Ankara sääntö muuttuu, Topi Raitanen jäi Kalevan kisoissa viimeiseksi uhriksi: ”Sinällään uusi sääntö ei olisi Topia pelastanut” - Urheilu | HS.fi

Ankara sääntö muuttuu, Topi Raitanen jäi Kalevan kisoissa viimeiseksi uhriksi: ”Sinällään uusi sääntö ei olisi Topia pelastanut”

Ratarikko ei enää johda automaattisen hylkäämiseen. Jatkossa myös halleissa juostavia 100 metrin aikoja voi verrata ulkoratojen tuloksiin.

Eemil Helander ja Topi Raitanen 3 000 metrin esteissä Kalevan kisoissa Tampereella.

27.10.2021 8:36 | Päivitetty 27.10.2021 8:52

Topi Raitanen joutui tiukan sääntörikon uhriksi elokuun lopulla Ratinan stadionilla Tampereella.

Miesten 3 000 metrin estejuoksussa Raitanen astui jo ensimmäisellä kierroksella vesiesteelle viereisen radan yli ja hylättiin. Raitanen haki jalalleen tukea, ettei olisi ajautunut kontaktiin toisen juoksijan kanssa.

Hylkäys oli sääntöjen mukainen, eikä tuomareilla ollut muuta vaihtoehtoa, yleisurheilun sääntöasiantuntija Pasi Oksanen perusteli HS:lle.

Lue lisää: Asiantuntija ihmettelee Topi Raitasen hylkäämistä Kalevan kisoissa: ”Tässä kohtaa sääntö on pikkuisen liian ankara”

Nyt ratarikon määritelmään on tullut lisäys, jossa aiempi nollatoleranssi on muutettu sallivampaan suuntaan, mutta olisko sekään pelastunut Raitasen hylkäykseltä?

”Sinänsä uusi sääntö ei olisi Topia pelastanut. Hänelle tuli askelia radan yli parissakin kohtaa. Mutta sinällään hyvä, että sääntö noin yleensä antaa anteeksi vahingot, joista ei ole hyötyä”, Oksanen sanoo nyt HS:lle.

Ratarikosta ei seuraa hylkäämistä̈, jos omilla radoilla juostavissa lajeissa urheilija koskettaa kerran oman ratansa vasemman puoleista rataviivaa tai ratareunusta tai muuta radan merkkaavaa rajaa.

Sama koskee juoksuja, joissa ei juosta omilla radoilla koko tai osan matkaa, ja urheilija koskettaa kerran tai astuu yli kerran rataviivan tai reunalistan tai muun rataa merkkaavan rajan.

”Molemmissa tapauksissa urheilijan ei pidä saada ratarikostaan ylimääräistä etua, eikä aiheuttaa häiriötä tai tönimistä muille urheilijoille. Mikäli näin tapahtuu, urheilija tulee hylätä̈”, Oksanen tulkitsee sääntömuutosta.

Jos kisatapahtumassa juostaan useita kertoja, kuten alkuerät ja välierät, ratarikko voi tapahtua vain yhden kerran kussakin lajissa. Jos saman lajin eri kierroksilla tapahtuu toinen vastaava rike, se johtaa hylkäykseen.

Vastaavasti viesteissä joukkueen toinen ratarikko kenen tahansa joukkueeseen kuuluvan urheilijan tekemänä missä tahansa kilpailun vaiheessa johtaa joukkueen hylkäykseen.

Uusi sääntökirjaus edellyttää kilpailun järjestäjiltä seurantaa ja rikkeiden kirjaamista lajin pöytäkirjaan. Tällä varmistetaan, että aiemmissa vaiheissa tapahtuneet rikkeet ovat selvästi tiedossa lajin kaikissa seuraavissa vaiheissa, Oksanen määrittää Suomen Urheiluliiton verkkosivuilla.

Ratarikon sääntökohdan muutosta on pohdittu pitkään. Myös Oksanen on pitänyt vanhaan sääntöä liian ankarana.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) vahvistama muutos astuu voimaan kauden 2022 alusta.

Suomalaisittain yksi merkittävä sääntömuutos koskee hallitulosten rinnastamista ulkoratatuloksiksi.

Hallituloksia voidaan tulkita ulkoratatuloksiksi, jos kiertävä rata on vähintään 201,2 m (220 jaardia), mutta lyhyempi kuin 400 metriä.

Suomessa on paljon yli 200 metrin halleja. Kiertävien juoksujen lisäksi esimerkiksi 100 metrin juokseminen joissain halleissa on mahdollista.

”Aiemmin näitä tuloksia ei ole voitu pitää virallisina hallituloksina, mutta nyt tulokset rinnastetaan ulkoratatuloksiksi”, Oksanen huomauttaa.

Sääntö voi olla tärkeä, kun suomalaiset pikajuoksijat yrittävät rikkoa kesän 2022 EM-kisarajoja jo talvella hallissa.

”Kilpailupaikan on täytettävä sääntöjen vaatimukset. Jos käytetään väliaikaista kilpailupaikkaa, sen pitää olla virallisesti mitattu, ja todisteeksi on tehty mittauspöytäkirja”, säännöissä sanotaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) päivittää myös pituuden ja kolmiloikan sääntöjä, joiden piti tulla voimaan jo Tokion olympiakisoissa 2020. Pandemian takia sääntömuutos kuitenkin siirtyi, kuten olympialaisetkin.

Yliastuminen voidaan jatkossa todeta videolla tai vastaavalla teknologialla. Tällöin perinteistä vahalankkua ei tarvita. Vahalankkuun on jäänyt jälki hyppääjän piikkarista.

Vahalankun tilalla voidaan käyttää peitelevyä tai vastaava, jonka pitää olla väriltään erottuva, ei siis valkoinen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat