Senni Salminen aloittaa päivänsä kylmällä suihkulla – keväällä hän istui valmentajansa kanssa järven pohjassa, kun jäät lähtivät - Urheilu | HS.fi

Senni Salminen aloittaa päivänsä kylmällä suihkulla – keväällä hän istui valmentajansa kanssa järven pohjassa, kun jäät lähtivät

Kolmiloikkaaja Senni Salmisen ja valmentaja Matti Monosen harjoitusmetodeissa kaikki on mahdollista. Tiistaina Salminen teki kolmiloikan uuden Suomen ennätyksen ja vastineeksi Monosen pitää juosta seipään kanssa kentän ympäri. Yleisurheilukausi jatkuu torstaina Espoon gp-kisalla.

Senni Salminen peukutti kolmiloikan Suomen ennätystään tiistaina Turussa.

9.6. 14:40

Kaksi kisaa, kaksi yllättävää Suomen ennätystä.

Se on ollut tahti kotimaisessa yleisurheilussa, vaikka kausi on vasta nupuillaan.

Viikko sitten Elmo Lakka jätti Arto Bryggaren lähes 37 vuotta vanhan ennätyksen historiaan 110 metrin aidoissa ajallaan 13,31 sekuntia. Tiistaina Senni Salminen pyyhki Heli Koivulan nimen kolmiloikan Suomen ennätysten listalta.

Koivulan ennätys (14,39) kesti lähes 18 vuotta. Salminen siirsi ennätysmerkkiä 12 senttiä eteenpäin Paavo Nurmi Gamesissa Turussa (14,51).

Maailmantilastossa Salminen nousi peräti kuudenneksi. Venezuelan Yulimar Rojas on omassa kastissaan ainoana 15 metrin ylittäjänä: 15,43. Euroopassa Salminen on tilastoykkönen.

Tähän asti naisten loikkakärjessä Suomessa ollut Kristiina Mäkelä jäi Turussa kuuden sentin päähän olympiarajasta 14,32, joten Tokiossa voi loikkia kaksi suomalaisnaista.

Matti Mononen temppuili rekillä harjoitusleirillä Portugalissa keväällä 2007.

Valmentaja Matti Mononen kertoo HS:lle, ettei hän yllättynyt Salmisen Suomen ennätyksestä ja olympiapaikasta. Noin pitkää hyppyä hän ei kuitenkaan vielä odottanut.

”Se oli hyvä perushyppy, ei maaginen superhyppy. Sennin taso treeneissä on noussut hurjasti”, Mononen sanoo.

Mononen matkasi keskiviikkona junalla Turusta Helsingin kautta kotiin Imatralle. Junamatka kului äkkiä, kun hän vastasi median soittoihin.

Moni soittaja kysyi, koska Mononen aikoo lunastaa lupauksensa juosta seipään kanssa urheilukentän ympäri, jos Salminen loikkii SE:n.

Mononen vakuuttaa täyttävänsä lupauksensa, kunhan saa ensin treenata muutaman viikon. Mononen on entinen seiväshyppääjä, joka on voittanut kolme Suomen mestaruutta ulkona ja viisi hallissa.

Urheilu-urallaan Mononen harjoitteli kestävyyttä ja voimaa juoksemalla seipään kanssa radalla niin pitkään kuin pystyi. Kovimmassa treenissä hän juoksi 360 metriä.

Hullun hommaa, monet sanoivat.

”Siitä se treeni muotoutui. Erässä mainoskuvauksessa juoksin seipään kanssa radalla väärään suuntaan. Se on Sennille hyvä kannustin, kun hän saa vuorostaan ottaa aikaa minulle”, 37-vuotias Mononen sanoi nauraen.

Lue lisää: Senni Salminen räväytti hurjan tuloksen Turussa: kolmiloikassa Suomen ennätys: ”Pää on vähän tyhjä nyt”

Salminen siirtyi Monosen valmennukseen kaudella 2019–2020. Ensi alkuun hän keskittyi hiomaan loikkaajan nopeutta, jossa oli Monosen mukaan puutteita.

Sen jälkeen nopeusominaisuuksia alettiin siirtää ponnistukseen, sääreen ja jalkaterään, jotta jalan kontakti rataan pitää.

”Jalkoihin on jumpattu todella kovia voimatreenejä.”

Nopeuden ja voiman lisäksi valmennuksessa on eri teemoja, kuten henkinen kantti. Seiväshyppääjänä Mononen lähti siitä, että urheilussa ei pidä asettaa rajoituksia – kaikki on mahdollista.

”Sekin on iso juttu, että Senni menee joka aamu kylmään suihkuun, kun hän herää. Teen itse samalla tavalla. Keväällä menimme Sennin kanssa istumaan järven pohjaan Tanhuvaarassa, kun jäät lähtivät”, kertoo Mononen, jolla meni aikanaan neljä vuotta hukkaan loukkaantumisten takia.

Lue lisää: Pohjalla käynyt seiväshyppääjä Matti Mononen menetti monta hyppyvuotta vammakierteen takia

Joonas Rinne vauhdissa Turussa.

Paavo Nurmi Gamesissa nähtiin muutenkin poikkeuksellisen hyvä tulostaso suomalaisittain. Topi Raitanen voitti 3 000 metrin esteet uransa toiseksi nopeimmalla ajalla 8.19,57.

Joonas Rinne teki ”maagisen juoksun” 800 metrillä, jossa hän oli kuudes ennätyksellään 1.46,35. Matkan kaikkien aikojen Suomen tilastossa hän on ajallaan yhdeksäs. Tokion olympiaraja on 1.45,20.

Rinteen edellä on sellaisia nimiä kuin Ari Suhonen (1.44,10), Pekka Vasala (1.44,5), Wilson Kirwa (1.44,69), Mikael Söderman (1.45,20), Esko Parpala (1.45,24), Markku Taskinen (1.45,89), Jarmo Kokkola (1.45,91) ja kanadansuomalainen Zach Whitmarsh (1.45,94).

Rinteen piti kilpailla torstaina Espoossa, mutta hyvä juoksu Turussa muutti suunnitelmia.

Aitajuoksija Annimari Korte miettii niin ikään osallistumistaan Espoon gp-aitoihin. Korte juoksi Turussa tiukan treenijakson jälkeen kauden parhaansa 12,91.

”Herkkyys juoksusta puuttui täysin”, Korte sanoi.

Viivi Lehikoinen juoksi 400 metrin aidoissa ennätyksensä 2. kesäkuuta Jyväskylässä.

Entä kuka suomalainen voisi olla seuraavan yleisurheilukesän yllättäjä?

Yksi ehdokas on Viivi Lehikoinen, joka jäi viikko sitten Jyväskylässä vajaan sekunnin päähän Tokion rajasta 400 metrin aidoissa.

Helsinkiläinen on vaihtanut valmentajaa ja juoksu- ja aitomisrytmiä. Hän ei aloita 15 askelen rytmillä, kuten ennen, vaan vaan yrittää juosta seitsemännelle aidalle 16 askelen rytmillä ja sieltä maaliin 17 askeleella.

”Juoksussa on vielä viilattavaa”, Lehikoinen sanoo.

Oikaisu: Tokion olympiaraja naisten kolmiloikassa on 14.32, ei 13,32.

Lue lisää: HS-urheilun Vuoden lupaus on 18-vuotias Viivi Lehikoinen – Rauhallinen harjoittelu on nostanut aitajuoksijan Suomessa lajinsa huipulle

Yleisurheilun kauden toinen gp-kisa torstaina Leppävaaran kentällä Espoossa kello 18. Esilajit alkavat kello 16.15. Yle TV2 näyttää kilpailun kello 18 alkaen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat