulaa mailoista ja jopa palloista.

Yksi syy kovaan kasvuun on ollut koronapandemia: golf on koettu ulkopelinä hyvin turvalliseksi tavaksi liikkua, pelata ja noudattaa turvavälejä.

Samaan aikaan, kun suosio on kasvanut, maailmanlaajuiset rahtiongelmat ja brexit ovat vaikeuttaneet tavarantoimituksia.

Suomen Golfliitto sai viime vuonna noin 8 000 uutta jäsentä. Golfkentillä tilanne näkyy ruuhkina. Suosituimmille kentille on vaikea saada lähtöaikoja, jos pelaaja ei ole kentän osakas.

Myös golfin digitalisointi on kasvattanut lajin suosiota. Pelaaja voi helposti varata lähtöaikoja eri kentille ja käyttää digitaalista reaaliaikaista tuloskorttia.

Älypuhelimien sovellusten kautta pelaajat voivat kilpailla toisiaan vastaan, vaikka ovat eri aikaan samalla tai toisella kentällä.

Digitalisoinnin ansiosta golf on ottanut ison loikan eteenpäin.

”Golf on yksi viimeisimmistä urheilulajeista, joka hyppää digitalisoitumisen kelkkaan”, GameBookin toimitusjohtaja Mikko Manerus sanoo.

Manerus on vuodesta 2007 lähtien toimineen Golf GameBookin perustaja ja entinen ammattilaispelaaja. Neljässätoista vuodessa yrityksen toiminta on kasvanut maailmanlaajuiseksi.

Esimerkiksi golfin suurmaassa Yhdysvalloissa suomalaiskeksintöä käyttää runsaat 200 000 pelaajaa. Eniten käyttäjiä harrastajien määriin verrattuna on Suomessa ja Ruotsissa.

Maneruksen mukaan GameBookilla on lähes miljoona käyttäjää maailmalla. Suomessa palveluun on rekisteröitynyt 119 000 käyttäjää.

”Viime vuonna tulossyöttö palveluun tuplaantui viiteen miljoonaan. Digitalisointi on nyt kuuma sana golfissa”, Manerus sanoo.

Iso digitaalinen muutos tapahtui vuoden 2020 alussa, kun golfissa otettiin käyttöön maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS (World Handicap System), joka on käytössä myös Suomessa.

Sitä ennen lajijärjestöillä oli käytössään kuusi erilaista tasoitusjärjestelmää. Ilman digitalisointia järjestelmien sulautuminen yhteen olisi ollut lähes mahdotonta.

”Viime kaudella golfin tasoituskierrosten pelaaminen kaksinkertaistui. Golfista on tullut monessa maassa kansan harrastus. Lajin hienous nousee esille. Sosiaalinen kanssakäyminen ja eri pelimuodot kiinnostavat”, Manerus sanoo.

Digitaalisen tuloskortin voi ladata helposti älypuhelimeensa. Silti varsinkin vanhemmat pelaajat haluavat yhä kirjata lyöntimääränsä pahviseen tuloskorttiin, josta kierroksen lopputuloksen voi syöttää erikseen WHS-järjestelmään.

Digitaalisessa tuloskortissa lopputulos siirtyy automaattisesti WHS:ään, joka laskee matemaattisen kaavan kautta pelaajalle uuden tasoituksen.

Vanhassa järjestelmässä pelaajan pelitasoitus oli hänen sen hetken paras yksittäinen kierroksensa. Uudessa järjestelmässä tasoitukseen lasketaan 20:n viimeksi pelatun kierroksen kahdeksan parhaan keskiarvo.

Golfseuroihin rekisteröityneitä golfin harrastajia on Suomessa tällä hetkellä yli 148 000.

Viime vuonna Suomen golfkentillä käveltiin noin 40 miljoonaa kilometriä – sillä pääsisi tuhat kertaa maapallon ympäri. Näin lajin terveysvaikutukset ovat mittavat.

Kävely ja pelaaminen eivät riitä monelle harrastajalle, vaan monet haluavat myös kilpailla. Uusi tasoitusjärjestelmä järkeistää osaltaan kilpailujen järjestämistä.

Pelaaja ei voi enää nostaa tahallaan tasoitustaan niin korkeaksi, että hän pärjäisi sen ansiosta paremmin kisoissa kuin muut. Golfissa tällainen tasoitushuijaus on tosin harvinaista, mutta niinkin on todistettavasti tehty.

Tänä vuonna GameBook järjestää ensi kertaa koko Suomen laajuisen kilpailukiertueen, johon voi osallistua kuka tahansa WHS-järjestelmässä oleva golfin pelaaja.

Kisaan voi osallistua ilmaiseksi GameBookin sovelluksen kautta. Kisassa on neljä kuukauden mittaista osakilpailua, joista jokaisesta pääsee kymmenen parasta elokuussa järjestettävään finaaliin.

Suomen suurimmassa digitaalisessa golfkisassa, eräänlaisessa Kansan Openissa, pelataan kahdessa sarjassa: pelureissa ja harrastajissa. Pelureiden sarjassa pelitasoitus saa olla enintään 18,4 ja harrastajille yli 18,4.

Osakilpailut pelataan tasoituksellisena pistebogey-pelinä, mutta loppukilpailussa paremmuus ratkaistaan lyöntipelinä, samaan tapaan kuin ammattilaisten kisoissa. Osakilpailujen parhaat palkitaan. Lisänä on arvontapalkintoja.

”Kisaan voivat osallistua kaikki digitaalisten työkalujen avulla. Tämä on hauska ja turvallinen eikä liian vakava tapa kilpailla golfissa. Tuomme lisää klubiajattelua golfyhteisöön ja jännitystä kentälle. Se on se pääjuju”, GameBookin myynti- ja markkinointipäällikkö Juho Mahosenaho sanoo.

Viime sunnuntaina päättyneeseen ensimmäiseen osakilpailuun osallistui jo lähes 3 000 pelaajaa. Pelaajan nimi on julkinen sen jälkeen, kun hän jättää tuloskorttinsa.

”Toivotaan, että saadaan pidettyä nuoret ja uudet harrastajat mukana lajissa myös koronaepidemian jälkeen”, Manerus sanoo.

Pelaajia aloittamassa golfkierrostaan huhtikuun lopulla Pirkkalassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat