24 vuoden kuiva kausi päättyi – Emil Soravuo taituroi Suomelle telinevoimistelun MM-pronssia: ”Oli jo aikakin” - Urheilu | HS.fi

24 vuoden kuiva kausi päättyi – Emil Soravuo taituroi Suomelle telinevoimistelun MM-pronssia: ”Oli jo aikakin”

Emil Soravuon permanto-ohjelma meni nappiin.

Emil Soravuo onnistui volteissaan.

23.10. 11:02 | Päivitetty 23.10. 20:16

Emil Soravuo nosti suomalaisen telinevoimistelun 24 vuoden tauon jälkeen MM-kisojen mitalitasolle, kun hän voimisteli pronssia permannolla Japanissa.

Espoon Telinetaiturien Soravuo voimisteli lauantaisessa finaalissa viimeisenä ja saalisti kansainvälisten kisojen ennätyspisteensä 14,700.

”En seurannut finaalissa muiden voimistelijoiden suorituksia, vaan istuskelin kanveesin lähellä lattialla ja mietin omia juttujani. Olin omassa maailmassani ennen suoritusta”, Soravuo kertoi STT:lle puhelimitse Kitakyushusta.

Keskittyminen omaan tekemiseen toimi, ja Soravuo sai finaalissa volttisarjat kohdalleen.

Lue lisää: Villi lapsi parilla kierteellä

Onnistumisen taustalla on vahva harjoituskausi aikana, jolloin koronaviruspandemia on tyhjentänyt kalenterin kilpailuista.

”Olen hionut sarjaani siihen pisteeseen, että voin joka kerta lähteä kilpailuun ilman pelkoa siitä, että tulisin maahan mahallani tai pepulleni. Voimistelussa on nyt varmuutta”, Soravuo kertoi.

”Voin lähteä tekemään sarjaa rennosti ja nauttia voimistelusta. Ei niin, että olisi hirveä stressi ja tärinä”.

Soravuon saavutuksen arvoa korostaa, että Suomen edellinen telinevoimistelun MM-mitali oli Jani Tanskasen rekkikulta vuodelta 1997.

”Oli jo aikakin”, Soravuo kommentoi mitaliaan ja arvosti saavutuksen huomattavasti korkeammalle kuin kesällä 2019 Minskistä hellinneen Euroopan kisojen permantovoiton.

”Nyt on hyvä fiilis”, hän tuumi, mutta myönsi, että saavutus ei ehtinyt upota tajuntaan heti finaalin jälkeen.

EM-tasollakin suomalaisten mitalit ovat olleet viime vuosina harvassa. Tanskasen MM-kullan jälkeen Jari Mönkkönen voimisteli rekillä EM-hopeaa vuonna 1998, ja Tomi Tuuha voitti hypyn EM-kultaa vuonna 2010.

Voimisteluliiton miesten telinevoimistelun lajipäällikkö Kasper Holopainen arvioi Japanista, että Soravuo voimisteli finaalissa omalla siistillä tasollaan.

”Uskomaton suoritus finaalin viimeisenä voimistelijana ja tällaiseen paikkaan. Ennätyspisteet osuivat hyvään paikkaan”, Holopainen sanoi.

MM-permannolla kultaa voitti Italian Nicola Bartolini 14,800 pisteellä. Hopealle ylsi Japanin Kazuki Minami 14,766 pisteellä.

Soravuo oli kolmas suomalainen, joka voimisteli Japanin MM-kisoissa finaalitasolla. Perjantaina hänen seurakaverinsa Robert Kirmes oli miesten kuusiottelussa 18:s ja isoveli Oskar Kirmes 22:s. Kolmikkoa valmentaa Mati Kirmes.

”Olemme olleet pandemian aikana etuoikeutettuja, sillä olemme päässeet harjoittelemaan normaalisti koronasta huolimatta. Hyvin on mennyt, ja tulosta tuli”, Soravuo iloitsi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat