THL:n paimenkirje hämmentää Huuhkajien kannattajia – Arhinmäki lohkaisi: ”THL:lle ilmeisesti vasta nyt selvisi, että Suomi pelaa EM-kisoissa” - Urheilu | HS.fi

THL:n paimenkirje hämmentää Huuhkajien kannattajia – Arhinmäki lohkaisi: ”THL:lle ilmeisesti vasta nyt selvisi, että Suomi pelaa EM-kisoissa”

SMJK:n toiminnanjohtaja Jussi Hartikainen toivoo, että yhdistys yhtenä matkanjärjestäjänä saisi suoraan ohjeistusta esimerkiksi THL:ltä.

Huuhkajien kannattajat täyttivät Ratinan päätykatsomon EM-karsintaottelussa Italiaa vastaan 8. syyskuuta 2019.

14.5. 11:15 | Päivitetty 14.5. 11:20

”Laitoin juuri THL:lle viestiä. Jos heillä jotain ohjeistusta on, arvostaisimme sitä, että saisimme sen kohdistetusti välitettyä ihmisille, jotka reissuun ovat lähdössä.”

Näin kertoo Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n (SMJK) toiminnanjohtaja Jussi Hartikainen HS:lle.

Hartikaisen viestin taustalla on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keskiviikkoinen tiedote, jossa kehotetaan jalkapallon EM-lopputurnauksen katsomista kotona televisiosta.

”Näitä [matkoja] nyt suunnitellaan joka tapauksessa ja toivotaan, että tilanne pysyy hyvänä. Uefalla on hyvinkin tiukat säännökset, miten stadioneille mennään porrastetusti. Maskit pitää olla saapuessa ja tuoreet koronatestitodistukset”, Hartikainen kertoo.

”THL:n suhtautuminen on aika äärimmäinen. Nollatapausta on ainoa hyväksyttävä ratkaisu. Se olisi tietysti täydellinen tulos.”

Hartikainen myös muistuttaa, että Tanska on juuri helpottanut matkustamista maahan. Suomi kohtaa Tanskan avausottelussaan 12. kesäkuuta.

”Nykyisellä ilmaantuvuudella täältä pääsee Tanskaan ilman rokotetta pelkällä negatiivisella testitulostodistuksella.”

Pietarin, jossa Suomi kohtaa Venäjän ja Belgian, osalta maahantulosäännökset ovat vielä täsmentymättä, mutta THL:n tiedottamisen ajoitus oli tässä kohtaa mielenkiintoinen: keskiviikkona piti tulla myös hallitukselta päätös, jossa junamatkustaminen Pietariin sallittaisiin EM-kisojen aikana. Päätöstä ei kuitenkaan vielä tullut, koska hallituksella menee nyt kaikki aika EU:n elpymispakettivääntöön.

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava kertoi Ylelle, että tiedote julkaistiin nyt, koska he olivat vasta kuulleet kisamatkojen järjestämisestä.

”Siinä kohtaan on suljettu silmät maailmalta”, Hartikainen hämmästelee.

Myös aktiivinen Suomen jalkapallomaajoukkueen otteluissa kävijä, kansanedustaja Paavo Arhinmäki hämmästelee THL:n tiedotteen ajoitusta Facebook-päivityksessään.

”Tämä on THL:lta vähän jälkijättöinen suositus. Lippujen takaisin palauttaminen on jo päättynyt, ja ymmärtääkseni Palloliitto ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat jo hyvän tovin pohtineet mahdollisimman turvallista matkustamista EM-kisoihin”; Arhinmäki kirjoittaa.

”Suosituksesta riippumatta realismia on, että tuhannet Suomen kannattavat matkustavat kisoihin.”

Lisäksi Arhinmäki lohkaisee, että itse asiassa THL:n tiedotteen ajoitukselle on ”ymmärrettävä syy”.

”THL:lle ilmeisesti vasta nyt selvisi, että Suomi pelaa EM-kisoissa ja sinne on matkustamassa kannattajia.”

Kaiken kaikkiaan EM-kisamatkoille on lähdössä vähemmän Huuhkajien kannattajien kuin olisi ollut viime vuonna, jolloin kisat alunperin piti pelata.

”Ihmiset ovat peruneet matkoja. Ei sinne ole lähdössä niin paljon ihmisiä kuin olisi ollut ilman koronaa. Tilanne tosin kokoajan helpottaa ja neljän viikon päästä [jolloin EM-kisat pelataan] tilanne on varmasti erilainen kuin nyt”, Hartikainen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat