McLarenin nuori tähti Lando Norris puhuu mielenterveydestä avoimesti: ”Tiedän monien kamppailevan asian kanssa” - Urheilu | HS.fi

McLarenin nuori tähti Lando Norris puhuu mielen­terveydestä avoimesti: ”Tiedän monien kamppailevan asian kanssa”

Norris on kertonut rohkeasti elämästään aiemmin vaiettujen aiheiden kanssa.

Lando Norris puhuu avoimesti mielenterveydestään.

17.10. 16:50

McLaren-tallin brittikuljettaja Lando Norris kokee avoimen mielenterveyspuheen tärkeänä muiden auttamiseksi, moottoriurheilusivusto Autosport kertoo.

Autosport nosti sunnuntaina esiin 21-vuotiaan formulakuskin taannoisen vierailun brittiläisen ITV:n This Morning -ohjelmassa. Ohjelmassa Norris toivoi, että hänen halukkuutensa puhua mielenterveysasioista rohkaisee muitakin avoimuuteen.

”Luulen voivani nyt paljon paremmin kuin kaksi vuotta sitten, ja se saa minut nauttimaan kaikesta paljon enemmän”, Norris sanoi aiempiin vaikeuksiinsa viitaten.

Norris kertoi pystyvänsä nauttimaan elämästään enemmän ilman jatkuvaa huolestuneisuutta ja paniikkia.

”Mitä enemmän näkee ympärillä olevien ihmisten puhuvan asiasta, sitä enemmän jokaisella on luottamusta hakea apua”, hän sanoi.

”Minua se on auttanut paljon, ja tiedän voivani auttaa muita ihmisiä. Sanon tämän, koska tiedän monien kamppailevan asian kanssa.”

Formula ykkösiin jo 19-vuotiaana noussut Norris on ajanut F1-urallaan viisi palkintopallisijaa ja yhden paalupaikan. Hän on aiemmin kertonut kamppailustaan jatkuvien paineiden alla elämisen kanssa.

Autosport kertoo Norrisin uskovan myös muiden F1-kuljettajien painineen samanlaisten kysymysten äärellä. Takavuosien kuskit eivät ehkä pystyneet olemaan asian suhteen yhtä avoimia, koska ajat olivat tuolloin toisenlaiset.

”Olen varma, että menneisyydessä oli paljon kuljettajia ja urheilijoita, jotka tunsivat samoin, mutta eivät sanoneet koskaan mitään.”

Norris on puhunut tilanteestaan avoimesti myös tallinsa verkkosivuilla. McLaren julkaisi viime vuoden marraskuussa jutun, jonka kirjoittajaksi Norris on merkitty.

”Oletko koskaan kamppaillut jonkin asian kanssa henkisesti, mutta piilottanut sen muulta maailmalta esittämällä rohkeaa? Minä olen”, Norris paljasti ja antoi arvokkaan ohjeen.

”Jos kamppailet mielenterveytesi kanssa juuri nyt, niin älä tee sitä yksin. Ota yhteyttä johonkuhun, jolle voit puhua.”

Lando Norris on ajanut McLaren-tallissa kaudesta 2019 lähtien. Kuva Turkin gp:stä lokakuun alusta.

Myös Autosport on nostanut nuoren brittikuljettajan ajatuksia esiin jo aiemmin tässä kuussa. Juttu liittyi sunnuntain tapaan ITV-vierailuun.

Norris selitti tuolloin, kuinka kulissien takainen todellisuus voi olla kaukainen maailma verrattuna siihen, millaisen pintaraapaisun penkkiurheilijat lopulta lajista saavat.

”Luulen, että ihmiset, jotka katsovat vain televisiota, eivät ymmärrä monia kuljettajien läpikäymiä asioita”, hän sanoi.

Norris kertoi ajaneensa tulokaskaudellaan jatkuvien paineiden alla, koska tulevaisuus formula ykkösissä mietitytti häntä.

Se johti masennuksen tunteeseen huonojen kisaviikonloppujen jälkeen.

”Ajattelin vain, etten ole tarpeeksi hyvä”, hän kertoi.

”Kun sellaiset ajatukset kasvavat kauden mittaan, se voi todella satuttaa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat