Kirja: Kova rahapula ja jatkuvat tekniset murheet olivat estää Ari Huuselan yksinpurjehduksen, budjetti kutistui murto-osaan - Urheilu | HS.fi

Kirja: Kova rahapula ja jatkuvat tekniset murheet olivat estää Ari Huuselan yksinpurjehduksen, budjetti kutistui murto-osaan

Huuselan veneen nimisponsori innostui niin paljon onnistuneesta hankkeesta, että teki kolmen vuoden sopimuksen Suomen Olympiakomitean kanssa.

Ari Huusela kiersi Kap Hornin 25. tammikuuta 2021.

27.10.2021 12:09

Rahapula ja jatkuvat tekniset vaikeudet olivat lähellä pilata Ari Huuselan yksinpurjehduksen vuosi sitten.

Huuselan Imoca-luokan veneen sähköjärjestelmä ja rungon vauriot olivat estää lähdön Vendée Globe -yksinpurjehdukseen 8. marraskuuta 2020 Les Sables-d’Olonnen satamasta Ranskassa.

Myös rahasta oli huutava pula. Alkujaan neljän miljoonan euron budjettina esitelty hanke oli kutistunut 2,5 miljoonaan euroon, josta siitäkin tultiin vielä reilusti alaspäin, 1,5 miljoonaan euroon. Sillä oli pärjättävä.

Kaiken varalta Huuselalla olisi pitänyt olla noin 70 000 euron vakuutus, mutta siihen ei yksinkertaisesti ollut varaa.

Jos Huusela halusi pitää asuntonsa, hänen piti tuoda vene ehjänä maaliin ja kaupata sen hyvään hintaan.

Véndee Globe -kilpailussa tämä tarkoitti riskien välttämistä ja pohjoisempien reittien valitsemista kuin kilpakumppaneilla.

Maapallon ympäri purjehtiessa on suorin reitti ei lyhin ja nopein. Mitä etelämmäksi purjehtija etenee, sitä lyhyempi on kierros pallon ympäri.

Huusela kertoo huolistaan keskiviikkona ilmestyneessä kirjassaan Tahdolla maapallo ympäri – Ari Huuselan tarina (Otava). Kirjan on kirjoittanut Reijo Ruokanen.

Huusela oli ensimmäinen pohjoismaalainen purjehtija, joka pääsi mukaan Vendée Globeen. Jo se oli jo iso voitto.

Lopulta Huuselan vene saatiin apuvoimien kanssa sellaiseen kuntoon, että hän voi lähteä kisaan. Maalissa hän oli yhdeksännen Vendée Globe -kisan 25:s ja viimeinen maaliin päässyt kilpailija loppuajalla 116 vuorokautta, 18 tuntia, 15 minuuttia ja 46 sekuntia.

Kisan jätti kesken kahdeksan purjehtijaa, josta suurin osa haaksirikkoutui. Vendée Globen yhdeksässä kisassa on ollut yhteensä 200 osanottajaa. Heistä 104 on päässyt maaliin.

Kirjan lopussa Huusela toistaa aiemman kertomansa, ettei hän aio lähteä toista kertaa yksin veneellä maapallon ympäri. Veneellekin löytyi unkarilainen ostaja.

Suomalaiselle olympiaurheilulle Huuselan purjehdus poiki yllättävää hyvää.

Keskiviikkona – Huuselan kirjan julkistamispäivänä – hänen veneensä nimisponsori Stark kertoi tehneensä kolmen vuoden sopimuksen Suomen Olympiakomitean kanssa.

Sopimus kattaa Pariisin olympiakisat 2024, ja on voimassa sen vuoden loppuun.

”Myös huippu-urheilussa jokaisen yksilön takana on tiimi, Starkin Suomen kaupallinen johtaja Jarmo Salmi sanoo.

Starkin yhteistyö Huuselan kanssa palkittiin Vuoden sponsoriteko -palkinnolla.

Lue lisää: Ari Huuselan purjehdus huipentui samppanjapurjehdukseen: ”Kuuluu vain sihinää, kun vene kulkee ja kuohu jää”

Lue lisää: Yksinpurjehtija Ari Huusela tuli maaliin – matka maapallon ympäri kesti 116 päivää ja 18 tuntia: ”Unelmien täyttymys ja upea tunne”

Ari Huusela osallistui ensimmäisenä suomalaisena Vendee Globe-purjehdukseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat