Miksi Ruotsi järjestää naisten MM-kisat säälittävän pienellä areenalla? ”Sanoin että selvä, mutta siitä tulee kauhea huuto” - Urheilu | HS.fi

Miksi Ruotsi järjestää naisten MM-kisat säälittävän pienellä areenalla? ”Sanoin että selvä, mutta siitä tulee kauhea huuto”

Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n pääsihteeri John Liljelund sanoo suoraan, että Uppsalan Ifu-areena on naisten MM-kisojen finaalille aivan liian pieni pelipaikka.

Ruotsin naiset juhlivat MM-kultaa vuonna 2015 kukistettuaan Hakametsän jäähallissa pelatussa finaalissa Suomen maalein 5-4.

2.11.2021 12:29 | Päivitetty 2.11.2021 23:00

Salibandyn synnyinmaaksi sanottu Ruotsi järjestää naisten MM-turnauksen kolmen viikon kuluttua, mutta kisojen olosuhteet ihmetyttävät huippupelaajia.

Ratkaisuottelut pelataan Uppsalan Ifu-areenalla, jonne mahtuu vain 2 500 katsojaa.

Ruotsin maajoukkueen pelaajat ja viimeksi suomalaistähti Veera Kauppi on ollut ihmeissään päätöksestä viedä arvokisat näin pieneen halliin.

Esimerkiksi Suomen järjestäessä kisat vuonna 2015 pelipaikkana oli Hakametsän jäähalli Tampereella, jossa Suomen ja Ruotsin välistä finaalia seurasi peräti 6 500 katsojaa.

Edellisissä Ruotsin järjestämien naisten MM-kisojen finaalissa vuonna 2009 yleisöä oli puolestaan Västeråsissa paikalla 4  500 .

Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n pääsihteeri John Liljelund myöntää, että naisten kisojen pelaaminen Uppsalan Ifu-areenalla on huono idea.

Mutta hänen mukaansa muuta vaihtoehtoa ei ollut, sillä Ruotsilla oli järjestettävänään viime vuodelta siirtyneet 19-vuotiaiden naisten MM-kisat ja lisäksi aikuisten MM-kisat.

Alun perin nuorten kisat piti pelata Kiinassa, mutta se luopui järjestelyistä.

”Ruotsi esitti ratkaisua, että he järjestävät U19-kisat ja naisten kisat, mutta he haluavat tehdä sen Uppsalassa.”

Liljelundin mukaan IFF:n oli tyytyminen siihen, kun kilpailevia järjestäjämaita ei ollut.

”Ifu-areenalla on 2 500 istumapaikkaa. Eniten harmittaa se, että paikka on auttamattomasti liian pieni näille kisoille”, hän myöntää.

Liljelund arvioi, että Ruotsissa ei osattu miettiä yleisömääriä, vaan tarrauduttiin hyväksi arvioituun konseptiin järjestää nuorten ja naisten kisat saman katon alla.

Hän kertoo IFF:n suututtaneen prosessin aikana Ruotsin salibandyliiton ja Uppsalan kaupungin kysymällä missä ratkaisupelit pelataan.

Vastauksena oli Ifu-areena.

”Sanoin, että selvä, mutta siitä tulee kauhea huuto.”

Viime kädessä vastuun päätöksestä kantaa Kansainväline salibandyliitto.

Liljelund pitää kisapaikasta noussutta haloota oikeutettuna ja kertoo laittaneensa tykkäyksen Veera Kaupin Twitterissä julkaisemaan kirjoitukseen.

”Hallitus keskusteli ja teki päätöksen. Halusimme, että kisat pelataan, eikä siirretä toista kertaa. Onhan tämä helvetin ongelmallista, kun kisajärjestäjiä ei ole paljoa.”

Suomessa joulukuussa järjestettävät miesten MM-kisat pelataan Helsingin Jäähallissa ja Hartwall-areenalla. Jäähallin mahtuu noin 8 000 katsojaa ja Hartwall-areenalle 12 000 katsojaa.

”Vastauksena Veeran viestin loppukysymykseen, olisiko miesten kisat pelattu vastavalla areenalla, niin tuskin kukaan olisi vastannut joo.”

Jos pelipaikkojen suhteen miesten ja naisten kisat eivät ole likikään tasa-arvoiset, niin liitto panostaa Liljelundin mukaan kummankin tv-tuotantoon yhtä paljon.

”Meillä on täsmälleen samat tv-diilit miesten ja naisten kisoissa Suomeen, Ruotsiin,. Sveitsiin, Tšekkiin, Norjaan ja Latviaan. Molemmista kisoista tulee sama setti ulos.”

Lue lisää: Suomen supertähti avautui MM-kisojen olosuhteista: ”Olen todella väsynyt tähän tasa-arvon puutteeseen”

Lue lisää: Petteri Nykky nimesi kokeneen joukkueen puolustamaan MM-kultaa, vain yksi pakki alle 30-vuotias

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat