Kaksi kierrosta ilman kisaamista on lisäluku F1-kisojen omituisuuksiin – ja tv-sopimus saneli päätöksen - Urheilu | HS.fi

Kaksi kierrosta ilman kisaamista on lisäluku F1-kisojen omituisuuksiin – ja tv-sopimus saneli päätöksen

Puolikkaat MM-pisteet voidaan jakaa, kunhan turva-auton takana körötellään kaksi kierrosta.

Belgian F1-kisa ajettiin turva-auton takana.

29.8. 20:38 | Päivitetty 29.8. 23:02

Formula ykkösten Belgian-osakilpailusta tuli täydellinen pannukakku. Kova sade esti kilpailemisen, mutta yli kolmen tunnin pähkäilyn jälkeen ajettiin turva-auton takana pakolliset kaksi kierrosta, jotta päästiin poksauttelemaan samppanjapulloja palkintopallille.

Se oli toki oikea ratkaisu, että kovassa sateessa ei ajettu, sillä Span rata ja etenkin Eau Rougen mutkan vaarallisuus on tiedossa. Siellä on tullut ruumiita, ja jo aika-ajoissa Lando Norris menetti mutkassa autonsa hallinnan ja paiskautui sinne tänne. Onneksi tuolloin oli aika-ajo eikä heti perässä tullut ketään.

Ehkä Norrisin kolarointikin omalta osaltaan vaikutti sunnuntain päätökseen.

Sen sijaan kummalliset F1-säännöt nousevat ihmetyksen kohteeksi. Puolikkaat MM-pisteet voidaan jakaa, kunhan turva-auton takana körötellään kaksi kierrosta. Eli käytännössä autot otettiin lopulta radalle vain ja ainoastaan tämän takia.

Kisan siirtäminen maanantaille ei ilmeisesti sopinut kenellekään, eikä sellaista kaiketi säännöissä olekaan. Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff ehti kommentoida maanantai­vaihtoehtoa: ”Minä olen maanantaina uimarannalla.”

Jotta tällaisilta huumorikierroksilta vältyttäisiin, vaihtoehtona pitäisi olla jakaa pisteet aika-ajojen perusteella. Niinhän nytkin käytännössä tapahtui, mutta sateessa piinatut katsojat olisivat siten päässeet hiukan vähemmällä. Ehkä, sillä olisihan sitäkin päätöstä saatettu odottaa yli kolme tuntia.

Todellinen syy kahteen farssikierrokseen löytyy ihan muista sopimuksista kuin F1-säännöistä: kisa piti ajaa tavalla tai toisella, jotta tv-sopimukseen kirjattuja miljoonia euroja ei tarvinnut palauttaa.

Lisäys 29.8.2021 kello 23.00: Juttuun ja otsikkoon lisätty tv-sopimukseen liittyvät lauseet.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat