Kimi Räikkösen F1-ura päättyy, mutta luottovalmentaja väläyttää jo uusia projekteja: ”Kukapa sitä tietää” - Urheilu | HS.fi

Kimi Räikkösen F1-ura päättyy, mutta luottovalmentaja väläyttää jo uusia projekteja: ”Kukapa sitä tietää”

”Mielestäni lopettamispäätöksellä ei ole mitään tekemistä hänen suorituskykynsä tai ajotaitojensa kanssa. Itse asiassa eräät Kimin viime aikojen kisat ovat lukeutuneet aivan hänen parhaisiin suorituksiinsa”, Mark Arnall sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Kimi Räikkönen mietteissään Venäjän gp-kisan alla Sotšissa.

7.11.2021 2:00 | Päivitetty 7.11.2021 10:04

Kimi RäikköNen ja kuntovalmentaja Mark Arnall ovat muodostaneet F1-varikkojen pitkäaikaisimman parivaljakon.

20 vuotta kestänyt yhteistyö loppuu joulukuussa, kun Räikkönen päättää pitkän ja menestyksekkään uransa Abu Dhabin kisassa.

Yhteistyötä on jäljellä enää viiden kilpailun verran, kun vuoden 2007 maailmanmestari ilmoitti syyskuun alussa lopettavansa F1-uransa tämän kauden jälkeen.

Suomalaiskuljettajan hyvinvoinnista vastannut Arnall muistuttaa HS:n haastattelussa, että fysiikkansa puolesta Räikkönen voisi 42-vuotiaana hyvin jatkaa uraansa.

”Mielestäni lopettamispäätöksellä ei ole mitään tekemistä hänen suorituskykynsä tai ajotaitojensa kanssa. Itse asiassa eräät Kimin viime aikojen kisat ovat lukeutuneet aivan hänen parhaisiin suorituksiinsa”, Arnall sanoo.

”Kimihän ei ikinä anna periksi ja vie aina auton ihan äärirajoille asti. Uskon vahvasti, että nopeammalla autolla Kimi yhä saavuttaisi takuuvarmasti parempia tuloksia.”

Arnallin mukaan Räikkönen on fyysisesti kovassa kunnossa.

” Uraa ei kuitenkaan pidennetä vain tekemällä kaikki oikein. Siihen vaikuttavat aina muutkin tekijät.”

”Tuntuu hyvältä vihdoin pitää pitkä loma tammikuussa.”

Kimi Räikkönen (oik.) vaimonsa Mintun ja lastensa Robinin (vas.) ja Riannan kanssa Unkarissa.

Räikkönen on tehnyt selväksi, että perhe-elämä on hänelle kaikki kaikessa ja koti se paras paikka.

Myös Arnall on varautunut melkoiseen muutokseen elämässään. Työskentely formula ykkösissä kiinnostaa yhä, mutta myös oma aika kiinnostaa ja esimerkiksi matkustaminen huvin, ei töiden vuoksi.

”En kuitenkaan suunnittele samaa kuin olen tehnyt Kimin kanssa. Tuntuu hyvältä vihdoin pitää pitkä loma tammikuussa.”

Vaikka päivittäinen yhteistyö päättyy, ystävyys säilyy.

”Myös sellainen on käväissyt mielessä, että jos Kimi haluaa tulevaisuudessa vaikka ajaa Le Mansin 24 tunnin kisan tai Nascar-sarjassa, olisi kivaa mennä hänen mukaansa. Kukapa sitä tietää.”

Jatkossa Arnall aikoo työskennellä hotellibisneksessä. Hänen avopuolisonsa Tea Ros kuuluu Euroopan johtaviin hotellikonsultteihin.

Suunnitelmiin kuuluu, että Mark Arnall ryhtyy laatimaan hotelliasiakkaille harjoitusohjelmia ja palautumisniksejä pitkistä lennoista toipumiseen.

Kimi Räikkönen kuvattavana Turkin gp-kisaviikonloppuna. Takana oikealla Mark Arnall.

Miltä Räikkösen lopettamispäätös sitten luottomies Arnallista tuntuu?

”Onhan tässä ollut uskomaton taival yhdessä. Treenarina ja tietynlaisena terapeuttina olen ollut etuoikeutettu päästessäni viettämään tällaista elämää Kimin kanssa”, Arnall sanoo.

”Tietysti matkan päättyminen tuntuu myös ikävältä, eikä minusta ole koskaan tuntunut siltä, että olisin halunnut lopettaa. Mutta tässä sitä ollaan: tämä tie on kuljettu loppuun”, Arnall toteaa ja painottaa ymmärtävänä täysin Räikkösen päätöksen lopettaa F1:ssä.

Räikkösen viimeiseen kisaan Arnallilla on selkeä toive.

”Ennen kaikkea toivon Kimin nauttivan ajamisestaan. On pääasia, että auto tuottaa hänen himoitsemansa ajonautinnon. Tulokset ovat sivuseikka, vaikka tietysti Kimi tähtää aina parhaaseen mahdolliseen saavutettavissa olevaan tulokseen.”

Kimi Räikkönen Turkin kisan varikolla.

Yksi unelma Arnallilla vielä on.

”Jos yksi näistä viidestä viimeisestä kisasta tarjoaisi sellaiset erikoisolot, joissa hyviin asemiin muiden kokemien ongelmien myötä päässyt kuljettaja voisi yltää vaikka palkintopallille. Sellainen olisi varsinainen kultainen podium, jonka Kimi ansaitsisi täysin.”

Räikkönen on todennut, että ei ole enää yhtä nopea kuin 25-vuotiaana. Arnall arvioi suomalaisen olevan kuitenkin riittävän nopea menestymään.

”Kimi on aina ollut nopea. Se tulee häneltä luonnostaan. Vuosien myötä tietysti huimin nopeus väkisinkin laskee. Eiköhän ole niin, että kaksikymppinen kuski ottaa herkemmin harkitsemattomia riskejä ohituksissa ja on siten myös hieman liioitellusti voimiensa tunnossa”, Arnall toteaa.

Kokenut kuljettaja osaa Arnallin mukaan nähdä kisan kokonaisuutena ja sen, miten saadaan parhaat pisteet maalissa.

”Kun ikää kertyy, tulee harkitsevammaksi ja tiedostaa, ettei kisatulos riipu pelkästään jostain yhdellä sijalla sijoitusta parantavasta uskaliaasta ohituksesta.”

Kimi Räikkösen ja Mark Arnallin yhteinen 20 vuoden kisataival päättyy joulukuussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat