99 kertaa maapallon ympäri – huima kävelyhaaste päättyi pienen Enonkosken ylivoimaiseen voittoon - Urheilu | HS.fi

99 kertaa maapallon ympäri – huima kävelyhaaste päättyi pienen Enonkosken ylivoimaiseen voittoon

Enonkosken kuntalaiset yhdistivät voimansa ja voittivat vuosittaisen kävelykilometrikilpailun ylivoimaisesti.

Enonkosken joukkue juhli voittoa keskiviikkoisessa palkitsemistilaisuudessa. Kuvassa Jonna Immonen (vas.), Sirkka Mukkala, Krista Laine ja Pyry-koira, Helvi Miettinen sekä Tuomo Jantunen.

3.11. 15:19

Valtakunnallinen kävelykilometrikisa innosti tänä vuonna suomalaisia arkiliikkujia kävelemään enemmän kuin koskaan.

Huhti-lokakuussa käytyyn leikkimieliseen kilpailuun osallistui 2 405 joukkuetta, jotka tallustivat yhteensä peräti 3 985 638 kilometriä, eli 99 kertaa maapallon ympäri.

Kilpailuluokkia oli suurille ja pienille joukkueille, pareille ja yksilöille, mutta myös Suomen paikkakunnille. Menestystä mitattiin kilometreissä suhteessa paikkakunnan asukaslukuun.

Voittaja oli suorastaan ylivoimasella erolla Enonkoski. Etelä-Savossa sijaitseva 1 300 asukkaan kunta käveli 22 711 kilometriä. Joukkueessa oli 68 jäsentä.

Kakkoseksi sijoittui Hartola ja pronssia otti Myrskylä.

Enonkosken joukkueeseen kuului niin nuorempaa kuin vanhempaakin väkeä.

Enonkosken aktiivisimpiin kilpailijoihin lukeutui 74-vuotias Sirkka Mukkala. Eläkkeellä oleva Mukkala käveli noin 500 kilometriä puolen vuoden aikana. Matkat olivat hänelle pitkälti hyötyliikuntaa.

”Tästä on kolme kilometriä yhteensä kun käy kaupalla. Otan repun selkään ja käyn hakemassa päivän ostokset kaupasta, tai sitten käväisen postissa tai kirjastossa”, Mukkala kertoo.

Kokenut kävelijä hämmästyi, kun kuuli enonkoskelaisten patikoineen keskenään yli puoli maapalloa.

”Ei tällainen pieni ihminen osaa ymmärtääkään, kuinka pitkä matka se oikeasti on. Onhan se aikamoinen saavutus näin pienelle kunnalle.”

Enonkosken asukkaat syttyivät kävelykisaan toden teolla, kun he seurasivat joukkueensa edistystä kilpailun nettisivuilla. Netistä näki muiden kuntien tulokset päivittäin.

”Enonkoski pääsi kärkipäähän aika nopeasti, niin kilpailuhenki kasvoi. Päätimme, että näytetään kaikille”, Mukkala hehkuttaa.

64-vuotias kunnaninsinööri Keijo Kemppinen käveli kisan aikana hieman alle 390 kilometriä. Hän oli kuntalaisista sijalla 14.

Työnkuvansa vuoksi Kemppinen hyötyi kävelystä muutenkin kuin parantuneena kuntona.

”Samalla kun kävelee, niin ympäristöä ja viheralueita tulee katseltua myös, että ne ovat kunnossa. Niitä on aikaa katsoa paljon paremmin, kuin jos vaikka autolla ajaisi ohi”, Kemppinen sanoo.

Keijo Kemppinen (vas.) ja Tuomo Jantunen kävelemässä kauniissa maisemissa Enonkoskella.

Insinöörin selkä- ja jalkavaivat helpottivat kävelyn myötä. Myös paino pysyi hyvin kurissa. Juuri arkiliikkujille kävelyhaaste oli täydellinen tempaus kunnon ylläpitämiseen.

”Mitään himourheilijoita tuossa ei ole yhtään. Kaikki ovat enemmän tai vähemmän harrastelijoita.”

Kemppinen taittoi matkaa enimmäkseen koiransa kanssa. Ehkäpä koira olisi pitänyt rekisteröidä myös kisaan mukaan?

”Kyllä, oltaisiin saatu tuplakilometrit”, hän naurahtaa.

Kemppinen aikoo jatkaa kävelyharrastustaan kisan jälkeenkin. Talvisin hän on enemmän hiihtomiehiä, ja toivookin talveksi vastaavaa haastetta suksilla kuljettavaksi.

Paikallisen Eläköön Enonkoski -yhdistyksen puheenjohtaja Airi Männynsalo, 44, käveli hänkin kilpailun aikana reilut 500 kilometriä. Yrittäjänä toimiva Männynsalo oli välillä vaikeuksissa kiireellisen aikataulunsa kanssa, mutta löysi aina tilaa lyhyille lenkeille.

Motivaatiota ei tarvinnut etsiä kauaa – sen kun katsoi ikkunasta ulos Enonkosken luontoon.

Airi Männynsalo ja Keijo Kemppinen olivat yhtä hymyä voiton jälkeen.

”Tämä on niin pieni kunta ja luonnonkaunis, että luonnossa on aina ihanaa katseltavaa. Eivät ne maisemat tympäise”, Männynsalo kertoo.

”Syksyllä yhdistys järjesti Koskivenetsialaiset, jolloin koski oli valaistu 500 ulkotulella. Meillä oli siellä iltakävelylenkki, niin eihän siellä voinut kuin huokailla ihastuksesta.”

Männynsalon mukaan joukkueen jäsenet taivalsivat paljolti yksinään ja omien aikataulujensa mukaan, mutta myös joitain yhteislenkkejä järjestettiin.

Keskiviikkona joukkue palkittiin kiertopalkinnolla ja sen jäsenille luovutettiin Tahko Pihkala -seuran puolesta Suomen Latu -huivit.

Enonkoski aikoo puolustaa mestaruutta ensi vuonna kynsin ja hampain.

”Ehdottomasti! Ja itselle täytyy laittaa tavoite, että ainakin tuplaan kävelykilometrit”, Männynsalo lupaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat