Kotimaassa voittamaton Anna-Stiina Erkkilä juoksee jo niin lujaa, että Jorvin teho-osastolla häntä nähdään entistä harvemmin - Urheilu | HS.fi

Kotimaassa voittamaton Anna-Stiina Erkkilä juoksee jo niin lujaa, että Jorvin teho-osastolla häntä nähdään entistä harvemmin

Espoolainen Anna-Stiina Erkkilä voitti viime viikonloppuna ensimmäisen kerran ulkomaisen kilpailun. Nyt hän kilpailee yhä korkeammalla tasolla, ja haaveissa on keskittyminen pelkästään polkujuoksuun.

Anna-Stiina Erkkilä tuuletti viime sunnuntaina 35 kilometrin kilpailun voittoa Azoreilla.

27.10. 10:00 | Päivitetty 27.10. 18:23

Korkeusmittari näytti enimmillään lähes 3 000 metrin lukemia, kun espoolainen Anna-Stiina Erkkilä juoksi heinäkuussa 22 kilometrin reitillä Dolomyths Run  -kilpailussa. Erkkilä sijoittui Pohjois-Italiassa kymmenenneksi 85 naisen joukossa.

Se oli yksi kolmesta polkujuoksun Golden Trail World Series  -sarjan (GTWS) kilpailusta, joissa Erkkilä sijoittui kymmenen parhaan joukkoon ja parhaimmillaan kuudenneksi.

Näillä suorituksilla Erkkilä sai kutsun GTWS:n finaaliin, joka juostiin puolitoista viikkoa sitten Kanariansaariin kuuluvalla El Hierron saarella. Siellä hän sijoittui 38 kilometrin kilpailussa yhdeksänneksi ja kauden rankingissa 12:nneksi.

Viime viikon lopulla Erkkilä kilpaili Portugaliin kuuluvilla Azoreilla GTWS:ään kytkeytyvän Golden Trail National Seriesin (GTNS) finaalissa, johon kuului kolme osakilpailua.

Niistä ensimmäisessä (27 km) hän sijoittui toiseksi, toisessa (28 km) kolmanneksi ja viimeisen (35 km) hän voitti. Kokonaiskilpailussa tuli toinen sija.

”Azorien kisat menivät just niin hyvin kuin uskalsin unelmoida.”

Nämä esimerkit kertovat, kuinka Suomen parhaisiin polkujuoksijoihin lukeutuvan Erkkilän ura on edennyt hänen haluamaansa suuntaan. Nyt hän kilpailee yhä enemmän ulkomailla, yhä kovemmissa kisoissa ja yhä korkeammalla tasolla – myös merenpinnasta laskettuna.

”Azorien kisat menivät just niin hyvin kuin uskalsin unelmoida”, sanoi 31-vuotias Erkkilä, joka tänä vuonna on voittanut kotimaassa kaikki neljä starttiaan.

Vuosi sitten vastaavassa kilpailussa Azoreilla Erkkilä sijoittui neljän etapin kokonaiskilpailussa 12:nneksi. Sen jälkeen hän toivoi, että hänelle avautuisi jatkossakin mahdollisuuksia kilpailla ulkomailla maailman parhaita polkujuoksijoita vastaan.

Näin on myös tapahtunut. Tänä vuonna ulkomaisia startteja kertyi kaikkiaan kahdeksan, finaalit mukaan lukien. Azoreille hän saavutti paikan voittamalla kotimaassa Nuuksio Classicin, joka oli samalla GTNS:n pohjoismaisen lohkon karsinta.

”Tuntuu ehdottomasti siltä, että olen pystynyt ottamaan muutaman stepin eteenpäin tämän kauden aikana. Oli sellainen ajatus, että yritän murtautua Golden Trail  -sarjassa kymppisakkiin, ja sinne olen päässyt. Olen pystynyt haastamaan sellaisia naisia, joita en vielä viime vuonna pystynyt haastamaan”, sanoi Erkkilä, joka innostui juoksusta kunnolla vasta saatuaan 22-vuotiaana ensimmäisen lapsensa.

Lue lisää: Espoolainen Anna-Stiina Erkkilä innostui juoksemisesta nuorena äitinä, nyt hän juoksee töihin teho-osastolle ja rikkoo polkujuoksun reittiennätyksiä

Kehittymisestään Erkkilä tunsi saaneensa näyttöä myös kilpailun aikana Azoreilla, kun reitti oli pääosin tuttu viime vuodelta.

”Nyt pystyin juoksemaan vähän rennommalla tuntumalla kovempaa vauhtia. Huomasi kehityksen, kun pääsi samoihin maastoihin.”

Kyseisen osakilpailun hän voitti.

Seuraavaksi Erkkilä haaveilee osallistumisesta helmikuussa Thaimaassa polkujuoksun MM-kisoihin.

”Ne kiinnostavat kovasti, koska sinne on menossa kilpakumppaneita ulkomailta. Mutta on vähän epäselvää, miten se hoituisi, koska Suomessa ei ole mitään liittoa eikä mitään valintasysteemiä, eikä myöskään ketään, joka sen mahdollisesti kustantaisi. Olisi haaveissa päästä joskus vielä enemmän edustamaan Suomea.”

Samassa paikassa ja samaan aikaan käytäviin vuorijuoksun MM-kisoihin on pyrkimässä entinen maajoukkuehiihtäjä ja nykyinen vuorijuoksija Susanna Saapunki.

Erkkilä ja Saapunki tuntevat jo toisensa ja tapasivat viime keväänä maastojuoksun SM-kisoissa. Siellä Saapunki sijoittui kympin kisassa seitsemänneksi ja Erkkilä yhdeksänneksi.

Lue lisää: Susanna Saapungin ensimmäinen kausi vuorijuoksijana on tuonut oppia, menestystä, paniikin aineksia ja näkymän Italian urheilukulttuuriin: ”Koko kansan festarit”

Tällä haavaa Erkkilä työskentelee 60-prosenttisella työajalla sairaanhoitajana Jorvin sairaalan teho-osastolla. Hän on ollut hoitamassa pandemian alusta lähtien vakavaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneita.

”Haaveena olisi, että pystyisi keskittymään tähän juoksemiseen, mutta katsotaan, miten se onnistuu tulevaisuudessa.”

Nyt Erkkilälle on kertynyt jo kokemusta korkealla ohuessa ilmanalassa kilpailemisesta. Dolomiiteilla hän juoksi lähes 3 000 metrin korkeudella, ja Sveitsissä Sierre–Zinal-kilpailussa oli Erkkilän mukaan ”tosi nopea pätkä” 2 400 metrin korkeudella.

”Kyllä se korkeus tuntuu. Tulevaisuudessa korkeaan totuttautuminen olisi tosi tärkeää. Tavoitteena on päästä ennen seuraavaa kisakautta vuorille treenaamaan. Muuten antaa liikaa tasoitusta. Korkean paikan harjoittelu olisi välttämätöntä, jos haluaa ottaa seuraavan stepin eteenpäin.”

Erkkilän mukaan yksi vaihtoehto voisi olla harjoittelu Susanna Saapungin kanssa Pohjois-Italiassa.

”Susanna toivotteli tervetulleeksi. Täytyy katsoa, jos menisi sinne”, Erkkilä sanoi.

Oikaisu 27. lokakuuta kello 10.09: Anna-Stiina Erkkilän etunimi korjattu otsikossa oikeaan muotoon.

Oikaisu 27. lokakuuta klo 14.10: Susanna Saapunki tähtää vuorijuoksun eikä polkujuoksun MM-kisoihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat