Maailman­mestari sai aika­sakon otettuaan liian myöhään huolto­autosta juoma­pullon - Urheilu | HS.fi

Maailman­mestari sai aika­sakon otettuaan liian myöhään huolto­autosta juoma­pullon

Ranskalainen Julian Alaphilippe sortui samaan sääntörikkeeseen myös johtaessaan Ranskan ympäriajoa vuonna 2019.

Julian Alaphilippe juhli maantieajon maailmanmestaruutta syyskuussa 2020 Italiassa.

11.6. 14:35

Juomapulloista on riittänyt tällä kaudella dramatiikkaa huipputason maantie­pyöräilyssä.

Tuorein tapaus sattui torstaina, kun viime vuoden maantieajon maailmanmestari, ranskalainen Julian Alaphilippe, sai 20 sekunnin aikasakon Sveitsissä ajettavassa kahdeksan päivän etappikilpailussa Tour de Suissessa.

Syynä aikasakkoon oli, että kotimaassaan erittäin suosittu Alaphilippe otti joukkueensa Deceuninck-Quickstepin huoltoautosta juomapullon ja pussillisen energiageeliä liian myöhään.

Tämä tapahtui viidennellä etapilla, kun matkaa maaliin oli yhdeksän kilometriä. Sakko tuli sen takia, että Kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n sääntöjen mukaan ajajan energiansaantiin liittyvä huolto on kiellettyä korkeimman tason eli World Tourin etappikilpailuissa viimeisten 20 kilometrin aikana.

Alaphilippe sai heti palautetta sääntörikkeestä kilpailun johtajalta, joka ajoi huoltoauton edellä ja näki tilanteen.

Kisan jälkeen Alaphilippe ei ollut moksiskaan aikasakosta ja 200:n Sveitsin frangin eli noin 180 euron rahallisesta sanktiosta. Sen sijaan hän oli varsin tyytyväinen suoritukseensa vuoristoetapilla.

”Tarvitsin juomista, ja joukkueenjohtajani sanoi, että voisin ottaa viimeisen pullon, mutta ottaessani sen hän hieman epäröi”, Alaphilippe sanoi Cycling Newsin mukaan.

Aikasakon takia Alaphilippe putosi kokonaiskilpailussa kolmannelta sijalta neljänneksi.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Alaphilippe otti takkiinsa sääntöjen vastaisen juomahuollon takia.

Vuoden 2019 Ranskan ympäriajossa hän ajoi viidennellä etapilla kokonaiskilpailun johtajan keltaisessa paidassa mutta menetti sen otettuaan huoltajalta juomapullon 17 kilometriä ennen etapin maalia.

Keväällä syntyi paljon porua siitä, että UCI kielsi tyhjiksi juotujen pullojen heittämisen reitin varrella oleville faneille muistoksi.

Pian säännön voimaantulon jälkeen esimerkiksi Jaakko Hännisen sveitsiläinen joukkuekaveri Michael Schär hylättiin Flanderin ympäriajossa sen takia, että hän ei muistanut uutta sääntöä vaan heitti juomapullonsa faneille.

Myöhemmin ajajien yhdistys vaati muutoksia tähän sääntöön, ja sitä onkin hieman lievennetty.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat