Sebastian Vettel kritisoi ensi kauden kisakalenteria: ”Meidän ei pitäisi järjestää näin paljon kilpailuja” - Urheilu | HS.fi

Sebastian Vettel kritisoi ensi kauden kisa­kalenteria: ”Meidän ei pitäisi järjestää näin paljon kilpailuja”

Formula ykkösissä ajetaan ensi vuonna peräti 23 kilpailua.

Aston Martinilla ajava Sebastian Vettel ei pelkää ottaa kantaa epäkohtiin. Vettel pukeutui Turkin gp:ssä paitaan, jossa oli teksti ”water = life” eli vesi on elämä.

16.10. 16:57

Autourheilun kuninkuusluokka formula 1 uhkaa menettää työntekijöitään sekä asemaansa lajin seuraajien silmissä uuden 23 kilpailua sisältävän kisakalenterin takia, Sebastian Vettel uskoo.

Nelinkertainen maailmanmestari Vettel kertoi näkemyksensä valikoiduille medioille antamassaan haastattelussa, mukana ollut moottoriurheilusivusto Motorsport.com uutisoi lauantaina.

”Tämä on vain minun mielipiteeni, eikä se ole minkään arvoinen, mutta mielestäni meidän ei pitäisi järjestää näin paljon kilpailuja”, Vettel sanoo.

Formula ykkösiin BMW-Sauberin testikuljettajana vuonna 2006 noussut ja kaudella 2007 ensimmäisen gp-kisansa ajanut Vettel saapui sarjaan aikana, jolloin kisoja oli vähemmän ja testejä enemmän. Hän kertoo mielipiteensä takana olevan useita syitä.

”Ensinnäkin kisoja on ehkä liikaa ihmisten katsottavaksi. Ne eivät enää ole erityisiä, jos niitä on liian paljon”, hän aloittaa.

”Toisekseen tunnen myötätuntoa tallin henkilöstöä kohtaan. Meillä kuljettajilla on helppoa, sillä olemme asioiden hyvällä puolella. Voimme saapua keskiviikkoiltana ja lähteä jo sunnuntai-iltana, mikäli löydämme sopivat lennot.”

F1-tallien henkilöstön tilanne on päinvastainen. Henkilökunta saapuu paikalle viimeistään maanantaina, rakentaa kaiken valmiiksi ennen kuljettajien saapumista ja purkaa viritykset kilpailujen jälkeen. Sama sirkus jatkuu sen jälkeen uudessa paikassa.

”Heille se on työtä, joka pitää kiireisenä kaikkina viikonpäivinä ja lähes jokaisena viikonloppuna, joten omaa aikaa ei ole”, Vettel sanoo.

”Uskoakseni elämme nyt ajassa, jossa ihmiset ovat aiempaa tietoisempia siitä, että heillä on myös oma elämänsä, eikä se elämä kuulu työnantajalle.”

Perjantaina julkistetun ensi kauden kilpailukalenterin uutisoitiin jo tuoreeltaan herättävän huolta talleissa vihattujen kolmen viikonlopun kisaputkien vuoksi.

Tulevaan ohjelmaan niitä mahtuu kaksi. Putkista ensimmäinen alkaa 28. elokuuta Belgiassa, jatkuu 4. syyskuuta Hollannissa ja päättyy 11. syyskuuta Italiaan.

Sen jälkeen edessä on yksi väliviikonloppu, jonka jälkeen alkaa uusi kolmen kisaviikonlopun putki Venäjällä (28.9.), Singaporessa (2.10.) ja Japanissa (9.10.).

Tilanne on jo johtanut Motorsportin mukaan siihen, että osa henkilökunnasta on ilmoittanut siirtyvänsä tehdastöihin tai jopa kokonaan sivuun formulamaailmasta.

F1-kausi 2022 alkaa maaliskuun 20. päivä Bahrainissa. Kausi päättyy tasan kahdeksan kuukautta myöhemmin 20. marraskuuta Abu Dhabissa.

Pohjois-Amerikassa ajetaan ensi kertaa lähes neljään vuosikymmeneen kolme kisaa. Miamin gp on ohjelmassa 8. toukokuuta, Montrealissa ajettava Kanadan gp 19. kesäkuuta ja Austinissa kisattava Yhdysvaltain gp 23. lokakuuta.

Singaporen, Japanin ja Kanadan lisäksi myös Australia palaa koronatauolta kisakalenteriin. Kiina sen sijaan puuttuu myös kauden 2022 kalenterista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat