Kävelijä Aleksi Ojala selätti Tokion olympiarajan: ”Parilla viime kilometrillä huuhdottiin pois koko kahden vuoden taistelun tuska” - Urheilu | HS.fi

Kävelijä Aleksi Ojala selätti Tokion olympiarajan: ”Parilla viime kilometrillä huuhdottiin pois koko kahden vuoden taistelun tuska”

Vain Espanjan Marc Tur kesti suomalaiskävelijän kirin EM-joukkuekilpailun 50 kilometrillä.

Aleksi Ojala käveli alle olympiarajan. Kuva viime vuoden Kalevan kisoista Turusta.

16.5. 15:10

Aleksi Ojala selvitti Tokion olympialaisten tulosrajan 50 kilometrin kävelyssä sunnuntaina Tšekin Podebradyssa järjestetyssä EM-joukkuekilpailussa. Ojala sijoittui kilpailussa toiseksi ajalla 3.48.25, jolla hän alitti olympiarajan 3.50 yli puolellatoista minuutilla.

Kilpailun voitti Espanjan Marc Tur ajalla 3.47.40.

Ojala, 28, käveli 50 kilometrin ennätyksensä 3.46.25 olympiavuonna 2016. Vuotta myöhemmin hän sijoittui Lontoon MM-kisoissa 50 kilometrillä 14:nneksi, mutta sen jälkeen hänelle on kertynyt pisimmältä kävelymatkalta useita keskeytyksiä.

Olympiarajan selvittäminen tuntui monien vaikeuksien jälkeen hienolta.

”Tuossa parilla viime kilometrillä huuhdottiin pois koko kahden vuoden taistelun tuska”, Ojala totesi Urheiluliiton nettisivuilla.

Ojala on tavoitellut olympiarajaa pitkään, mutta menoa ovat jarruttaneet selkä- ja lonkkavaivat. Edellisen yrityksen hän teki maaliskuussa Slovakian Dudincessa. Silloin taival päättyi kramppeihin 34 kilometrin jälkeen.

EM-joukkuekilpailussa Ojala lähti matkaan rauhallisesti, alkoi tavoitella kärkijoukkoa 20 kilometrin jälkeen ja nousi kärkiryhmään 30 kilometrissä. Kirissä hän oli toiseksi vahvin.

”Valmentajan kanssa sovin, että lähden alussa rauhassa ja katson sopivan ryhmän, jossa kävelen”, Ojala kertoi.

”Seitsemän kilometriä ennen maalia lonkan koukistaja kramppasi, mutta joukkueen hieroja huuteli juottopaikalta, että lantio ylös. Se helpotti ja pystyin iskemään viimeiset kilometrit lujaa.”

Ojala oli tyytyväinen sekä kirivaiheeseen että tekniikkaan.

”Oli toiveissa, että pystyn loppua kohden kiristämään, mutten uskonut tällaiseen”, Ojala ihmetteli.

”Kaksi huomautusta tuli. Mutta sain kävelyyn takaisin itsevarmuuden, joka minulla oli Dudincessa, kun selvisin selkäongelmista.”

Aku Partanen on jo valittu Suomen edustajaksi 50 kilometrin kilpailuun Tokion olympialaisissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat