Kun Saudi-Arabia osti jalkapalloseura Newcastlen, fanit riemuitsivat – Näin toimii urheilupesu, jolla maa pyrkii häivyttämään ihmisoikeusongelmiaan - Urheilu | HS.fi

Kun Saudi-Arabia osti jalka­pallo­seura Newcastlen, fanit riemuitsivat – Näin toimii urheilu­pesu, jolla maa pyrkii häivyttämään ihmis­oikeus­ongelmiaan

Urheilun avulla rakennetaan Saudi-Arabian brändiä maailmalla, mutta myös vahvistetaan hallinnon asemaa kotimaassa.

Auto kuljetti suurta murhatun toimittajan Jamal Khashoggin kuvaa Newcastle Unitedin kotistadionin ulkopuolella. Saudijohtoinen sijoittajaryhmä hankki Newcastlen omistukseensa viikko sitten.

21.10. 18:17

Kun englantilainen jalkapalloseura Newcastle United siirtyi toissa viikolla Saudi-Arabian valtion sijoitusyhtiön PIF:n omistukseen, joukkueen fanit kokoontuivat juhlimaan seuran stadionin ulkopuolelle.

Ilonhetkien taustalla on Saudi-Arabian geopoliittinen kilpailu naapureidensa kanssa. Pehmeä valta on Saudi-Arabian hallinnolle tapa rakentaa niin kansainvälistä imagoaan kuin omaa asemaansa saudikansalaisten silmissä.

”Kun rakennetaan kansainvälistä kuvaa, jossa kysymys on mitä muut ajattelevat meistä, samaan aikaan rakennetaan myös sitä me itse ajattelemme itsestämme”, sanoo jalkapallobisnestä tutkinut mediakulttuurin dosentti Sami Kolamo.

”Viihde, urheilu ja tällaiset asiat sekä projektoivat kuvaa Saudi-Arabiasta globaalilla näyttämöllä, mutta myös tekevät vaikutuksen kotimaiseen yleisöön”, katsoo Saudi-Arabia-tutkija Anna Vidén Ruotsin ulkopoliittisesta instituutista.

Saudi-Arabia on ollut viime vuodet muutoksessa, kun kruununprinssi Mohammed bin Salman on alkanut modernisoida vanhoillista kuningaskuntaa.

Kunnianhimoinen Vision 2030 -ohjelma tähtää öljyn viennistä riippuvaisen talouden monipuolistamiseen. Osana tätä maa on alkanut avautua turismille.

Hallinnolle on tärkeää, että Saudi-Arabia näyttäytyy kansainvälisesti modernina maana, sillä se ei voi tukeutua energiatuloihin loputtomiin.

”Pehmeä valta on keino houkutella ulkomaisia investointeja Saudi-Arabiaan. He tarvitsevat niitä kipeästi onnistuakseen talouden uudistamisessa”, Vidén muistuttaa.

Saudi-Arabian tärkeimmät taloudelliset kilpakumppanit Lähi-idässä ovat sen pienet naapurimaat Arabiemiirikunnat ja Qatar, jotka ovat paljon sitä edellä talouden uudistamisessa. Saudien läheinen liittolainen Arabiemiirikunnat on onnistunut paremmin talouden monipuolistamisessa ja turismin kehittämisessä.

”Se on pakottanut Saudi-Arabian avautumaan ja kilpailemaan”, Vidén sanoo.

Saudi-Arabia on alkanut satsata urheilutapahtumien isännöintiin naapureidensa tavoin, ja jalkapallossakin saudit ottavat mallia niistä. Arabiemiraatteihin kuuluva Abu Dhabi omistaa Manchester Cityn ja Qatar ranskalaisseura PsG:n. Molemmat seurat ovat saavuttaneet menestystä omistajiensa valtavien varojen ansiosta.

”Jos aikaisemmin kehitys oli sitä, että yksittäiset sheikit tai miljardöörit ostivat seuroja, niin nyt valtiot ostavat niitä. Onhan siinä sellaista keskinäistä nokittelua, joka on siirretty symbolisesti jalkapallokentille”, sanoo urheilumarkkinoinnin asiantuntija Arto Kuuluvainen.

Pehmeän vallan yksi tavoite on viedä huomiota Saudi-Arabian väkivaltakoneistosta. Diktatuurien tapaa käyttää urheilua ihmisoikeusongelmien häivyttämiseen on alettu kutsua urheilupesuksi.

Esimerkiksi Valioliiga tarjoaa Saudi-Arabialle positiivista näkyvyyttä, eikä kolikon kääntöpuoli kiinnosta suurinta osaa yleisöstä.

”Oman maan kansalaiset ja kansainvälinen seurajalkapallo suostutellaan katsomaan positiivisia urheiluun liittyviä kuvastoja, ja samalla huomio siirretään pois ihmisoikeusrikoksista”, Kolamo sanoo.

Vidén muistuttaa, että vaikka Saudi-Arabia on yrittänyt uudistaa imagoaan, kaikki asiat eivät ole muuttuneet.

”Olemme nähneet sosioekonomisia uudistuksia, joita ei olisi voinut vielä vähän aikaa sitten kuvitellakaan, mutta demokraattisia uudistuksia ei ole näköpiirissä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat