Sami Ylämurron elämä muuttui hetkessä, kun kivivyöry irrotti köyden kiinnityksen ja hän putosi 20 metriä vuorenseinämään - Urheilu | HS.fi

Sami Ylämurron elämä muuttui hetkessä, kun kivi­vyöry irrotti köyden kiinnityksen ja hän putosi 20 metriä vuoren­seinämään

"Haluan nähdä elämäni uutena mahdollisuutena. Olen onnellinen ollessani elossa ja omilla jaloillani”, entinen vuorikiipeilijä Sami Ylämurto sanoo.

Urheilu on minulle kokonaisuudessaan elämän kantava voima, joka auttaa fyysisesti sekä henkisesti, vakavasta loukkaantumisesta selvinnyt Sami Ylämurto sanoo.

26.10. 2:00 | Päivitetty 26.10. 7:07

Hämeenlinnassa asuvan Sami Ylämurron elämä sai rajun käänteen vuonna 2013 hänen ollessaan vuorikiipeilemässä Ranskan Alpeilla.

Kokeneen kiipeilijän kohdalle osui kivivyöry, joka irrotti köydenkiinnityksen. Ylämurto putosi samalla parikymmentä metriä törmäten vuoren seinämään. Hän ei muista tapahtumapäivästä mitään.

”Kiipelyparini kertoi minun pudonneen holtittomasti ja osuneen vuoren seinämään. Onni tilanteessa oli, että köysi tarttui kiinni johonkin estäen minua putoamasta maahan saakka.

Ylämurto jäi roikkumaan tajuttomana pää alaspäin köyden varassa. Samalla kiipeilypari oli lähes varma hänen menehtymisestään.

”Parini kertoi, että verta oli suihkunnut korvistani, ja tilanne näytti todella pahalta. Hän oli luonnollisesti soittanut heti apua.”

Avunsaanti oli hankalaa, sillä pelastushelikopteri ei päässyt laskeutumaan tapahtumapaikalle.

"Pelastajat joutuivat kävelemään kauempaa luokseni. Minut oli lennätetty lopulta sairaalaan ja viety välittömästi leikkaussaliin.”

Onnettomuudessa Ylämurto sai aivoverenvuodon ja sitä kautta vaikean aivovamman sekä ilmarinnan kylkiluun lävistettyä keuhkon.

Lisäksi yksi selkänikamista sekä toinen olkapää murtuivat. Hänen selviytymiseensä ei uskottu.

"Kanssani kiipeilleetkin joutuivat antamaan lausunnot poliisille sen vuoksi, että tapaturmainen kuolema täytyy dokumentoida tapaturmaksi.”

Ylämurto selviytyi kriittisestä tilanteesta. Häntä pidettiin vammojen vuoksi koomassa useita viikkoja. Jälkeenpäin hänelle selvisi pään operoinnista erikoinen yksityiskohta.

"Leikkauksessa poistettiin pala kallosta. Kuulin siellä olevan tapana heittää se kirjaimellisesti roskiin, vaikka se tuntuukin karulta. Ranskalaisen sairaalan henkilökunta kuitenkin pelasti henkeni, mistä olen todella kiitollinen.”

Ylämurto siirrettiin lopulta Ranskasta Suomeen. Aikaa eri sairaaloissa kului useita kuukausia.

"Paluu Suomeen ei ollut kuitenkaan halpa, sillä vakuutukseni oli korvannut vain yhden siirron Ranskassa. Onneksi veljeni tuli apuun, hän maksoi 25  000 euron paluulentoni Suomeen."

Kun Ylämurto tiedosti tilanteensa, hän samalla koki uuden elämän alkaneen. Isku oli kuitenkin raju pelkästään siviilielämän kannalta.

"Työni opettajana oli ohi. Putosin myös taloudelliseen kuiluun, sillä olin hieman aiemmin ostanut lainalla uuden kodin. Kotiuduttuani jouduin turvautumaan ruoka-apuunkin.”

"Päästessäni sairaalasta minulle sanottiin myös, etten tule pärjäämään yksin. Tuollainen näkemys ei tosiaan nostanut motivaatiota.”

Ylämurto, 47, sai elämäänsä voimaa pojastaan, vanhemmistaan, ystävistään ja seurakunnastaan. Hän sanoo pojan pelastaneen myös kriittisellä hetkellä.

"Vamma toi tullessaan aluksi itsetuhoisia ajatuksia. Sain ne hälvenemään ajatellessani poikaani.”

Ylämurrolle jäi onnettomuudesta muun muassa aivovamman aiheuttama ylitunteellisuus.

"Reagoin ylivoimakkaasti iloon ja suruun otsalohkon vammani vuoksi, minkä vuoksi minun täytyy ennakoida tilanteita. Lisäksi lähimuistini on todella huono ja kärsin muun muassa päänsärystä. Olen myös joskus liian vaativa itselleni, sillä koen huonoa omaatuntoa esimerkiksi unohtelusta.”

Tärkeä apu kuntoutumiselle sekä henkiselle hyvinvoinnille on urheilu.

"Harrastan edelleen seinäkiipeilyä, melontaa ja hiihtoa. Urheilu on minulle kokonaisuudessaan elämän kantava voima, joka auttaa fyysisesti sekä henkisesti.”

"Haluan nähdä elämäni uutena mahdollisuutena. Olen onnellinen ollessani elossa ja omilla jaloillani.”

Sami Ylämurto harrastaa yhä kiipeilyä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat