Hiihtäjä Petra Torvinen hurahti mäkihyppyyn ja hyppäsi vuodessa yli tuhat hyppyä: "Se lähti ihan puolivitsistä” - Urheilu | HS.fi

Hiihtäjä Petra Torvinen kokeili mäkihyppyä ”puolivitsistä” ja yllättyi – nyt unelmana on kilpailla olympialaisissa yhdistetyn urheilijana

Hiihdon SM-kisoissa parhaimmillaan 13:nneksi yltäneellä Petra Torvisella on uusia suunnitelmia.

Petra Torvisen mielestä mäkihypyssä on sopivaa jännitystä.

23.11. 8:00 | Päivitetty 23.11. 9:03

Sotkamolainen Petra Torvinen on hyvä kansallisen tason hiihtäjä, joka on päässyt urallaan neljä kertaa kilpailemaan Rukan ja Lahden maailmancupeissa saatuaan paikan isäntämaan kansallisessa kiintiössä.

Paras sijoitus on 49:s kympin kisassa (p) Lahdessa helmikuussa 2020.

Nyt Torvisen unelmana on kilpailla vuonna 2026 Milanon ja Cortinan nimellä kulkevissa olympialaisissa, jotka käydään eri puolilla Pohjois-Italiaa.

Tuolloin kyse ei olisi kuitenkaan hiihdosta kuin puoliksi, sillä Torvinen on siirtymässä yhdistettyyn, joka on noissa kisoissa ensimmäistä kertaa myös naisten olympialaji.

Urheilussa tunnetaan monia menestystarinoita, jotka ovat seurausta jonkinmoisesta päähänpistosta.

”Se lähti ihan puolivitsistä”, 26-vuotias Torvinen kuvaa ensimmäistä sysäystä kohti mäkihyppyä, jota hän on nyt harjoitellut noin vuoden ajan.

Hiihdon SM-kisoissa parhaimmillaan 13:nneksi yltänyt Torvinen kertoo olleensa aina räjähtävä ja nopea tyyppi.

”Kavereitten kanssa oli sitten puhetta, että käyn kokeilemassa tuossa Vuokatin kymmenen metrin mäessä. Se olikin mukavaa. Siinä on jotenkin sopivaa jännitystä ja uuden taidon oppimisen intoa. Jotenkin mäkihyppy kiehtoo lajina.”

Torvinen harjoitteli hyppäämistä aluksi Vuokatin mäkikoulussa paikallisten juniorien kanssa. Ensin hän hyppäsi mäkikoulun suksilla, mutta sittemmin on tullut hankittua jo omat välineet. Edelleen hän harjoittelee osittain mäkikoululaisten kanssa.

Nyt Torvisella on takana jo yli tuhat hyppyä Vuokatin mäistä. Hänen henkilökohtaisena valmentajanaan toimii Jouni Kaitainen, joka oli omalla urallaan pitkäaikainen yhdistetyn maajoukkueurheilija ja kuului muun muassa MM-pronssia vuonna 2003 saavuttaneeseen joukkueeseen.

Kaitainen on nykyään Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan valmentaja.

”Aika paljon olen ollut mäessä. Onhan siinä omat haasteensa, kun ei ole lapsesta asti hypännyt, mutta hyppäämiseni on kehittynyt vuodessa aika paljonkin.”

Tähän mennessä Torvinen on leiskauttanut parhaimmillaan noin 35 metrin hyppyjä Vuokatin HS 54 -mäestä.

Petra Torvinen vauhdissa Suomen cupin sprintissä Vuokatissa 6. marraskuuta.

Tässä vaiheessa Torvisen tavoite on oppia hyppäämään niin hyvin, että voisi osallistua kansainvälisiin kilpailuihin.

”Sehän vaatisi 90 metrin mäkeä. Pidemmän aikavälin tavoite on päästä vuoden 2026 olympialaisiin. Se on isompi unelma.”

Tästä lähtien Torvinen kilpailee ensisijaisesti yhdistetyssä, vaikka juniorien kanssa.

”Aikataulun salliessa käyn myös hiihtokisoissa, mutta vähemmällehän se jää”, sanoo Torvinen, joka on suorittanut Itä-Suomen yliopistossa maisterin tutkinnon pääaineena tietojenkäsittelytiede ja työskentelee projektitutkijana Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikössä Vuokatissa.c

Ensimmäisen kerran Torvinen aikoo kilpailla yhdistetyssä viimeistään tammikuussa.

”Jossain Suomen kisassa, jossa on sopivan kokoinen mäki. Varmaan tuollainen 50 metrin mäki on suurin, mistä pystyn hyppäämään.”

Torvinen on lähtöisin Ristijärveltä eli samalta kainuulaiselta paikkakunnalta kuin Kaisa Mäkäräinen.

”Onhan Kaisa ollut esikuva lapsesta asti. Häntä tuli kovasti seurattua. Kun on pieni paikkakunta, kaikki hiihtäjät tuntevat toisensa”, sanoo Torvinen joka ryhtyi aikoinaan harrastamaan hiihtoa isoveljen perässä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat